اخبار فرش ماشینی

‏‌رنگرزی مقرون به صرفه الیاف پلی‌استر ‏

محققان دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم تحقیقات، به‌روشی اقتصادی‌تر برای رنگرزی مقرون به‌صرفه الیاف پلی‌استر مورد نیاز صنایع نساجی دست یافتند.
به گزارش سانا، دکتر مازیار پروین‌زاده از متخصصان شیمی نساجی ایرانی است که در پروژه دکتری خود به بررسی رفتار رنگرزی الیاف پلی‌استر در حضور نانورس و نانوسیلیس با استفاده از مواد معدنی رس و سیلیس با ابعاد نانو پرداخته‌است. وی هدف اصلی از انجام این پژوهش را “اصلاح خواص الیاف پلی‌استر به منظور بهبود رنگ‌پذیری با رنگزاهای دیسپرس در دماهای پایین‌تر از روش‌های معمول” عنوان نمود.
در روش‌های صنعتی، برای رنگرزی الیاف پلی‌استر از دمای ۱۳۰ درجه سانتی‌گراد یا بالاتر استفاده می‌کنند که این خود نیاز به صرف هزینه زیادی دارد و محصول نیز از نظر کیفی قابل قبول نیست. بنابراین تلاش‌های بسیاری برای کاهش این دما صورت می‌گیرد.

دکتر پروین‌زاده در مورد نحوه انجام این کار پژوهشی اظهار داشت: “با استفاده از روش‌های مذاب، نانوکامپوزیت‌های

پلی‌استر را تهیه کرده و خواص مختلف این نانوکامپوزیت‌ها؛ شامل خواص سطحی و داخلی را با روش‌های مختلف آزمایشگاهی مورد بررسی قرار داده‌ایم. در ادامه، الیاف پلی‌استر با روش بهینه به‌دست آمده و رنگرزی روی آنها در دما با فشار معمول انجام گرفته‌است”.

عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد شهر ری در پایان خاطر نشان کرد: “الیاف تولید شده با این روش نیازی به درجه حرارت‌های بالا در رنگرزی نداشته و می‌توانند در دمای جوش و یا کمتر مورد استفاده قرار بگیرند که در صنعت نساجی بسیار اقتصادی است. این روش می‌تواند به عنوان فرایندی مناسب برای بهبود رنگ‌پذیری و سایر خواص پلی‌استر پیشنهاد گردد”.
جزئیات این پروژه که با راهنمایی دکتر سیامک مرادیان از اساتید دانشگاه امیرکبیر و مشاوره دکتر ابوسعید رشیدی و دکتر محمد اسماعیل یزدان‌شناس از دانشگاه آزاد اسلامی علوم تحقیقات انجام گرفته، در مجله ‏Applied Surface Science‏ (جلد ۲۵۶، صفحات ۲۸۰۲- ۲۷۹۲، سال ۲۰۱۰) منتشر شده‌است.

منبع: سانا

اشتراک رایگان سالانه مجله کهن

جهت دریافت اشتراک رایگان سالانه مجله نساجی و فرش ماشینی کهن در فرم زیر ثبت نام کنید

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
×