UniShed، اولین ماشین ژاکارد بدون هارنیش در دنیا !

تغییر و تحولات فنی و نوآوری هایی که پیوسته ارائه می شود،‌ راه کاری جدید در زمینه تکنولوژی ژاکارد به عرصه ظهور می آورد.
از زمانی که ماشین ژاکارد مکانیکی توسط ژوزف ماریا ژاکارد در سال ۱۷۹۵ اختراع شد، اساس کار این مکانیزم ها چه در ماشین های ژاکارد مکانیکی و چه در ماشین های ژاکارد الکترونیکی تغییر نکرده است.

تشکیل دهنه توسط قلاب هایی با طرح های مختلف که به صورت مکانیکی حرکت داده می شوند، صورت می گیرد. هارنیش بین ماشین ژاکارد و ماشین بافندگی نقش مهمی ایفا می کند. این ابزار پلی است که آنها را به هم اتصال می دهد و حرکت سر نخ های تار را کنترل می نماید.

GROSSE JAC‌ همواره در زمینه تکنولوژی ژاکارد پیشرو بوده است، و این بار نیز با ارائه راه کاری جدید برای کنترل مکانیزم تشکیل دهنه با استفاده از میله های فنری این تکنولوژی را ارتقا داده است. در نمایشگاه ایتما ۱۹۹۹ پاریس، یک نمونه آزمایشی حاضر به کار از چنین ماشینی به نمایش درآمده بود.
UniShed 1 اولین ماشین ژاکارد در دنیا بود که هارنیش نداشت. کارشناسان با مشاهده اساس فیزیکی این ماشین که غیر معمول بود، متعجب و متحیر شده بودند. رخ دادن این انقلاب نه تنها در تکنولوژی ژاکارد مرحله برجسته ای به شمار می رود، بلکه می تواند در همه تکنولوژی های بافندگی (از جمله دابی) نیز به کار رود. تحقق ضروری تشکیل دهنه توسط میله های فنری می تواند کل تکنولوژی بافندگی را به سمت ابعادی که تاکنون دست نیافتنی بود، سوق دهد و این امر سبب شد تا  GROSSE بهای ابداعش را از انجمن صنعتی نخ و پارچه (Industrieverband Garne und Gewebe) دریافت کند.
GROSSE JAC ماشین کاملاً جدید UniShed 2 که مکانیزم تشکیل دهنه مثبت و بدون هارنیش در آن بهینه شده است، را در نمایشگاه ایتما ۲۰۰۷ مونیخ به نمایش گذاشت. این ماشین وجه اشتراکی با ماشین های ژاکارد متداول ندارد.
ماشین UniShed 2 مستقیماً بر روی ماشین بافندگی نصب شده و بر روی دیواره های آن ثابت می شود.
تشکیل دهنه بر طبق اصول دهنه باز انجام می شود. بدین معنی که نخ های تار تنها در صورتی حرکت می کنند که در ساختمان بافت و یا الگوی طرح نیاز به تغییر موقعیت بالایی به پایینی و یا بر عکس باشد. به همین خاطر، از رسیدن آسیب به نخ های تار به مقدار زیادی جلوگیری می شود.
هندسه دهنه، همه نیازمندی های سیستم بافت مدرن را تأمین نموده و امکان تنظیم مجزای دامنه بالابری و توقف دهنه را میسر می کند.
کنترل دهنه بافت با کمانش فنرهای به فرم ریسمان (کمانش مارپیچی) توسط نیروهای محوری فشاری انجام می شود. با توجه به نظرات لئونارد ایولر، فیزیکدان و ریاضیدان سوئیسی (۱۷۸۳-۱۷۰۷)، چهار حالت ممکن وجود دارد. نمونه آزمایشی ماشین UniShed 1 مطابق با دومین حالت ایولر کار می کرد. در اینجا کمانش ایجاد شده مشابه یک نیمه از یک منحنی سینوسی است.
اما ماشین UniShed 2 که در نمایشگاه ایتما ۲۰۰۷ نمایش داده شده بود، مطابق با چهارمین حالت ایولر کار می کند. در اینجا یک منحنی سینوسی کامل به وجود می آید که مزایای بیشتری دارد.
ماشین های (۱ و ۲) UniShed، ژاکاردهای مثبتی هستند که وردها را همراه با نخهای تار به موقعیت پایین یا بالایی حرکت می دهند و در آنها به اجزاء پایین آورنده نیازی نیست.
وردها مستقیماً به اجزاء حرکتی متصل اند. به همین دلیل هارنیش ها حذف شده اند. همچنین سیستم به قرقره و یا قلاب نیاز ندارد و فقط قسمت های متحرک کمی در انتخاب و تشکیل دهنه دخالت دارند.
ماشین UniShed با توجه به اصولی که بر اساس آنها کار می کند، سرعت بالایی دارد. کنترل مداوم محرک ها و قسمت های الکترونیکی، بالاترین قابلیت اطمینان را در عملکرد این ماشین به وجود می آورد.
حرکت توسط موتورهای پله ای که هماهنگ با ماشین بافندگی کار می کنند، ایجاد می شود.
امروزه مسئله مصرف انرژی از اهمیت ویژه ای برخوردار است. در اینجا نه تنها هزینه های ناشی از مصرف انرژی، بلکه آلودگی محیط زیست نیز نقش مهمی دارند.
با توجه به اساس کار میله های فنری در ماشین UniShed، انرژی تولید شده دوباره به سیستم باز می گردد، مانند آنچه در ساعت های آونگی اتفاق می افتد. بنابراین تنها مقدار کمی انرژی برای تغذیه به ماشین در حین عملیات لازم است.
همچنین طراحی جمع و جور این ماشین که اجازه می دهد دستگاه ارتفاع کمتری داشته باشد، همچنان که هزینه های تهویه را کاهش می دهد، تأثیر مثبتی بر میزان مصرف انرژی دارد.
از مزایای مهم دیگر سیستم UniShed  GROSSE JAC می توان به امکان کنترل تک تک نخ های تار در عرض پارچه اشاره کرد. هر یک از نخ های تار می توانند به طور جداگانه با میزان کمی انرژی توسط عناصر مافوق Piezo کنترل شوند، که این امر منجر به دستیابی به آزادی بیشتری در طراحی و نیز انعطاف پذیری در تغییر عرض پارچه و تراکم تاری می شود.

