افت قیمتها در بازار ادامه دارد؟
افزایش عرضه ارز در بازار بهصورت اسکناس روز گذشته نیز روند افت قیمتها را تسریع کرد. دلار تقریبا ۹۰ تومان ارزان شد. سکه نیز روز گذشته تقریبا ۴۰ هزار تومان کاهش قیمت داشت.
در مرکز مبادلات ارزی نیز قیمت دلار با ۵ ریال کاهش تعیین شد. سخنگوی این مرکز گفت که این مرکز جلوی نوسان قیمتها را گرفته است. همچنین که در این مرکز ۱ میلیارد و ۲۰۰ میلیون دلار ارز فروخته شده است. البته از سوی نایب رییس خانه صنعت و معدن اعلام شده که تنها ۲۵ درصد این مقدار به طور واقعی تخصیص یافته است. تلاش مقامات دولتی برای وارد کردن ارز ناشی از صادرات نیز در همین راستا تفسیر شده است.
در بازارهای جهانی قیمت طلا البته اندکی افزایش داشت. بازار داخلی همچنان درگیر تجزیه و تحلیل خبرهای مختلف است. اما آنچه در این میان البته بیشترین تاثیر را در کاهش قیمتها داشته، تزریق دلار به بازار تهران از کردستان و مشهد گزارش شده است. رقمهایی تا یک میلیون دلار که به برخی صرافیها برای فروش پیشنهاد شده است. این رقمها اگرچه ممکن است به نظر چندان اهمیتی نداشته باشد، اما افزایش عرضه در بازار و حجم اسکناس قیمتها را کاهش داده است.
در این روزها انتشار خبر مورد اشاره البته خیلیها را برای فروش دلار به بازار نیز کشاند که در کاهش قیمتها موثر بوده است. در این میان، اما آنچه بیشتر جلب توجه میکند فروش دلار توسط صادرکنندگان در بازار آزاد است. دولت تلاش دارد در مرکز مبادلات به غیر از فروش بخشی از منابع صندوق توسعه ملی و بخشی از درآمدهای حاصل از فروش نفت، منابع صادراتی بخش خصوصی را نیز وارد این حوزه کند و در این مرکز به قیمت تقریبا ۹۰۰ تا هزار تومان زیر قیمت بازار معامله کرده و دوباره به واردکنندههای اولویتهای ۳ تا ۸ بفروشد.
به گفته نایب رییس کنفدراسیون صادرات در نشست وزیر صنعت، معدن و تجارت با تشکلهای صادراتی هم ما برای شفاف سازی ارزآوری خود اعلام آمادگی کردیم و قرار شد ارزی که توسط صادرکنندگان به واردکنندگان تخصیص مییابد به صورت اظهارنامه صادراتی یا شناسنامه ارزی شفاف شوند.
محمد لاهوتی با بیان اینکه این روش برای این است که دولت و سیستم ارزی کشور از روند مبادله ارز آگاهی داشته باشند، خاطرنشان کرد: دولت و سیستم ارزی کشور از این طریق میتوانند آگاهی داشته باشند که در مقابل کالایی که صادر شده چه کالایی وارد شده و در چه اولویت ارزی جریان داشته است. نایب رییس کنفدراسیون صادرات ادامه داد: ما برای شفاف سازی این کار را انجام میدهیم، ولی حاضر نیستیم که اتاق مبادلات ارزی با نرخ مبادلاتی ارز صادرکنندگان را مورد مبادله قرار دهد.
غضنفری وزیر صنعت، معدن و تجارت در روز ملی صادرات به صادرکنندگان هشدار داده بود که اگر ارز صادراتی در اختیار دولت قرار نگیرد، به طور قطع روانه بازار آزاد میشود و به کام سودجویان و قاچاقچیان میشود. معاون اول رییس جمهور هم که با نام بردن از فردی به نام «جمشید بسم الله » وی را عامل تعیین قیمتهای بازار معرفی کرده بود، در این مراسم از صادرکنندگان خواست تا ارز صادراتی خود را در چهارراه استانبول نفروشند.
