Categories: اخبار نساجی

کاهش مصرف شیر و پیامدهای ناشی از آن

 

یک متخصص تغذیه با بیان اینکه کاهش مصرف شیر و پیامدهای ناشی از آن هزینه‌های هنگفتی را بر کشور تحمیل می‌کند، گفت: شکستگی استخوان، هزینه‌های زیادی را از جمله عکسبرداری، جراحی و غیرفعال شدن فرد برای مدت طولانی در بردارد و بار زیادی را بر دوش خانواده و کشور تحمیل می‌کند.

دکتر علی اکبر سهیلی آزاد در گفت وگو با ایسنا منطقه دانشگاه علوم پزشکی تهران، با بیان اینکه در یک برنامه غذایی روزانه طبیعی باید از ۲ تا ۳ واحد گروه شیر و لبنیات استفاده شود، اظهار داشت: یک واحد از این گروه می‌تواند معادل با یک لیوان معمولی شیر، ۳۰ گرم پنیر، یک لیوان دوغ و یک ظرف کوچک ماست یا نصف لیوان بستنی باشد.

این متخصص تغذیه ادامه داد: شیر منبع خوبی از نظر پروتئین چرب، ویتامین‌ها و مواد معدنی است به طوری که در هر ۱۰۰ میلی لیتر شیر حدود ۳.۵ تا ۴ گرم پروتئین وجود دارد که این پروتئین از ارزش بیولوژیک بالایی برخوردار است و به خوبی در دستگاه گوارش هضم و جذب می شود.

وی با اشاره به اینکه شیر و لبنیات حاوی اسیدهای آمینه ضروری است بنابراین یک گروه پروتئین کامل را باارزش بیولوژیک بالا تشکیل می‌دهد، گفت: همچنین ۱۰۰ میلی لیتر شیر حدود ۴ گرم چربی با عنوان منبع انرژی است.

دکتر سهیلی آزاد اظهار کرد: گروه شیر و لبنیات از نظر مواد معدنی نیز حاوی کلسیم، فسفر، منیزیم، سدیم، کلر، پتاسیم و مقادیری آهن و روی است به طوری که در ۱۰۰ میلی لیتر شیر ۱۲۰ میلی گرم کلسیم و ۹۰ میلی گرم فسفر وجود دارد بنابراین شیر منبع خوبی از نظر تامین کلسیم و فسفر برای رشد و نمو استخوانها و دندان‌ها است.

وی افزود: همچنین شیر منبع خوبی برای ویتامین A، ویتامین‌های گروه B مانند B۱ ،B۲ و مقادیری ویتامین B۶ نیز هست به طوری که شیر یک غذای کامل برای کودکان در حال رشد، افرادی که دچار پوکی استخوان هستند و افراد میانسال و سالمندان و همچنین برای زنان باردار و شیرده است.

این عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران با بیان اینکه یک لیتر شیر به تنهایی ۱۰۰ میلی گرم کلسیم را شامل می‌شود و یا صد گرم پنیر حدود ۵۰۰ میلی گرم فسفر دارد، یادآور شد: با توجه به اینکه بدن ما در روز نیاز به حدود ۴۰۰ میلی گرم کلسیم دارد بنابراین فراورده‌های شیری منبع غذایی بسیار خوب از نظر تامین کلسیم و فسفر برای رشد استخوان‌ها هستند.

دکتر سهیلی آزاد افزود: در صورتی که کلسیم و فسفر و همچنین ویتامین D در دوران بارداری و شیردهی به خوبی تامین نشود ممکن است زنان باردار کلسیم و فسفر استخوان‌ها و دندان‌ها را از دست بدهند به طوری که دندان‌ها در دوران بارداری شل شده و بریزد و این کمبود در نهایت منجر به پوکی استخوان به خصوص در زنان با زایمان‌های متعدد و یا زایمان‌های با فاصله کم می‌شود.

وی تاکید کرد: در دوران رشد نیز کودکان در صورتی که از گروه شیر و لبنیات در حد ۲ تا ۳ سهم در روز مصرف نکنند ممکن است قد و وزن مناسب سن خود را به دست نیاورند و رشد خوبی نداشته باشند.

