تحریمهای اقتصادی ایران شروع به فرو ریختن کرده است
بلومبرگ با اشاره به خرید ۹ هواپیما توسط شرکت ماهان ایر که تحت تحریم آمریکا قرار دارد نوشت: در حالی که کمتر از ۲ ماه دیگر ضرب الاجل حصول توافق هسته ای پایان می یابد، تحریم های اقتصادی علیه ایران شروع به فرو ریختن کرده است.
به گزارش خبرگزاری تسنیم، بلومبرگ طی گزارشی نوشت: در حالی که کمتر از ۲ ماه دیگر ضرب الاجل حصول توافق هسته ای پایان می یابد، تحریم های اقتصادی علیه ایران شروع به فرو ریختن کرده است. جدیدترین نشانه از فروپاشی تحریم ها تحویل ۹ فروند هواپیمای مسافربری دست دوم به شرکت هوایی ماهان ایر در این هفته بوده است.
آمریکا شرکت های غربی را تهدید کرده که هواپیما به ایران نفروشند، هرچند که ممنوعیت فروش قطعات یدکی هواپیما به ایران در پایان سال ۲۰۱۳ به موجب توافق موقت ژنو برداشته شده است. مقامات آمریکایی همچنین گفته اند که تحریم ها در زمینه تروریزم و حقوق بشر حتی در صورت دستیابی به توافق هسته ای پابرجا باقی خواهند ماند.
ماهان ایر قبلا به اتهام نقش آفرینی در ارسال سلاح به دولت سوریه تحت تحریم دولت آمریکا قرار گرفته است. تحویل ۹ هواپیمای دست دوم به این شرکت در حالی صورت می گیرد که ایران در تلاش برای پیوستن مجدد به اقتصاد جهانی حتی قبل از انعقاد توافق هسته ای است. شرکت های نفتی غربی نشست هایی را با مقامات ایرانی برگزار کرده و در مورد نحوه بازگشت به بازار پرسود این کشور مذاکراتی را انجام داده اند.
عباس آخوندی، وزیر حمل و نقل ایران گفت، ۱۵ هواپیما از ماه فوریه تاکنون خریداری شده که ۹ فروند آنها در آخر هفته گذشته تحویل ایران شده است. رسانه های ایرانی نوشتند که این هواپیماها که قبلا بخشی از ناوگان هوایی شرکت ویرجین آتلانتیک بوده اند، به شرکت ماهان ایر تحویل شده اند. فایننشال تایمز گزارش داد، دولت های غربی احتمال می دهند شرکت هوایی الناصر عراق یک شرکت صوری ایجاد شده توسط شرکت ماهان ایر ایران برای خریداری هواپیما باشد.
ماهان ایر در سال ۲۰۱۱ در فهرست تحریم های وزارت خزانه داری آمریکا قرار گرفت.
بر اساس اسناد فاش شده از سوی پایگاه اینترنتی ویکی لیکس، در سال ۲۰۰۸ وزارت امور خارجه آمریکا تلاش کرد ۳ فروند هواپیمای متعلق به شرکت ماهان را که برای تعمیرات به کره جنوبی اعزام شده بودند، به زمین بنشاند. در نهایت آمریکا توانسته این هواپیماها را به پایگاه های آمریکا که این هواپیماها در آنجا تولید شده اند فرا بخواند. دولت آمریکا همچنین از شرکت انگلیسی ای که این هواپیماها را به شرکت ماهان فروخته مبلغ ۱۵ میلیون دلار جریمه اخذ کرده است.
سخنگوی وزارت خزانه داری آمریکا روز دوشنبه از اظهارنظر در مورد تحویل این هواپیماها به ایران خودداری کرد. اما برخی تحلیلگران گفتند، این نقل و انتقالات نشان می دهد که تحریم های ایران در آستانه اتمام ضرب الاجل توافق هسته ای تا چه میزان از هم فروپاشیده است.
امانوئل اتولنگی، از اعضای بنیاد صهیونیستی دفاع از دموکراسی ها که طرفدار تشدید تحریم ها علیه ایران است در این باره گفت: «مورد ماهان ایر نشان می دهد که تحریم های آمریکا دیگر شرکت های غربی را از انجام معاملات بزرگ با ایران باز نمی دارد، حتی با شرکتی مثل ماهان ایر که خزانه داری آمریکا آن را به دلیل حمایت از سپاه پاسداران ایران هدف قرار داده است.»
وی افزود، برای حفظ اعتبار رژیم تحریم ها، دولت آمریکا باید به سرعت نسبت به مجازات شرکت هایی که در این نقض آشکار تحریم ها دست داشته اند اقدام کند. «در غیر این صورت… این استدلال که تحریم ها همچنان پابرجا هستند و همیشه می توانند مجددا برقرار شوند، تمام اعتبار خود را از دست خواهد داد.»
آوی جوریش، یکی از مقامات سابق خزانه داری آمریکا که در زمینه ردیابی فعالیت های غیرقانونی ایران کار کرده گفت، خرید هواپیما «نقض فاحش» توافق موقتی است که در پایان سال ۲۰۱۳ بین ایران و گروه ۱+۵ منعقد شد. «چنین اقداماتی توانایی دولت آمریکا برای مذاکره را تضعیف می کند و این موضع گیری را زیر سوال می برد که اگر توافق خوبی حاصل نشود، اقتصاد ایران همچنان لطمه خواهد دید.»