Categories: اخبار نساجی

«اصرار نکنید؛ نمی‌توانیم اسم ۱۸ بانک متخلف ارزی را بگوییم»

 

 

بانک خصوصی و دولتی در ماه‌های اخیر از بانک مرکزی آن هم در اعداد و ارقام بسیار برای مصارف خود ارز دریافت کردند

خطای بانک‌ها اما تنها ارائه ندادن صورت حساب نیست بلکه آنها در این میان بی‌قانونی‌های دیگری هم صورت داده‌اند که وضعیت را به حالت فعلی رسانده است

در میان اختلالات ارزی ردپایی از چند بانک دولتی و خصوصی هست که در این کار دخلی داشته‌اند

در گزارشی که بانک مرکزی به ما ارائه داد و ما آنها را مطالعه کردیم نام چند بانک دولتی و خصوصی به صراحت ذکر شده‌است و گفته شده که آنها خطا کرد

چندی پیش عزت‌الله یوسفیان ملا، یکی از اعضای کمیسیون برنامه‌وبودجه مجلس از ایجاد اختلال چند بانک خصوصی و دولتی در بازار ارز سخن گفت و این بانک‌ها را به بی‌قانونی و به‌هم ریختن اوضاع اقتصادی متهم کرد. قضیه این بود که برخی بانک‌ها منابع ارزی خود را در بازار آزاد ریخته بودند که شاید از این مسیر سودی به دست بیاورند.

این سود حاصل شد یا خیر، مشخص نیست اما چیزی که مشخص است این است که بانک‌ها از ارائه لیست هزینه‌های ارزی خود خودداری می‌کنند و هنوز بسیاری از زوایای این موضوع برای خود بانک مرکزی هم افشا نشده است.

به گزارش اقتصاد ایران آنلاین به هر روی اما بانک مرکزی در گزارشی که به برخی نمایندگان مجلس داده جزئیات بیشتری از این بانک‌ها و عملکردشان رو کرده‌است.

در همین زمینه با عزت‌الله یوسفیان ملا که یکی از مطالعه‌کنندگان این گزارش است گفت‌وگو کرده‌ایم که مشروح آن را می‌خوانید.

شما چندی پیش از ایجاد اختلال در بازار ارز توسط چند بانک خصوصی و دولتی سخن گفته بودید. جریان این موضوع چه بود و شما از کجا به این موضوع پی بردید؟

اول باید بگویم که من متوجه این موضوع نشدم و گزارشاتی از بانک مرکزی که صراحتا دست روی این موضوع گذاشته بود ما را از موضوع مطلع کرد. پس ما گزارش‌دهنده نبودیم، اعلام کننده بودیم. ۱۸ بانک خصوصی و دولتی در ماه‌های اخیر از بانک مرکزی آن هم در اعداد و ارقام بسیار برای مصارف خود ارز دریافت کردند. این ارز عموما از سوی بانک مرکزی به بانک‌ها داده می‌شود که مسئولین بانک‌ها آن‌را صرف اموری از قبیل ارز مسافری، وام‌های ارزی و ریالی و دیگر امور رایج و ضروری کنند و در نهایت باید حساب هزینه‌کرد این پول‌ها به بانک مرکزی تحویل شود.

خوب موضوع اینجاست که بانک‌ها در این میان چه کار کرده‌اند که موجب اختلال بازار شده‌است؟ ارزها را خود بانک‌ مرکزی در اختیار آنها گذاشته است، تقصیر آنها چیست؟

موضوع اینجاست که بانک مرکزی مثل همیشه این مبالغ را تقدیم بانک‌ها کرده اما بانک‌ها حالا از دادن صورت‌حساب و لیست هزینه‌کرد خود خودداری می‌کنند و همچنان این موضوع را به تعویق می‌اندازند. خود این امر حتی اگر بانک‌ها دلارهایشان را صرف امور قانونی و جاری کرده باشند اشتباه است زیرا بانک مرکزی موظف است که این حساب‌ها را بررسی کند و از نحوه هزینه‌کرد آنها مطلع شود. خطای بانک‌ها اما تنها ارائه ندادن صورت حساب نیست بلکه آنها در این میان بی‌قانونی‌های دیگری هم صورت داده‌اند که وضعیت را به حالت فعلی رسانده است.

