نساجی و مردم

۱۲ تیرماه روز صنعت نساجی و پوشاک

دکتر شاهین کاظمی دکتری مهندسی شیمی نساجی و علوم الیاف را از دانشگاه صنعتی امیرکبیر

در تقویم مناسبت های بین المللی روزهای زیادی هستند که تاریخچه آنها به نوعی به صنعت نساجی گره خورده است که شاید یکی از معروف ترین آنها روز جهانی زنان (۱۸ اسفند) باشد. در روز ۸ مارس سال ۱۸۵۷ میلادی کارگران زن کارخانه های نساجی نیویورک در اعتراض به شرایط بد کاری و پایین بودن دستمزدهایشان دست به تظاهرات زدند که این موضوع باعث شد ۵۰ سال بعد این روز به عنوان روز جهانی زنان شناخته شود و این تاریخ به حدی اهمیت یافت که در روز ۸ مارس سال ۱۹۱۷، زنان کارگر کارخانه نساجی شهر پتروگراد روسیه، دست به اعتصاب بزرگی زدند که زمینه ساز جنبش علیه تزارها در روسیه گردید.

جستجویی در تقویم مناسبت های بین المللی نشان می دهد که در بعضی از کشورها روز خاصی به نام روز نساجی وجود دارد. به عنوان مثال روز ۳ ماه می – ۱۴ اردیبهشت به جهت نشان دادن اهمیت صنعت نساجی در بهبود زندگی بشر اعم از تولید محصولات مرتبط با صنعت مد و فشن تا رفع نیازهای حیاتی روزمره در تقویم آمریکا به نام روز ملی نساجی شناخته می شود.

با توجه به اینکه در تقویم مناسبتهای ایران، روزهای خاصی به نام مشاغل نظیر روز حسابدار، روز خبرنگار و … یا روز صنعت نفت و … وجود دارد، انجمن صنایع نساجی ایران نیز به دلیل قدمت صنعت نساجی و پیشتازی این صنعت در روند شکل گیری کارخانجات مدرن در ایران، با حمایت دفتر اداره منسوجات و پوشاک وزارت صمت از سالهای گذشته پیگیر ثبت یک روز خاص در تقویم بود، که برای آن پیشنهادهای مختلفی ارائه نمود از جمله:

  • روز ۳۱ فروردین به مناسبت سالروز تاسیس شرکت اسلامیه با هدف تامین منسوجات و البسه کشور و مقابله با وابستگی به خارج در سال ۱۲۷۸ شمسی، که این موضوع در واقع هسته اولیه تاسیس کارخانجات بزرگ صنعت نساجی به سبک نوین در شهرهای اصفهان، یزد، تبریز، تهران و … گردید.
  • روز ۲۹ بهمن به مناسبت سالروز تصویب قانون استعمال منسوجات و البسه وطنی در مجلس شورای ملی در سال ۱۳۰۱ شمسی که به لحاظ اهمیت مصرف کالای داخلی توسط دولتمردان بسیار حائز اهمیت است.
  • روز ۱۲ تیر به مناسبت سالروز صدور بیانیه علمای اصفهان در حمایت از مصرف منسوجات ایرانی در سال ۱۲۸۵ شمسی

که در نهایت در آخرین جلسه شورای فرهنگ عمومی کشور روز ۱۲ تیر ماه به عنوان روز صنعت نساجی و پوشاک – روز خیاط به ثبت رسید. البته شایان ذکر است که صنعت نساجی نه تنها در حوزه پوشاک که کاربرد عمومی روزمره همه انسانهاست، بلکه در حوزه های دیگری نظیر منسوجات خانگی (فرش، موکت، پرده، پتو، حوله، بالش و …) و منسوجات صنعتی (کمربند ایمنی خودرو، ایربگ، چترنجات، فیلترها، طناب، تسمه و …) نیز نقش بسیار حائز اهمیت و غیرقابل انکاری در زندگی روزمره و صنعت دارد.

Parisa TadayonFard

Recent Posts

فرش ۱۷۰۰ شانه شاهرخ: لاکچری‌ ترین انتخاب

اگر به دنبال زیبا کردن فضای خانه یا محل کار خود هستید، هیچ چیز نمی‌تواند…

1 روز ago

نمایشگاه ITMA ASIA + CITME 2024: جلوه ای از تکنولوژی و نوآوری

نمایشگاه (ITMA ASIA + CITME) یکی از بزرگترین و معتبرترین نمایشگاه های صنعت نساجی در…

6 روز ago

شماره ۸۵ مجله نساجی کهن ویژه نامه خردادماه منتشر شد

تبلیغات روی جلد: شرکت معتمد تکس فهرست مطالب شماره 85 مجله نساجی کهن مروری جامع…

1 هفته ago

عوامل مؤثر بر رضایت‌مندی کارکنان از محیط کار

مهندس محمداسماعیل شریف‌خانی مقدمه: رضایت‌مندی کارکنان از محیط کار یکی از مهم‌ترین عواملی است که…

1 هفته ago

شانزدهمین دوره نمایشگاه ماشین آلات و صنایع وابسته اصفهان

نمایشگاه بین المللی صنعت نساجی اصفهان با نام SITEX 2024 از 14 تا 17 تیرماه…

2 هفته ago

صادرات ۷۹۵ ملیون دلاری محصولات صنایع نساجی در سال گذشته

مدیرکل دفتر صنایع پوشاک و منسوجات وزارت صنعت، معدن و تجارت به صادرات ۳۸۶ هزار…

2 هفته ago