چشم انداز «خوب» برای اقتصاد ایران در سال ۱۳۸۷

به دلیل قیمت‌های بالای نفت، رشد منطقه‌ای و سیاست‌های برانگیزنده قوی، ایران در طی سال‌های اخیر رشد قابل توجهی را تجربه کرده است.رشد تولید ناخالص داخلی واقعی ایران برای سال ۱۳۸۵ بالغ بر ۲/۶ درصد بوده است که این رقم در سال بعد از آن به ۶/۶ درصد رسیده است.
تولید ناخالص داخلی غیرنفتی ایران در این سال ۳/۷ درصد گزارش شده است. تقاضای بالای داخلی و حمایت دولت از بخش غیرنفتی علت رشد قابل توجه تولید ناخالص داخلی غیرنفتی عنوان شده است. تولید ناخالص داخلی نفتی ایران در سال ۱۳۸۶ نیز یک درصد رشد داشته است که سرمایه‌گذاری ناکافی علت این رشد اندک محسوب می‌شود.

نرخ بیکاری در ۱۲ ماه منتهی به دسامبر ۲۰۰۷ نیز کاهش یافت و به ۸/۹ درصد رسید.

موقعیت مالی ایران در سال ۱۳۸۶ در حد قابل توجهی تقویت شده است. تراز حساب‌های جاری ایران از ۲/۹ درصد تولید ناخالص داخلی در سال ۱۳۸۵ به ۱۰ درصد در سال ۱۳۸۶ افزایش یافت.
ذخایر ناخالص ارزی ایران نیز در مارس ۲۰۰۸ به ۸۲ میلیارد دلار رسید و دیون خارجی ایران در این زمان به ۹ درصد تولید ناخالص داخلی کاهش یافت.
تورم از ۸/۱۶ درصد در آوریل ۲۰۰۷ به ۲/۲۴ درصد در آوریل ۲۰۰۸ افزایش یافت. افزایش تورم تاحدی ناشی از فشارهای تقاضا در داخل بوده است. افزایش قیمت‌ کالاهای وارداتی نیز عامل دیگر در این زمینه محسوب می‌شود.
در حالی که سیاست‌های انبساطی تا حدودی در سال ۱۳۸۶ کاهش یافت همچنان بودجه باعث رشد تقاضای داخلی شده است. کسری مالی بخش غیر نفتی ایران از ۲۱ درصد جی دی پی در سال ۱۳۸۵ به ۱۷ درصد در سال ۱۳۸۶ کاهش یافته است. سهمیه بندی کردن بنزین و کاهش هزینه‌های جاری و کاهش پرداخت اعتبارات بانکی از جمله دلایل این کاهش عنوان شده است. در عین حال هزینه‌های بودجه‌ای در سال ۱۳۸۶ تقریبا ۱۵ درصد افزایش یافت.

رشد نقدینگی در سال ۱۳۸۶ در حد بالایی باقی ماند. رشد نقدینگی در این سال ۶/۲۸ درصد اعلام شده است که نسبت به رقم ۲/۳۹ درصدی سال قبل بسیار کمتر است. کاهش نرخ سود بانکی، فشار بر بانک‌های تجاری برای ارایه اعتبارات بانکی و عملکرد بانک مرکزی به رشد نقدینگی در ایران کمک کرده است. در حالی که قوانین مربوط به نظارت و سرپرستی بانک‌ها بهتر شده است برخی از بانک‌های دولتی همچنان با کمبود سرمایه مواجه هستند.
پیشرفت ایران در زمینه انجام اصلاحات ساختاری خوب و بد بوده است. با اجرای طرح سهمیه‌بندی بنزین روند افزایش یارانه‌ها مهار شده است و مدیریت بخش مالیاتی کشور مدرنیزه شده است.
همچنین طرح خصوصی‌سازی در کشور به اجرا گذاشته شده است اما به دلیل فقدان سرمایه‌گذاران خصوصی بسیاری از شرکت‌های دولتی توسط شرکت‌های نیمه دولتی خریداری شده‌اند. همچنین ضعف محیط تجاری مانع توسعه بخش خصوصی و ایجاد اشتغال است.

دورنمای رشد اقتصادی ایران برای سال ۱۳۸۷ مناسب است. اما با توجه به سیاست‌های کنونی انتظار می‌رود تورم افزایش یابد. رشد تولید ناخالص داخلی واقعی ایران برای این سال ۷/۵ درصد پیش‌بینی شده است. مازاد حساب‌های جاری ایران نیز بدون تغییر در حد ۹ تا ۱۰ درصد تولید ناخالص داخلی باقی می‌ماند. این در شرایطی است که پیش‌بینی می‌شود قیمت نفت در سطح بالایی نسبت به ۱۳۸۶ باقی بماند. کسری مالی غیرنفتی ایران از ۱۷ درصد تولید ناخالص داخلی در سال قبل به ۵/۱۸ درصد در سال جاری می‌رسد. این امر به همراه ادامه سیاست‌های پولی کنونی باعث می‌شود تا تورم به ۲۵ درصد در آینده نزدیک برسد.
صندوق بین المللی پول ۴/۵/۸۷

بهنام قاسمی

فارغ التحصیل رشته تکنولوژی نساجی

Recent Posts

بازگشت ایران به صحنه بین المللی در نمایشگاه دموتکس دبی

مصاحبه با آقای مهرداد زکی پور کارشناس صنعت فرش ماشینی: نمایشگاه دموتکس خاورمیانه با یک…

2 روز ago

به برگزارکنندگان دموتکس دبی اعتماد داریم و به آینده آن امیدواریم

مصاحبه با آقای سعید منزوی زاده مدیر عامل قالی سلیمان: نمایشگاه دموتکس دبی بعد از…

2 روز ago

فرش بهشتی در مسیر گسترش صادرات؛ اینبار دموتکس دبی

مصاحبه با آقای محمد بهشتی مدیرعامل فرش بهشتی: شرکت فرش بهشتی با توجه به اینکه…

3 روز ago

با حمایت دموتکس، دبی را به مرکز تجارت فرش ایرانی تبدیل می کنیم

مصاحبه با آقای مرتضی سودایی مدیر عامل قالی زرتشت: قالی زرتشت از سال 2014 حضور…

4 روز ago

استقبال از محصولات قالیچین در نمایشگاه دموتکس خاورمیانه

محمد جواد کمالیان مدیر عامل شرکت قالیچین: خدمات شرکت قالیچین : زمینه های معرفی محصولات…

4 روز ago

فرش سورنا و استفاده از هوش مصنوعی در بازاریابی فرش

مصاحبه با آقای رضا محمودیان مدیر شرکت فرش سورنا در نمایشگاه دموتکس دبی 2024: فرش…

4 روز ago