او گفته بود که «صادرکنندگان باید برای دور زدن تحریمها، ارزهای حاصل از صادرات را به گونهای منصفانه با رعایت سود و بهره خود به کشور بازگردانند. این بهترین راه مقابله با تحریم است.»این هشدارها نشان میدهد که صادرکنندگان تمایل جدی برای مشارکت در تزریق ارز صادراتی به نرخ مرکز مبادلات از خود نشان نمیدهند. در این راستا همچنان خبرهایی از تاخیر تحویل نهایی ارز به متقاضیان با وجود ثبت سفارشهای انجام شده وجود دارد.
با این حال اتفاق جالب این است که با وجود خودداری از فروش ارز صادراتی به نرخ این مرکز، فروش آنها در بازار، موجب افزایش عرضه شده و قیمتها را کاهش میدهد. مکانیسمی طبیعی در بازار که خواسته یا ناخواسته قیمتها را در مسیر کاهش قرار داده است. با اینکه نمایندگان پارلمان بخش خصوصی و در راس آنها محمد نهاوندیان نگران جریمه صادرکنندگان هستند، اما فروش ارزهای صادراتی در بازار خود عامل کاهنده قیمت است.
حتی اگر سرعت مورد تقاضای دولت اتفاق نیفتد، اما فروش ارز در بازار آزاد خود اقدام مثبتی است که عرضه را زیاد و قیمت را کاهش میدهد. ماه گذشته وزیر اقتصاد گفته بود که در صادرات شرایط خوبی داشته و ارز ناشی از آن در ماههای آینده وارد بازار میشود. این اتفاق در این روزها و ماههای آینده اگر تداوم داشته باشد قیمت ارز را در مسیر افت نگاه میدارد.
فقط ۲۵ درصد ارز اختصاص یافت
در همین حال در شرایطی که سخنگوی مرکز مبادلات ارزی از جلوگیری از نوسان قیمت ارز بازار توسط این مرکز سخن میگوید، محمدرضا بهرامن – نایب رییس خانه صنعت و معدن، میافزاید: ارزش ارزی ثبت سفارشهای انجام شده در این مرکز تاکنون به یک میلیارد و ۲۰۰ میلیون دلار رسیده، اما فقط ۲۵ درصد آن از سوی مرکز مبادله تخصیص یافته است.
صمد کریمی در واکنش به انتشار عدد کلی ثبت سفارش و میزان ارز تخصیصی از سوی نایب رییس خانه صنعت و معدن و عضو اتاق ایران بدون رد یا تایید این عدد گفت: من فقط میتوانم بگویم که از زمان راهاندازی مرکز تاکنون روزانه ارزش مبادلات ۲۵ درصد افزایش یافته است.
کریمی با اشاره به اینکه منابع در نظر گرفته شده برای تامین ارز در مرکز مبادله آن طور که مورد انتظار بود محقق نشده است به ایسنا گفت: همه تلاش بانک مرکزی این است که این روند را تسهیل کند. او همچنین با اعلام اینکه امکان تخصیص ارز به دانشجویان غیر بورسیه نیز فراهم شده است، گفت: دانشجویان غیر بورسیه میتوانند با ارائه اسناد مثبت به مرکز مبادله ارزی از امکانات این مرکز استفاده کنند.
وی با بیان اینکه براساس محاسبات انجام شده میزان منابع ارزی به گونهای است که قاعدتا نباید کمبودی برای تخصیص مشاهده شود، گفت: علت اخلال در بازار ارز وجود سفتهبازانی است که به هر شکل قصد دارند از این بازار سوء استفاده کنند.
او با اشاره به اینکه هدف اصلی مرکز مبادله؛ یعنی کنترل نوسانات شدید نرخ ارز هماکنون محقق شده و بازار به یک ثبات نسبی رسیده است، گفت: علت اضافه شدن اولویتهای جدید به متقاضیان مرکز مبادله ارز جلوگیری از ورود آنها به بازار آزاد و دامن زدن به التهابات است. کریمی با تاکید بر اینکه روند انتقال ارز در بانکهای خارجی هماکنون حالت عادی دارد و مشکلات در این زمینه برطرف شده است، گفت: همه تلاش ما این است که ارز مورد نیاز کالاهای اولویت یک و دو به هر شکل ممکن تامین شود.
