مدیرکل دفتر صنایع نساجی وزارت صنایع و معادن عنوان کرد: ۹۰ درصد صنعت نساجی در اختیار بخش خصوصی است.
وضعیت تولیدات نساجی کشور به دلیل واردات کالاهای مشابه خارجی، به نظر کارشناسان و فعالان این صنعت همواره با فراز و نشیب های متعددی روبه رو است که باید با احیای این صنعت، فضا را برای کار کردن واحدهای نساجی که از مسئله قاچاق متضرر می شوند، فراهم کرد.
در این باره با گلناز نصراللهی مدیرکل دفتر صنایع نساجی و پوشاک وزارت صنایع و معادن گفت وگویی انجام داده ایم.
۱- چه تعداد واحد نساجی در کشور فعال هستند ؟
در حال حاضر ۹ هزار و ۲۵۵ واحد نساجی، پوشاک، چرم و کفش در کشور فعالیت می کنند. در کلیه استان های کشور واحدهای نساجی وجود دارند لیکن تمرکز در استان های تهران، تبریز، اصفهان، یزد، مشهد، گیلان و مازندران است. در این راستا ۹۰ درصد تولیدات صنایع نساجی مربوط به بخش خصوصی است و ۱۰ درصد مربوط به نهادهای عمومی می باشد.۲ واحد تحت پوشش سازمان صنایع ملی، ۲ واحد سرمایه گذاری بانک ملی، ۱۰ واحد تحت پوشش بنیاد جانبازان و امور ایثارگران و یک واحد تحت پوشش آتیه دماوند است. واحدهای نساجی کشور در مهرماه سال ،۸۷ توانسته اند ۵/۲درصد نسبت به سال ،۸۶ صادرات خود را افزایش دهند.
وزارت صنایع و معادن برای احیای صنعت نساجی کشور، برنامه ای تعریف کرده است
طرح بازسازی و نوسازی صنایع نساجی از سال ۸۰ پیرو مصوبات قبلی در مجلس تصویب شد. این قانون مربوط به برنامه سوم توسعه بود. همزمان با این امر، قانون تسهیل و نوسازی کل صنایع کشور وجود دارد که ما از مباحث مربوط به آن برای اصلاح ساختار صنایع نساجی کشور استفاده می کنیم.
از این رو تسهیلات ارزی تا پایان برنامه سوم توسعه بود که تا برنامه چهارم نیز تمدید شده است. بنابراین اصلاحات ساختاری در صنعت نساجی با ادامه روند مصوبات قبلی است.
۲- ارزش افزوده واحدهای نساجی چه میزان است ؟
ارزش افزوده صنعت نساجی در داخل کشور نسبت به کل صنعت ۴ درصد است.
۳- فرسودگی ماشین آلات صنعت نساجی را تایید می کنید برای نوسازی آنها چه اقداماتی صورت گرفته است؟
بله. فرسودگی ماشین آلات در هر صنعتی در مجموعه آن صنعت دیده می شود. صنعت نساجی بعد از اجرای قانون بازسازی و نوسازی مقادیر عمده ای از ماشین آلات کارخانجات فرسوده اش بازسازی و نوسازی شد. همچنین برخی از کارخانه هایی که دارای ماشین آلات خیلی قدیمی بودند، کوچک سازی یا ادغام شدند.بنابراین در مجموعه صنعت با بحث قدمت و فرسودگی ماشین آلات مشابه آن چیزی که در سال های ۷۶ و ۷۷ بود، روبه رو نیستیم ولی بازسازی، نوسازی، توسعه و اصلاح ساختار در صنعت مقوله هایی هستند که باید دائماً پیگیری شود. اگر مستمر نباشد و شرایط اقتصادی به نحوی باشد که کارخانجات را به بازسازی و نوسازی ترغیب نکند باز هم ما با بحران های گذشته مواجه خواهیم شد. با بازسازی و نوسازی انجام شده ما اکنون با آن بحران فرسودگی ماشین آلات روبه رو نیستیم. ولی اصولاً صنعت نساجی در نوع تولیدات خود به دلیل آن که باید تولیداتی انجام دهد که مورد خواسته عموم باشد و این خواسته به دلیل مد و طراحی دائماً در حال تغییر است، کارخانجات باید از ماشین آلات جدید استفاده کنند. این امر هر دو سال یک بار در کارخانجات باید تکرار شود.
۴- آیا تغییر ماشین آلات هر دو سال یک بار انجام می شود؟
کارخانجات فعال و خوب کشورمان براساس برنامه بلندمدت و حضور پایدار در بازار هر دو سال یک بار ماشین آلات خود را تغییر می دهند. اما کارخانجاتی که تمایل به اینگونه تغییرات را نداشته باشند، معمولاً هر ۷ سال یک بار یک نوع محصول را متوقف و برای طرح دیگر آماده می شوند. البته وام های بازسازی و نوسازی صنایع نساجی جهت سرمایه ثابت (خرید ماشین آلات) و کمک های فنی و اعتبارات داده می شود.