می‌توانید به این بی‌قانونی‌ها اشاره کنید؟

زمانی که بانک‌ها از دادن صورت حساب خودداری کردند این شک و شبهه ایجاد شد که شاید بانک‌ها دلارهایشان را که باید صرف امور جاری می‌شد در بازار آزاد نفوذ داده‌اند تا در این راه کسب سود کنند. تحقیقات بیشتر هم همین موضوع را به نوعی نشان داد اما چون مسئول این موضوع بانک مرکزی‌است تحقیق در این میان هم به‌عهده بانک مرکزی گذاشته شده‌است.

بانک مرکزی در تحقیقاتش به چه نتیجه‌ای رسید؟

بانک مرکزی می‌گوید این بانک‌ها باید آن مبالغ دلاری را که دریافت کرده‌اند و برایش سند و مدرکی مستدل که نشان دهد آن‌را در کجا خرج کرده‌اند ندارند به بانک مرکزی پس بدهند. آنطور که ما می‌دانیم بانک‌ها هنوز از انجام این کار خودداری کرده‌اند زیرا می‌گویند دلارها را در بازار آزاد رد نکرده‌اند. به هر حال اما حقایق چیزی جز این نشان می‌دهد و در میان اختلالات ارزی ردپایی از چند بانک دولتی و خصوصی هست که در این کار دخلی داشته‌اند.

بیشتر برای اطلاع مردم می‌پرسم، بانک مرکزی براساس چه مدرکی برخی بانک‌ها را مخل بازار ارز کشور دانسته است؟

همین که بانک‌ها از دادن صورت‌حساب و لیست کارکرد طفره می‌روند اصلی‌ترین دلیل است که حساب آنها درست نیست. بعد از این موضوع اختلال بازار ارز و سودهای دلالانه سرشاری که بعضی‌ها در این مدت به دست آوردند این شائبه را ایجاد کرد که برخی بانک‌ها هم در این موضوع دست داشته‌اند.

شما از ۱۸ بانک متخلف صحبت کردید، می‌توان اسم این بانک‌ها را دانست؟

در گزارشی که بانک مرکزی به ما ارائه داد و ما آنها را مطالعه کردیم نام چند بانک دولتی و خصوصی به صراحت ذکر شده‌است و گفته شده که آنها خطا کرده‌اند. برخی بانک‌های دیگر هستند و ما از آن مطلعیم که بانک مرکزی اسم آنها را ارائه نداده. مهم اینجاست که چون این گزارشات هنوز به طور قطع اثبات نشده نمی‌توانیم اسم این بانک‌ها را به رسانه‌ها اعلام کنیم. اما در میان بانک‌های خصوصی و دولتی شاید اسم این بانک‌ها قابل تشخیص باشد که برای رسانه‌ای شدن آن باید کمی صبر کرد.

یعنی به هیچ‌عنوان نمی‌توان از نام برخی از این بانک‌ها که در گزارش بانک مرکزی هم اسمشان ذکر شده مطلع شد؟

اصرار نکنید، زیرا به دلایل امنیتی و قانونی ما فعلا نمی‌توانیم اسم این بانک‌ها را رسانه‌ای کنیم و تحقیقات باید به نتیجه قطعی برسد. باید تا آن روز صبر کرد.

بهنام قاسمی

فارغ التحصیل رشته تکنولوژی نساجی

Recent Posts

پنبه: چالش خرید تضمینی و آینده کشاورزی در ایران

مدیرعامل صندوق پنبه گفت: با توجه به خرید وش پنبه کمتر از قیمت تضمینی از…

13 ساعت ago

سومین سمپوزیوم بین المللی صادرات فرش ماشینی ایران

سومین سمپوزیوم بین المللی صادرات فرش ماشینی ایران فرصتی برای ارتباطات با تاجران بین المللی…

3 روز ago

سفارش قطعه در واحد فنی

نویسنده: قاسم حیدری، فوق لیسانس تکنولوژی نساجی کمپانی های سازنده ماشین آلات ریسندگی نیز در…

5 روز ago

شماره ۹۰ مجله نساجی کهن ویژه نامه آبان ماه منتشر شد

تبلیغات روی جلد: کاوان شیمی فهرست مطالب شماره 90 مجله نساجی کهن نمایشگاه پیشرفته‌ترین فناوری‌های…

1 هفته ago

Heimtextil 2025: گسترش نوآورانه در صنعت فرش و کفپوش

در نمایشگاه Heimtextil 2025، بخش فرش و کفپوش به سطح جدیدی از گسترش و نوآوری…

1 هفته ago

درباره رخدادی خوب در هنر فرش ایران

نویسنده:سیامک عیقرلو آری، تیتر این نوشتار درست نوشته شده است و به درستی آن را…

2 هفته ago