Categories: اخبار نساجی

افزایش رشد اقتصادی، کاهش استخراج نفت

 

بانک مرکزی پس از چندماه تاخیر و ۱۳ روز مانده به پایان سال ۹۰، کارنامه اقتصادی ایران در سال ۱۳۸۹ را منتشر کرد.

گزارشی که نشان می‌دهد استخراج نفت ایران در ۳ سال پیاپی افت کرده، رشد اقتصادی ایران بیشتر شده، نقدینگی و پایه پولی افزایش داشته و ساخت و ساز در کشور رونق گرفته و البته نرخ بیکاری به ۱۳/۵ درصد رسیده است.

ارزیابی بانک مرکزی از وضعیت شاخص‌های عمده اقتصادی ایران در پایان سال ۱۳۸۹ بر رشد تولید ناخالص داخلی با احتساب نفت به میزان ۵/۸ درصد و بدون نفت ۶/۱ درصد مهر تایید زده و درباره وضعیت متغیرهای بخش پولی توضیح می‌دهد که در سال ۸۹ نرخ نقدینگی به ۲۵/۲ درصد، حجم پول به ۲۶/۱ درصد، شبه پول به ۲۴/۹ درصد و سپرده‌های بخش غیردولتی به ۲۵/۹ درصد رسیده است. ارزش افزوده ایجاد شده در بخش‌های مختلف اقتصادی هم رشد داشته به‌گونه‌ای که در بخش کشاورزی ۸/۸ درصد، بخش نفت ۱/۹ درصد، صنعت و معدن ۱۰ درصد، ساختمان ۷/۳ درصد و خدمات ۴ درصد بیشتر از سال ۸۸ ارزش افزوده ایجاد شده است. بانک مرکزی همچنان درباره وضعیت تشکیل سرمایه ثابت ناخالص بخش خصوصی و دولتی از سال ۱۳۸۷ تا ۱۳۸۹ سکوت کرده است اما هزینه‌های مصرفی بخش خصوصی در پایان سال ۸۹ نسبت به سال قبل ۱/۹ درصد رشد و بخش دولتی ۲/۸ درصد رشد منفی داشته است.

یکی از نکات پیش روی اقتصاد ایران این است که روند استخراج و صادرات نفت در سال‌های اخیر افت کرده است چه اینکه بانک مرکزی به نقل از وزارت نفت تایید می‌کند که استخراج روزانه نفت از ۴/۰۵۷ میلیون بشکه در سال ۸۶ با کاهش ۲/۸ درصدی به ۳/۹۴۵ میلیون بشکه در سال ۸۷ و با ۹/۸ درصد کاهش دیگر به ۳/۵۵۷ میلیون بشکه در سال ۸۸ و سرانجام با ۶ دهم کاهش دیگر به ۳/۵۳۶ میلیون بشکه در سال ۸۹ رسیده است. بنابر این استخراج نفت ایران در سال ۸۹ نسبت به سال ۸۶ بالغ بر ۵۲۱ هزار بشکه در روز کاهش داشته است. این گزارش می‌افزاید: میزان صادرات نفت خام ایران هم در ۳ سال اخیر به سبب افت استخراج، کاهش داشته و از ۲/۵۲۲ میلیون بشکه در سال ۸۶ به ۲/۳۰۹ میلیون بشکه در سال ۸۷ و ۲/۰۲۴ میلیون بشکه در سال ۸۸ و سرانجام به ۲ میلیون و ۲ هزار بشکه در سال ۸۹ رسیده است. آمارهای وزارت نفت نشان می‌دهد صادرات نفت خام ایران در سال ۸۹ بالغ بر ۵۲۰ هزار بشکه در روز کم شده است.

کند شدن تولید برق کشور

بانک مرکزی در گزارش خود تایید می‌کند که رشد تولید برق در نیروگاه‌های کشور از سال ۸۶ به بعد کندتر شده؛ به‌نحوی که تولید برق ایران در سال ۸۶ به نسبت سال قبل ۹/۶ درصد، در سال ۸۷ نسبت به سال قبل ۵/۵ درصد، در سال ۸۸ نسبت به سال قبل ۲/۲ درصد و در سال ۸۹ هم تنها ۲/۲ درصد بیشتر شده است.

بهنام قاسمی

فارغ التحصیل رشته تکنولوژی نساجی

Recent Posts

نمایشگاه دموتکس دبی: رونق صنعت کفپوش در خاورمیانه(ویدیو)

نمایشگاه دموتکس دبی با پتانسیل خوبی بعد از چندسال دوباره برگزار شد. در این نمایشگاه…

5 ساعت ago

نمایشگاه دموتکس خاورمیانه: جایگاه برجسته فرش دستباف ایرانی در دبـی(ویدیو)

نمایشگاه دموتکس دبی بعد از سال ها در شهر دبی برگزار شد. در نمایشگاه امسال…

1 روز ago

آغاز دوباره نمایشگاه دموتکس دبی با حضور فراگیر شرکت‌های ایرانی (ویدیو)

10 دوره در نمایشگاه های دموتکس آلمان، ترکیه و دبی حضور داشتیم. اکثریت شرکت کننده…

1 روز ago

مصاحبه با آقای سام فروتنی، مدیر اجرایی شرکت فرش فارکو، در طول نمایشگاه دموتکس خاورمیانه

در گفتگوی اختصاصی مجله کهن با سام فروتنی، مدیر اجرایی شرکت فرش فارکو، که در…

1 روز ago

فرش عظیم زاده: جلوه ای از هنر و خلاقیت در نمایشگاه دموتکس خاورمیانه

فرش عظیم زاده یکی از معروفترین و بزرگترین تولیدکنندگان در زمینه فرش دستبافت است. این…

2 روز ago

فرش ایرانی؛ قدرتمند اما نیازمند بازاریابی هدفمند (ویدیو)

معرفی کوتاه از شرکت بزرگ فرش قنبری نیا من امیر قنبری نیا پسر حاج محمود…

2 روز ago