بهنام قاسمی

فارغ التحصیل رشته تکنولوژی نساجی

Recent Posts

دموتکس دبی بهترین موقعیت برای پیشرفت شرکت های ایرانی

آقای محمد شیفع رجالی مدیر عامل فرش کلاسیک در مصاحبه با مجله کهن فرمودند: نمایشگاه…

30 دقیقه ago

سازماندهی نمایشگاه دموتکس دبی در چهارماه یک موفقیت بزرگ بود (ویدیو)

خانم سونیا ودا کاستلانو مدیر جهانی نمایشگاه های دموتکس در گفتگویی با مجله نساجی کهن…

5 ساعت ago

نمایشگاه دموتکس راهی برای صادرات فرش به اقصی نقاط جهان (ویدیو)

گفتگو با آقای حاج محمد داوود مدیرعامل فرش و گلیم بهارستان: آقای حاج محمد داوود…

7 ساعت ago

رکورد جدید فرش عظیم زاده در نمایشگاه دموتکس دبی ۲۰۲۴ (ویدیو)

شرکت فرش عظیم‌زاده یکی از شرکت‌های معروف و معتبر در زمینه تولید و فروش فرش…

23 ساعت ago

محصولی جدید از فرش اکباتان

فرش اکباتان در راستای هدف خود که همگام بودن با تکنولوژی روز دنیا می‌باشد ؛…

3 روز ago

فرش بهشتی در دموتکس ۲۰۲۴ دبی

حضور صنایع در جوامع بین المللی به صورت تخصصی در هر شاخه از صنعت اهمیت…

4 روز ago