جلوی نوسان شدید نرخ ارز را گرفتیم
سخنگوی مرکز مبادلات ارزی با بیان اینکه به ۳ هزار و ۸۴۵ مورد ثبتسفارش در مرکز مبادلات ارزی پاسخ داده شده است، گفت: مبادله ارز در این مرکز هر روز ۲۵ درصد رشد را تجربه میکند، ضمن اینکه اولین هدف راهاندازی این مرکز محقق شد و نوسانات شدید نرخ ارز را مدیریت کردیم.
این سخنان در حالی مطرح میشود که قیمت دلار در این مرکز در روز نخست راهاندازی ۲۴۰۴ تومان تعیین شد.با گذشت یک هفته تا ۲۶۷۲ تومان هم افزایش یافت و در روز گذشته دوباره تا ۲۵۴۵ تومان رسیده است. در همین زمان قیمت دلار در بازار تهران از ۲۵۰۵ تومان شروع شد پس از یک هفته از سههزار تومان عبور کرد و در این روزها دوباره روبه کاهش گذاشته است که البته انتظار برای کاهش بیشتر قیمت وجود دارد.
صمد کریمی در حاشیه بیست و دومین جلسه شورای گفتوگوی دولت و بخشخصوصی در جمع خبرنگاران گفت: مرکز مبادلات ارزی توانسته به اولین هدف خود که کنترل نوسانات شدید نرخ ارز در بازار است، نایل شود و بر این اساس، از ابتدای شروع این طرح تاکنون، میزان ثبتسفارشات در مرکز مبادلات ارزی به ۳ هزار و ۸۴۵ مورد رسیده است.
سخنگوی مرکز مبادلات ارزی در پاسخ به سوال مهر افزود: بر این اساس میتوان گفت که از ابتدای شروع به کار این مرکز تاکنون به ۳ هزار و ۸۴۵ درخواست واحدهای تولیدی برای دریافت ارز پاسخ داده شده است، اما بنا به برخی دلایل نمیتوان رقم دقیق ارز تخصیص یافته را ذکر کرد.
وی تصریح کرد: اما به صراحت میتوان گفت که میزان مبادلات در این مرکز، هر روز ۲۵ درصد رشد را تجربه میکند، این در حالی است که میزان خرید ارز توسط بانکهای عامل از یک هفته قبل، رشد چشمگیری داشته است.
کریمی تاکید کرد: تمام تلاش بانک مرکزی این است که بتوان جانب عرضه ارز را تقویت کرده و با توجه به اینکه باید مدیریت همزمان عرضه و تقاضا را داشته باشد، مشکلات عرضه را حل کند تا بتوان به تقاضاها نیز به خوبی پاسخ داد.وی با تکذیب هرگونه اقدامی برای حذف یورو از مبادلات مرکز مبادلات ارزی گفت: یورو به هیچ عنوان حذف نشده و براساس عرضه عرضهکنندگان در حال تخصیص است. البته اولویت ما در تخصیص یورو به اولویتهای ۱ و ۲ بوده است؛ اگرچه مشکلاتی بر سر تخصیص یورو داریم، اما عرضه خوب بوده است.
طلا در بازارهای جهانی
در بازارهای جهانی قیمت طلا با ۷ دلار افزایش تا ۱۷۲۷ دلار بالارفت. تداوم مقاومتهای اجتماعی در یونان در مقابل برنامههای ریاضتی و نبود توافقهای لازم بین رهبران اروپا برای حل بحران بدهیها ارزش یورو را در موقعیت تضعیف قرار داده و طلا نیز در این مسیر کاهش تجربه میکند. با این حال برخی امیدها نسب به آینده اقتصادی در آمریکا و خریدهای عمده قدری بر قیمت طلا افزوده است.
در یک نظرسنجی البته از بین ۲۴ نفر، برای قیمت طلا در هفته آینده ۶ نفر نظر افزایشی دارند. در مقابل ۱۳ نفر از کاهش قیمت سخن گفتهاند و در این میان ۵ نفر نیز نظر خاصی ابراز نکردهاند. این نظرسنجی بین دلالان شمش، بانکهای سرمایهگذاری، معاملهگران بازارهای آتی، مدیران پولی و تحلیلگران نمودارهای تکنیکال انجام شده بود.
(دنیای اقتصاد)