۵- عمر مفید ماشین آلات صنعت نساجی چقدر است؟
عمر مفید ماشین آلات نساجی در حسابداری های رسمی بین ۷ تا ۱۰ سال است. تولیدات صنعت نساجی از نظر کیفی نسبت به سال های گذشته خیلی تغییر یافته است. روی مد و طراحی بسیار کار شده است. اما جای کار کردن بیش از اینها است. بحث کیفیت در صنعت نساجی حد و مرز ندارد از این رو همواره باید به این مؤلفه بها داد تا سلیقه تمام اقشار جامعه تامین شود.
۶- لطفاً در مورد پارچه های نانوتکنولوژی توضیحاتی را ارائه فرمایید؟
در نانو تکنولوژی بدون تغییر حالت فیزیکی می توان خصوصیات جدید را از پارچه استخراج کرد. مثلاً با اضافه کردن ذرات نانونقره، پارچه بدون تغییر در ظاهر فیزیکی خاصیت آنتی باکتری دارد. ولی در روش هایی که مواد شیمیایی اضافه می شود، پارچه خاصیت اول خود را از دست می دهد. صنعت نساجی کشور روی نانوتکنولوژی بسیار کار کرده است. منتهی مردم هنوز دید مثبتی نسبت به این موضوع ندارند، چراکه هنوز محصولات نساجی در بخش نانوتکنولوژی وارد بازار نشده است.
عامه مردم فکر می کنند نانوتکنولوژی در پارچه یعنی ضدمیکروب، ضد بو، ضد لکه و ضد آب. در ایران بخش تحقیقاتی پارچه های نانوتکنولوژی آغاز شده است. شاید محصولات آن به بار نشسته اما هنوز وارد بازار مصرف نشده است.
۷- آیا درآمد واحدهای نساجی مطلوب است؟
واحدهای نساجی که توانسته باشند در مد و کیفیت کار کنند ارزش افزوده خود را ارتقا داده اند و میزان سوددهی آنها مناسب شده است. اما در مجموع صنعت نساجی سودش نسبت به سایر صنایع کمتر است. در صنعت نساجی به همت کالاهای همراه مسافر، قاچاق، واردات کالاهای مشابه خارجی و توجه نکردن به مد و طراحی باعث شده که بازار صنایع نساجی ایران از رونق کافی برخوردار نباشد. لذا حاشیه سودش کمتر است.
۸- تولیدات واحدهای نساجی به کدام کشورها صادر می شود ؟
تولیدات به کشورهای همسایه، آسیای میانه و اروپا صادر می شود. کشورهای اروپایی، هدف بازار صادراتی ما است. چراکه قدرت خرید بالایی دارند. در این راستا برنامه ریزی هایی در خصوص اعطای تعرفه ترجیحی با برخی از کشورها و همکاری تحت موافقتنامه های دوجانبه صورت گرفته است.
۹- آیا واحدهای نساجی در طرح آمایش شرکت داشته اند ؟
بله. برای ۲۳ محصول تولیدکنندگان اعلام آمادگی کرده اند. برآورد تقریبی میزان سرمایه گذاری ۴۷۹۸ میلیارد ریال است که سبب اشتغال حداقل ۲۸۹۸ نفر می شود. محل استقرار واحدهای صنعتی طرح آمایش در استان های اصفهان، خراسان رضوی، کرمانشاه، فارس، زنجان، مازندران، گیلان، آذربایجان غربی، بوشهر، قزوین، سمنان، خوزستان، اردبیل، لرستان و سیستان و بلوچستان است.
”منبع: روزنامه ایران”
شرکت ترکیه ایی Uğurteks Tekstil Makina Parkı با افتخار ارائهدهنده ماشینآلات نساجی دست دوم با…
مهندس قاسم حیدری، کارشناس ارشد تکنولوژی نساجی با توجه به اینکه ماشین آلات خط تولید…
سید شجاعالدین امامی رئوف، دبیر انجمن صنایع نساجی ایران، بیان کرد: برنامه هفتم توسعه در…
ابراهیم شیخ، معاون صنایع عمومی وزارت صنعت، معدن و تجارت، اعلام کرد: در هشتماهه نخست…
دكتر محمد ميرجليلي: مدير نمایشگاه نساجی و پوشاک استان یزد و مدیرعامل شركت مهندسي تحقيقاتي…
سامانه دعوت آنلاین نمایشگاه Garment Tech استانبول که به نمایش جدیدترین فناوریها در صنعت پوشاک…