PET پلیمر کلیدی در تولید الیاف مصنوعی درنظر گرفته میشود، این پلیمر نقش بسیار مهمی در صنایع نساجی و صنایع کلان اقتصادی دارد. راهحلهای بازیابی امکان این را میدهد که گامی مهم در چرخه اقتصادی که حدود دو سوم از حجم تولید PET جهانی را دارد برداشته شود. تنها یک سوم حجم تولیدیPET به کاربردهای بستهبندی اختصاص مییابد. از عمدهترین پلیمرهایست که با آن ارتباط داریم لباسها، اثاثمنزل، بطریهای نوشیدنی، پلاستیکهای یکبارمصرف و حتی روکش خودکار در دستمان همگی از مشتقات PET هستند.
پلیاتیلنترفتالات پلیمر با ساختار نیمه بلوری، انعطافپذیر، شفاف و قابل بازیافت است و در برابر ضربه، رطوبت، الکلها و حلالها پایداری خوبی دارد. به دلیل قیمت بسیار پایین نسبت به الیاف دیگر و تنوع کاربرد بسیار محبوب و پرفروش است. ارزانترین روش ریسندگی (ذوبریسی) را دارد ترموپلاست و در عینحال قابل تعمیم به همه کاربردهای نرم وسخت است.
کاربردهای بسیاری برای پلیاستر وجود دارد که ازجمله آنها میتوان نخ و پارچههای نساجی، پیشماده الیاف باکارایی بالا، روکشهای الکتریکی تجهیزات و کفپوشهای مونوپلیمری داخلی خودرو اشاره کرد که بعد از غیرقابل استفاده شدن هم میتوان همگی آنها را بازیافت کرد. درادامه دو نوع از محصولات BCF وRPET را با چالشها و مزایا معرفی میکنیم.
نخهای جدید باکارایی بالایBCF PET مقاومت زیادی دربرابر سایش و لکه دارند و با دوام هستند. این نخها در همه تستهای خودرو از جمله تست TABLE که شامل عملکرد سایشی، مقاومت دربرابر نور، قابلیتتراکم و بازیابی (DIN EN ISO 105-B06) و همچنین _FOG VOC میزان تراوش مواد شیمیایی از سطح مورد سنجش قرار میگیرند.
رنگرزی این محصول برای نخهای ۸۱ فیلامنتی محدوده ۱۳۰۰ تا ۱۸۰۰ دسیتکس و پوششدهی کامپوزیتهای ۴۰۰ تا ۸۰۰ گرم بر مترمربع امکانپذیر است، این در حالی است که نخهای معمولی کفپوشخودرو ۱۲۰۰ فیلامنت ۱۴۴ دسیتکس به ازای ۱۴۴ گرم بر مترمربع این قابلیت را ندارند.
طبق گفته Glenn Hyzak مدیرجهانی فروش نخ، درحالی که صنعت به سوی انتخاب بهترین طراحی مواداولیه برای قابلیت بازیافت و سازگاری با محیطزیست درحرکت است، نخهای جدید BCF PETما با ایجاد سیستمی با مواد جدید از مونوپلیمرها رویکرد تازه ایی به کاربرد کفپوشهای خودرو آورده است.
با اضافه شدن BCF PET بهB.I.G Yarns درحال حاضر این نخها یک خرید برای ۳ کاربرد محلول رنگ BCF نخهای کفپوش صنعت خودرو هستند از جمله آنها:
نایلون (PA6) ، پلی پروپیلن (PP) و پلی استر (PET) که بر آزمون های Eqo-range، Balanc-EcoCycle و EcoYarn متمرکز شده است.
این موقعیت راهبردی به شرکت کمک میکند تا اهداف تولیدکنندگان کفپوش را مورد هدایت قراردهد. B.I.G Yarns از تولیدکنندگان در راستای تحقیق، توسعه و سرمایهگذاری محصولات نوآورانه و بهبودیافته برای نیازمندیهای در حال گسترش مصرف کنندگان حمایت میکند.
RPET پلیاتیلنترفتالات بازیابی شده است که بر طبق تحلیل IHS Markit بین ۱۲ تا ۱۴ درصد پلیمر تولیدی و مصرفیPET را تشکیل میدهد. تا سال ۲۰۱۴ روندبازیابی PET با شتاب زیادی همراه بود که به دلیل کاهش قیمت PET اولیه در سالهای اخیر شیب نمودار عرضه و تقاضا آن روند کاهشی داشتهاست. RPET به دلیل تخریب ناپذیری و آلودگی زیستمحیطی پلیمر اولیه PET بهخصوص در بستر اقیانوسها و ازبینبردن اکوسیستم طبیعت از اهمیت زیادی برخوردار است.
روندتولید RPET از جمعآوری بطریهای پلاستیکی که بیشترین دورریز هستند تا مرحله شستشو و حذف ضایعات و ریسندگی با متدهای مختلف از جمله ذوبریسی ادامه پیدامیکند. درصورت ذوب ریسی برای بازیابیPET، یکی از چالشهای آن را میتوان، حذف روغن در حین ریسندگی درنظرگرفت، با ادغام روشهای متداول و راهکارهای جدید گروه EREMA با درنظرگرفتن زمان ماند در اکستروژن به سطحی از مقدار حذف روغن خواهیمرسید که برای تولید لیف ضروری باشد. الیاف RPET تولیدی نخکفپوش و سایر کاربردها به این روش باکیفیت بالا توانایی تولید تا dTEX2 از ۱۰۰% RPET را دارند.
باتوجه به رشد صنایع مختلف و در راس آنها منسوجات اهمیت بازیابی و بازیافت پلیمرهای مصنوعی بیشتر از قبل موردتوجه است. آسیبهای زیستمحیطی به دنبال تولید روز افزون پلیمرهای مصنوعی باعث وضع قوانین سختگیرانه از سوی سازمان محیطزیست جهانی شده است. PET از جمله پلیمرهایی است که به راحتی بازیابی و زیست تخریب پذیر میشود و میتواند چرخه بازیابی و بازیافت قابل قبولی را طیکند.
www.textileworld.com
www.evergreentogether.com
www.recyclingtoday.com
omnexus.specialchem.com
www.erema.com
www.liveabout.com
شرکت ترکیه ایی Uğurteks Tekstil Makina Parkı با افتخار ارائهدهنده ماشینآلات نساجی دست دوم با…
مهندس قاسم حیدری، کارشناس ارشد تکنولوژی نساجی با توجه به اینکه ماشین آلات خط تولید…
سید شجاعالدین امامی رئوف، دبیر انجمن صنایع نساجی ایران، بیان کرد: برنامه هفتم توسعه در…
ابراهیم شیخ، معاون صنایع عمومی وزارت صنعت، معدن و تجارت، اعلام کرد: در هشتماهه نخست…
دكتر محمد ميرجليلي: مدير نمایشگاه نساجی و پوشاک استان یزد و مدیرعامل شركت مهندسي تحقيقاتي…
سامانه دعوت آنلاین نمایشگاه Garment Tech استانبول که به نمایش جدیدترین فناوریها در صنعت پوشاک…