اخبار نساجی

دوربرگردان مبارزه با قاچاق کالا و ارز

 

دوربرگردان مبارزه با قاچاق کالا و ارز

 

۵ سال پس از کنار گذاشتن طرح‌های شبنم و ایران‌کد که ابزارهای موثر مقابله با توزیع قاچاق کالا در کشور بودند، مجددا دولت به‌دنبال بازگرداندن این طرح‌هاست.

هرچند طرح‌های شبنم و ایران‌کد با مشکلات اجرایی مواجه بودند، اما اجرای کامل آنها می‌توانست در کاهش عرضه کالاهای قاچاق به کشور، موثر واقع شود، اما در ابتدای دولت یازدهم به بهانه همین مشکلات اجرایی، این طرح‌ها کنار گذاشته شد و هیچ جایگزینی نیز برای آنها ارائه نشد. این خلأ ۵/۲ ساله سبب رواج هرچه بیشتر کالاهای قاچاق در کشور شد که به تذکرات صریح رهبر معظم انقلاب در چند وقت اخیر منجر شده است.

این درحالی است که براساس قانون جامع مبارزه با قاچاق کالا و ارز مصوب زمستان ۹۲، یعنی چند ماه پس از کنار گذاشتن طرح‌های شبنم و ایران‌کد، اجرای این طرح‌ها الزامی شده بود.

آیا میدانستید مجله نساجی کهن تنها مجله تخصصی فرش ماشینی و نساجی ایران است؟ نسخه پی دی اف آخرین مجلات از اینجا قابل دریافت است.

اکنون آن‌طور که مسئولان ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز گفته‌اند، طرح‌های جایگزین ایران‌کد و شبنم طراحی شده و در سال جاری اجرایی خواهند شد، البته مسئولان به این پرسش پاسخ نداده‌اند که اگر طرح فعلی هم ایرادی داشت، به جای رفع ایراد، کلا آن را کنار خواهند گذاشت تا مرزهای کشور همچنان روی اجناس قاچاق باز بماند؟ در همین باره سیدعلیرضا گلستانی‌زاده، معاون برنامه‌ریزی،‌ نظارت و هماهنگی ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز به جام‌جم گفت: طرح شبنم و ایران‌کد از آنجا که برای همه کالاها مورد استفاده قرار می‌گرفت، قابلیت جعل پیدا کرده بود، از این‌رو تصمیم گرفته شد تا طرح کد رهگیری اجرایی شود.

وی افزود: طرح ایران‌کد بزودی اجرا خواهد شد و کالاهای وارداتی از مبدا دارای لوگو برای مقصد می‌شوند.

وی اضافه کرد: برنامه‌ریزی برای برخورد با قاچاق‌های کلان و سازمان یافته، پیگیری تسهیل تجارت فرامرزی، رفع موانع تجارت سالم و مدیریت تقاضا از رویکردهای این ستاد برای مبارزه با قاچاق است. این مقام مسئول اعلام کرد: برای کنترل کالاها طرح کد رهگیری مطرح و آئین‌نامه آن نوشته شده است و اجرای آن امسال در برخی کالاها آغاز می‌شود.

فداحسین مالکی، رئیس اسبق ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز در این‌باره به جام‌جم گفت: در طرح شبنم و ایران‌کد مردم به صورت مستقیم در بحث مبارزه با قاچاق کالا و ارز دخیل بودند و از طریق پیامک‌هایی که تعریف شده بود، خریداران می‌توانستند اصل بودن کالا را تشخیص دهند، اما با حذف این طرح‌ها شاهد این موضوع بودیم که مردم از گردونه مبارزه با قاچاق که نقش موثری داشتند، کنار گذاشته شدند.

وی افزود: اکنون در فروشگاه‌های زنجیره‌ای و بزرگ کالاهای خارجی زیادی عرضه می‌شود و مشخص نیست که این کالاها وارداتی قانونی است یا قاچاق. این درحالی است که با اجرای طرح شبنم، مردم نقش کلیدی داشتند و می‌توانستند با گزارش کالاهای غیرقانونی در کشور دست ماموران را به کالاهای قاچاق و البته قاچاقچی برسانند.

رئیس پیشین ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز اضافه کرد: دولت باید گام‌های موثرتری در مبارزه با قاچاق بردارد و برای این کار می‌توانست ایرادات طرح شبنم و ایران‌کد را رفع کند، نه این‌که اینها را کنار بگذارد و سپس از طرح دیگری خبر بدهد که هنوز هم از آن رونمایی نشده است و احتمال دارد که این طرح هم دارای ایراد و مشکل باشد.

اشتراک رایگان سالانه مجله کهن

جهت دریافت اشتراک رایگان سالانه مجله نساجی و فرش ماشینی کهن در فرم زیر ثبت نام کنید

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

همچنین ببینید
بستن
دکمه بازگشت به بالا
×