انفجار در تاسیسات هستهای ایران تبلیغات سیاسی است
خبرگزاری فرانسه به نقل از پارهای از کارشناسان اعلام کرده است حملههای سایبری قبلی آمریکا علیه برنامه هستهای ایران اقداماتی آغازین بودهاند و باید منتظر حملههای بیشتری از این دست علیه ایران بود.
این کارشناسان گفتهاند دامنه چنین حملاتی میتواند تا آنجا گسترده شود که به انفجار در تاسیسات هستهای ایران منجر شود.
یکی از این کارشناسان گفته است: «این احتمال هم وجود دارد که تیمی [به تاسیسات هستهای ایران] فرستاده شود تا یک سیستم را به نحوی دستکاری کند که آسیبپذیر شود و سپس از یک سلاح سایبری برای حمله استفاده شود.»
وی در ادامه توضیح داد: «موج جدید حملات سایبری علیه ایران میتواند شامل جاسازی سختافزارهایی با تراشههای آلوده در فرآیند صنعتی تاسیسات هستهای ایران باشد.»
این گزارش همچنین به نقل از تحلیل گران گفته است ایران ممکن است برای امنیت سایبری از کارشناسان روسی کمک بگیرد.
ممکن است هسته نیروگاه ذوب شود و در این حالت می تواند حادثه ای مانند چرنوبیل اتفاق بیفتد، اما این امر با انفجار متفاوت است. زیرا در مورد نیروگاهی مانند چرنوبیل که سالیان متمادی کار کرده است، این ذوب شدن هسته نیروگاه بسیار فاجعه آمیز است؛ اما درباره نیروگاهی که تازه در حال راه افتادن است، حتی ذوب شدن آن هم نمی تواند به آن صورت فاجعه آمیز باشد.
دکتر صادق ربانی قائم مقام سابق سازمان انرژی اتمی ایران با بیان مطلب بالا در گفتگو با فرارو دیدگاه خود درباره حملات سایبری به تاسیسات هسته ای کشورمان و احتمال بروز انفجار در این تاسیسات را چنین بیان داشت.
• این موضوع روشن است که مسئله انفجار در تاسیسات هسته ای یک تبلیغات سیاسی است و عملا نیروگاههای هسته ای حالت انفجاری پیدا نمی کنند.
• سطح ایمنی نیروگاههای هسته ای بسیار بالاست و منجر به انفجار نخواهد شد. یعنی حتی اگر اپراتور بخواهد اشتباه کند، سطح ایمنی نیروگاهها آنقدر بالاست که این اشتباه منجر به انفجار نخواهد شد.
• ممکن است هسته نیروگاه ذوب شود و در این حالت می تواند حادثه ای مانند چرنوبیل اتفاق بیفتد، اما این امر با انفجار متفاوت است. زیرا در مورد نیروگاهی مانند چرنوبیل که سالیان متمادی کار کرده است، این ذوب شدن هسته نیروگاه بسیار فاجعه آمیز است؛ اما درباره نیروگاهی که تازه در حال راه افتادن است، حتی ذوب شدن آن هم نمی تواند به آن صورت فاجعه آمیز باشد.
• یعنی چنین انفجاری عملا رخ نخواهد داد و ذوب شدن هسته نیروگاه هم نمی تواند خطرناک باشد. علت این امر هم آن است که وقتی سوخت هسته ای مصرف می شود، بعد از مدتی این مواد رادیواکتیو می تواند خیلی مخاطره آمیز باشد. یعنی سوخته های هسته ای می تواند خیلی خطرناک باشد. از این رو برای نیروگاهی که تازه راه اندازی شده است چندان خطری پیش نخواهد آمد.
• به علاوه اگر فقط بخواهیم درباره نیروگاه صحبت کنیم، اگر قرار باشد فاجعه ای مانند چرنوبیل رخ دهد بسیاری از کشورهای همسایه هم در خطر خواهند بود. بنابراین حماقت آمیز است که یک کشوری مانند آمریکا یا هر کشور پیشرفته دیگری مسئولیت چنین فاجعه ای را بپذیرد.
• آنچه که ممکن است رخ دهد در سانتریفیوژها است. سانتریفیوژها چرخش های بالایی در حدود پنجاه هزار دور در دقیقه دارند و ویروس های موردنظر ممکن است موجب شوند اطلاعات غلطی به اپراتور داده و مثلا بگویند دور سانتریفیوژها پایین یا بالا است و بدین نحو اپراتور را از انجام اقدامات ایمنی باز دارند. در این صورت خارج شدن سانتریفیوژها از دور می تواند مانند یک انفجار عمل کند.
• این احتمال وجود دارد که خرابکاری ها از طریق بازرسان آژانس صورت بگیرد. علت اینکه ایران و یا هر کشور دیگری از بازرسی های اعلام نشده آژانس نگران هستند، به این دلیل است که ممکن است جاسوسان را در قالب بازرس به مراکز موردنظر بفرستند. از آنجا که این امر یکبار و در عراق تجربه شده است، مسلما ایران به این موضوع توجه دارد و بعید می دانم از طریق اعزام بازرسان بتوانند این کار را انجام دهند.
• بنابراین اینکه بتوانند از طریق جاگذاری یک آی سی یا هر وسیله الکترونیکی دیگری اختلالاتی را ایجاد کنند؛ این امر نیازمند اقدام فیزیکی است. یعنی شخصی باید بیاید و این کار را انجام دهد که من فکر می کنم بدلیل اینکه ایران نسبت به هرگونه آمد و شد حساس می باشد، بعید است که این اقدام بتواند جنبه عملی به خود بگیرد.
• ولی به هر حال این موضوع یک حدس و گمانی است که کشور را در آمد و شد افراد محتاط تر می کند.
سطح توان دفاع سایبری ایران و احتمال استفاده از کارشناسان روسی
• من خیلی اطلاع ندارم؛ اما اگر ما در هر صورت بخواهیم از کارشناسان روسی استفاده کنیم، خیلی غیرعادی نیست. یعنی حتی اگر ما در سطح بالای دفاع سایبری هم باشیم، استفاده از کارشناسان دیگر کشورها نه تنها موضوعی غیرعادی و غیرمعمولی نیست؛ بلکه معقول هم است.