اخبار فرش ماشینی

گزارش نمایشگاه دموتکس ترکیه در آنتالیا (اختصاصی مجله کهن)

نمایشگاه دموتکس ترکیه امسال در شهر توریستی آنتالیا برگزار  شد.

دموتکس Domotex مهمترین نمایشگاه جهانی در حوزه کفپوش ها اعم از فرش دستباف، فرش ماشینی، موکت، پارکت و … می باشد که از سال ۱۹۸۹ میلادی در طی بیش از ۳ دهه گذشته به صورت منظم (به غیر از زمان همه گیری بیماری کووید) در ابتدای هر سال میلادی – در ماه ژانویه (دی ماه) در شهر هانوفر آلمان برگزار می گردد و به نوعی تعیین کننده مد و روند آن در طی سال میلادی برای طراحان و دکوراتورها و … می باشد.

با توجه به تثبیت جایگاه برند دموتکس به عنوان مهمترین نمایشگاه جهانی عرصه کفپوش ها، این نمایشگاه علاوه بر نمایشگاه اصلی در هانوفرآلمان هر ساله تعدادی نمایشگاه نیز در مناطق مختلف جهان و با اهداف خاص برگزار می کند که از آن جمله می توان به دموتکس خاورمیانه که در ابتدا به میزبانی شهر دبی در امارات (سالهای ۲۰۰۵ و ۲۰۰۶ میلادی) و سپس به میزبانی شهر قاصی آنتپ کشور ترکیه (از سال ۲۰۱۴ میلادی) برگزار گردید و یا نمایشگاه دموتکس شانگهای چین (از سال ۱۹۹۸ میلادی) و دموتکس آمریکا (از سال ۲۰۱۹ میلادی) اشاره نمود.

نمایشگاه دموتکس ترکیه در طی چند سال گذشته به میزبانی شهر قاضی آنتپ (مرکز تولید فرش ماشینی ترکیه) و با تمرکز بر روی کفپوش های ماشینی نظیر فرش ماشینی و موکت برگزار می گردید، ولی با توجه به زلزله زمستان سال گذشته در این شهر و در اختیار قرار دادن مرکز نمایشگاهی به جهت امدادرسانی به زلزله زدگان منطقه، برای اولین بار تصمیم گرفته شد که این نمایشگاه در سال جاری در شهر آنتالیا به عنوان پایتخت توریستی ترکیه برگزار گردد.

از ماه ها قبل از برگزاری این نمایشگاه شایعه های زیادی مبنی بر ابطال و عدم برگزاری وجود داشت و از طرف دیگر به دلیل اختلافاتی که ما بین انجمن تولید کنندگان فرش ماشینی قازیان تپ و شرکت نمایشگاه های هانوفر به عنوان مجری برگزاری دموتکس وجود داشت تقریبا بخش زیادی از شرکت های ترکیه ای تولید کننده فرش ماشینی از حضور در نمایشگاه انصراف دادند تا به نوعی اعتراض خود را به عدم صدور ویزا برای شرکت های ترکیه ای در نمایشگاه هانوفر نشان دهند حتی برخی افراد با جریان سازی و لابی گری تعدادی از غرفه گذاران ایرانی را هم از حضور در این رویداد پشیمان کردند.

آیا دموتکس چمدان هایش را برای سفر از ترکیه می بندد؟

بی شک نمی توان صنعت فرش و کفپوش جهان را بدون حضور برند دموتکس متصور شد. برند نمایشگاهی که به عنوان بزرگترین پلتفورم ارایه محصولات و نوآوری ها در جهان بیش از بیست سال میزبان صنعتگران و تجار و خریداران این بخش بوده اما این را نیز نمی توان نادیده گرفت که دموتکس بدون ترکیه و ایران دموتکس نخواهد بود و رضایت و همراهی بازدید کنندگان و غرفه گذاران این دو کشور می تواند دموتکس را مثل گذشته پررونق و عالی حفظ کند.

اما مشکلات دموتکس و بد شانسی های این برند در خاورمیانه تمام شدنی نیست و انگار قرار نیست دموتکس در خاورمیانه آرام بگیرد. یکی از معضلاتی که دموتکس ترکیه را دچار آسیب کرد زمین لرزه قازیان تپ بود شاید اگر زمین ارزه رخ نمیداد امسال هم مانند سال قبل نمایشگاه پررونق دموتکس قازیان تپ با حضور شرکت های ایرانی و ترکیه ای برگزار می شد و آب از آب هم تکان نمی خورد.

دومین دلیل که دموتکس ترکیه را در گوشه رینگ گیر انداخت نارضایتی های متعدد جمع شده در سالهای گذشته بر سر مساله ویزا در تزکیه و ایران بوده است. مساله ای که نه می توان در آن برگزار گنندگان دموتکس را مقصز دانست و نه  شرگت کنندگان را. بلکه به دلایل امنیتی و مهاجرتی دولت آلمان در این جریان دخیل بوده است. اما به درست یا غلط شرکت کنندگان از برگزار کننده درخواست همیاری و کمک داشتند. قانون جدید آلمان می گوید افرادی که با ویزا به خاک این کشور وارد می شوند و به کشور خود باز نمی گردند دیگر دیپورت و یا از کشور اخراج نخواهند شد و به عنوان پناهنده به شمار خواهد رفت که با این قانون انتظار می رود سخت گیری در صدور ویزا بیش از پیش خواهد شد.