این متخصص تغذیه با تاکید بر اینکه مصرف سالانه شیر در کشورهای صنعتی و پیشرفته بیش از ۳۰۰ کیلو برای فرد است که این میزان در کشور ما کمتر از ۱۰۰ گرم در سال است، گفت: این مسئله منجر به بروز پوکی استخوان در زنان و در افراد بالای ۴۰ سال می‌شود.

وی با اشاره به اینکه از پوکی استخوان با عنوان بیماری خاموش یاد می‌شود، اظهار داشت: این بیماری هیچ گونه علائمی ندارد و تنها زمانی که افراد دچار ضربه می‌شوند خود را نشان می‌دهد و در مواقعی که حتی فرد آهسته به زمین می خورند استخوان‌هایش می‌شکند.

این عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران با تاکید بر اینکه کاهش مصرف شیر و پیامدهای ناشی از آن هزینه‌های هنگفتی را بر کشور تحمیل می‌کند، گفت: شکستگی استخوان هزینه‌های زیادی از جمله عکسبرداری، جراحی، غیر فعال شدن فرد برای مدت طولانی در بردارد و بار زیادی را بر دوش خانواده و کشور تحمیل می‌کند.

دکتر سهیلی آزاد اظهار داشت: برای اینکه بتوان نیاز مردم را از نظر شیر تامین کرد باید این ماده غذایی به مقدار زیاد و آسان در اختیار مردم قرار گیرد به طوری که هر چقدر یک ماده غذایی بیش از تقاضا ارائه شود ارزانتر می شود و مردم می توانند نیاز خود را از گروه شیر و لبنیات تامین کنند.

وی افزود: اگر این نوع محصولات کمتر از نیاز مردم باشد قیمت آنها در سطح جامعه افزایش پیدا می‌کند و بسیاری از خانواده‌ها به خصوص خانواده‌های کم درآمد قادر به خرید و مصرف این گروه نمی شوند که منجر به سوء تغذیه افراد می‌شود.

دکتر سهیلی آزاد در پایان خاطرنشان کرد: اختصاص دادن یارانه شیر به خانواده‌های کم درآمد، زنان شیرده و کودکان تا سنین قبل از مدرسه سیاست مناسبی در جهت افزایش مصرف شیر است و سیاست توزیع شیر در مدارس که هم اکنون در حال انجام است نیز از راهکارهای بسیار خوب در این زمینه است.

بهنام قاسمی

فارغ التحصیل رشته تکنولوژی نساجی

Recent Posts

افزایش تعداد شرکت های خارجی در نمایشگاه قازیان تپ

نمایشگاه فرش ماشینی قازیان تپ امسال با حضور تعداد بیشتری از شرکت های خارجی برگزار…

6 ساعت ago

مروری بر موفقیت های نمایشگاه دموتکس خاورمیانه ۲۰۲۴

دموتکس خاورمیانه 2024 به پایان رسید و با موفقیت بسیار زیاد و تأثیر ماندگار در…

7 ساعت ago

ITM 2024 و HIGHTEX 2024 در لیست حمایت‌های وزارت بازرگانی ترکیه

نمایشگاه بین‌المللی ماشین‌آلات نساجی ترکیه (ITM 2024) و نمایشگاه بین‌المللی منسوجات فنی (HIGHTEX 2024) در…

10 ساعت ago

نمایشگاه دموتکس خاورمیانه و آینده روشن صنعت فرش(ویدیو)

شرکت فرش شاهکار درین کاشان شامل فرش های 700 شانه و 1200 شانه میباشد. نمایشگاه…

1 روز ago

طراح فرش ایرانی برنده مسابقات بین‌المللی طراحی Adesign شد (ویدیو)

خانم سمیه صالحی یکی از طراحان برجسته فرش ماشینی و دستباف ایرانی و استاد دانشگاه…

1 روز ago

نمایشگاه دموتکس دبی: رونق صنعت کفپوش در خاورمیانه(ویدیو)

نمایشگاه دموتکس دبی با پتانسیل خوبی بعد از چندسال دوباره برگزار شد. در این نمایشگاه…

2 روز ago