سومین دلیل سیاست کلی نانوشته صنعت نمایشگاهی در ترکیه است که در سالهای اخیر با قدرت بالایی پیگیری شده است. به زبان ساده شرکت های ترکیه ای اعتقاد دارند نمایشگاه نساجی باید در مراکز تولید نساجی برگزار شود که ترکیه یکی از بهترین گزینه هاست و از نظر استاندارهای روز دنیا بسیار به اروپا نزدیک است.

شرکت های ترکیه ای با همکاری انجمن های تخصصی و البته برگزار کنندگان قدرتمند نمایشگاهی در ترکیه مانند شرکت تویاپ قصد دارند در تمامی بخش های صنعت نساجی به برند شماره یک نمایشگاهی بدل شوند که بتوانند با کمترین هزینه در نمایشگاه ها شرکت کنند و میزبان خریداران باشند و به راحتی صادرات خود را افزایش دهند.

این یک استراتژی بسیار منطقی و خردمندانه است که می تواند موازنه بسیاری از نمایشگاه ها را بر هم بزند. شرکت های ترکیه ای علاوه بر اروپا و آمریکا صادرات زیادی هم به کشورهای خاورمیانه و آفریقا دارند. تصور کنید یک شرکت ترکیه ای در یک نمایشگاه اروپایی شرکت می کند اما تعدادی از مشتریان خود را به دلیل عدم صدور ویزا از دست می دهد. . یا اگر یک شرکت در یک نمایشگاه اروپایی برای یک غرفه ۵۰ متری باید ۵۰ هزار یورو هزینه کند (شامل اجاره غرفه – غرفه سازی – هتل – جابه جایی بار و …) اگر این نمایشگاه در ترکیه برگزار شود هزینه های به حداقل نصف این مبلغ کاهش می یابد.

اما دلیل مهمی که باعث افت نمایشگاه دموتکس ترکیه شد اعلام برگزاری نمایشگاه فرش توسط شزکت نمایشگاهی تویاپ استانبول بود که مورد حمایت دو انجمن فرش ماشینی قازیان تپ و استانبول قرار گرفت.

در روز دوشنبه ۱۹ تیر (۱۰ جولای ۲۰۲۳) مراسم افتتاحیه این نمایشگاه در مرکز نمایشگاه های بین المللی شهر آنتالیا (آنفاش) برای اولین بار با دعوت رسمی شرکت دویچه مسه آلمان از انجمن صنایع نساجی ایران و سخنرانی نماینده انجمن در مراسم افتتاحیه برگزار گردید.

در این مراسم به ترتیب افراد ذیل به سخنرانی پرداختند:
• خانم آنیکا کلار (Annika Klar)، مدیرعامل شرکت نمایشگاهی هانوفر در ترکیه،
• خانم سونیا ودل کاستلانو (Sonia Wedell-Castellano)، مدیر جهانی نمایشگاه های دموتکس شرکت دویچه مسه آلمان،
• آقای دکتر شاهین کاظمی، نایب رئیس هیئت مدیره انجمن صنایع نساجی ایران،
• آقای فاتیح کابادای (Fatih Kabadayi)، نایب رئیس اتاق بازرگانی و صنایع آنتالیا – ترکیه

که البته در این مراسم آقای آرنو رایش (Arno Reich) نایب رئیس ارشد بخش مدیریت نمایشگاه های شرکت دویچه مسه آلمان به عنوان بزرگترین شرکت برگزارکننده نمایشگاه های جهان نیز به عنوان مهمان ویژه حضور داشتند.
همچنین آقایان محمود تولائی نایب رئیس اتاق بازرگانی، صنعت و معدن کاشان و دکتر کامران داوری نیکو رایزن بازرگانی ایران در ترکیه نیز به همراه آقایان سیدرضا لاجوردی و مهدی ضابطی از اعضای هیئت مدیره انجمن صنایع نساجی ایران نیز در این مراسم حاضر بودند.

در این نمایشگاه نزدیک ۹۲ غرفه در حوزه کفپوش های ماشینی حضور داشتند که از این تعداد ۳۲ غرفه مربوط به شرکت های ایرانی بود.

۸ کشور در این نمایشگاه غرفه گذار هستند که عبارتند از:  کشورهای ترکیه (۴۷ شرکت کننده شامل ۱۳ تولید کننده فرش ماشینی و ۳۴ شرکت قطعات و صنایع وابسته) – ایران (۳۲ شرکت کننده) – آمریکا (۱ شرکت کننده) – هندوستان ( ۳ شرکت کننده) – پاکستان (۳ شرکت کننده) – کره جنوبی (۲ شرکت کننده) – چین (۳ شرکت کننده) و ازبکستان (۱ شرکت کننده)

یکی از نکات بسیار جالب نمایشگاه امسال طیف وسیع گروه های کالایی در یک وسعت کوچک نمایشگاهی بود به طوری که در بین ۹۲ شرکت حاضر در دموتکس آنتالیا می توانستید طیف وسیعی از محصولات مانند فرش های کلاسیک – مدرن – چاپی – قطعات فرش ماشینی – ماشین آلات وابسته – موکت – فرش دستباف – پارکت – لمینیت – نخ فرش و … را مشاهده کنید.

مجله نساجی کهن مانند دوره های پیش در این نمایشگاه حضور داشت و گزارش های کاملی را برای خوانندگان تهیه کرد.

غرفه مجله کهن در حال آماده سازی

شرکت های ایرانی حاضر در این رویداد عبارتند از :

فرش الماس کویر کرمان – مجله نساجی کهن – شرکت افشار زرینه – شرکت فرش ارغوان کاشان – شرکت فرش ستاره آسمان – شرکت فرش کارپیتا – شرکت فرش داریوش – شرکت فرش فرشینه – شرکت فرش قیطران – شرکت فرش پایار – شرکت فرش هما – شرکت فرش ایده آل – شرکت فرش ایرانیان مهر – شرکت کاشان شانه – شرکت فرش لوتوس – شرکت فرش کاترین – شرکت فرش ماه کویر – شرکت فرش ماهور – شرکت فرش مهر و ماه – شرکت فرش پرنیان – شرکت نوین تکنیک – شرکت فرش پرنیان – ظریف مصور – شرکت فرش بهشتی – شرکت فرش رویال گلد – شرکت فرش شادلین – شرکت فرش رویال گلد – شرکت فرش زرتشت – شرکت فرش توس مشهد

نظر غرفه گذاران ایرانی در مورد نمایشگاه دموتکس

می توان گفت غرفه گذاران ایرانی به طور کلی از نمایشگاه دموتکس آنتالیا رضایت داشتند و با وجود اینکه نمایشگاه در نگاه اول خلوت تر از دوره های قبل به نظر میرسید اما به دلیل کیفیت بالای بازدید کننده های و به اصطلاح عدم وجود سیاهی لشگر مشتریان و خریداران واقعی زیاد بودند و اغلب غرفه ها صادرات و فروش خوبی داشتند.

اما اتفاق جالب اتفاق نظر برای انتقال نمایشگاه به مکانی بی طرف مانند دبی بود که توسط شرکت های ایرانی به برگزار کنندگان نمایشگاه دموتکس در جلسه شام شرکت مسه هانوفر با غرفه گذاران ایرانی مطرح شد چرا که به نظر میرسد در صورت برگزاری موفق نمایشگاه استانبول دموتکس ترکیه از سال بعد حداقل در ترکیه برگزار نشود و در کشور بی طرفی مانند دبی به حیات خود ادامه دهد.

حال با همه این تفاسیر باید منتظر بود و دید آیا نمایشگاه استانبول می تواند انتظارات شرکت ها را برآپرده کند یا خیر و اینکه واکنش دموتکس به این رویدادها چه خواهد بود.

بهنام قاسمی

فارغ التحصیل رشته تکنولوژی نساجی

Recent Posts

فروش ماشین‌آلات نساجی دست دوم باکیفیت

شرکت ترکیه ایی Uğurteks Tekstil Makina Parkı با افتخار ارائه‌دهنده ماشین‌آلات نساجی دست دوم با…

2 روز ago

برنامه ریزی کامل سرویس و نگهداری پیشگیرانه ماشین آلات ریسندگی – کاردینگ

مهندس قاسم حیدری، کارشناس ارشد تکنولوژی نساجی با توجه به اینکه ماشین آلات خط تولید…

5 روز ago

نساجی زیر تیغ واردات

سید شجاع‌الدین امامی رئوف، دبیر انجمن صنایع نساجی ایران، بیان کرد: برنامه هفتم توسعه در…

1 هفته ago

رشد ۱۳ درصدی صنعت نساجی کشور

ابراهیم شیخ، معاون صنایع عمومی وزارت صنعت، معدن و تجارت، اعلام کرد: در هشت‌ماهه نخست…

1 هفته ago

نمایشگاه بین‌المللی نساجی یزد؛ پل ارتباطی تولیدکنندگان داخلی و بازار جهانی

دكتر محمد ميرجليلي: مدير نمایشگاه نساجی و پوشاک استان یزد و مدیرعامل شركت مهندسي تحقيقاتي…

2 هفته ago

استقبال گسترده از نمایشگاه Garment Tech استانبول (ویدیو)

سامانه دعوت آنلاین نمایشگاه Garment Tech استانبول که به نمایش جدیدترین فناوری‌ها در صنعت پوشاک…

2 هفته ago