بانکها به مصوبه ارزی شورای پول و اعتبار توجه نمیکنند
پس از ابلاغ دستورالعمل ایفای تعهدات ارزی از سوی شورای پول و اعتبار به بانکهای سراسر کشور، عمده بانکها بهویژه بانکهای خصوصی این دستورالعمل را هنوز اجرا نمیکنند.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا)، شورای پول و اعتبار دستورالعمل ۱۳ مادهای درباره چگونگی ایفای تعهدات ارزی در گذشته را اسفند سال گذشته تصویب و ابلاغ کرد.
در ماده ۱۲ این دستورالعمل بانکها مکلف شدهاند که بخشنامهها و مقررات ارزی را ظرف ۱۵ روز به شعب خود ابلاغ کنند که اگر این روند انجام نشود، فروش ارز توسط بانک مرکزی برای آن بانک منتفی میشود.
اما بر اساس شواهد، اجرای این بخشنامه از سوی بانکها با افت و خیزهایی همراه بوده و عمده بانکها در کشور از اجرایی کردن آن سر باز میزنند. همچنان که گزارشهای ارائه شده در سی امین جلسه شورای گفتوگو حاکی از آن است که اجرای این مصوبه توسط بانک ها با افت و خیزهایی همراه و در برخی موارد اجرایی نمیشود.
بانک مرکزی باید نظارت قویتری در اجرای این مصوبه داشته باشد
رییس اتاق ایران در این زمینه ضمن خود داری از نام بانکهایی که این مصوبه را اجرایی نمیکنند، گفت: بر اساس گزارش های ارائه شده در شورای پول و اعتبار افت و خیزهایی در اجرا از سوی برخی از بانکها مشاهده شده است که در این رابطه بانک مرکزی باید نظارت قویتری در اجرای این مصوبه داشته باشد.
در همین راستا احمد ترکنژاد، عضو هیات نمایندگان اتاق تهران با تاکید بر اینکه قرار بود این بخشنامه ۲۰ اسفند پارسال عملیاتی شود، گفت: ولی تاکنون کسی اطلاع ندارد که بانکی از این بخشنامه تمکین کرده باشد. در کشور ما اجرا نشدن قانون و متوقف کردن آن رو به رشد است و بانکها نیز چنین رویهای را در پیش گرفتهاند.
به گفته ترکنژاد ، بانک ها اعلام می کنند ارز مرجع امروز در کالاهای اساسی و قطعات تولیدی قابل پرداخت نیست و مجددا از فعالان اقتصادی در حین قرارداد تعهد میگیرند که گر نرخ ارز تغییر کرد مابه التفاوت آن پرداخت شود.
بانکهای خصوصی بخشنامه را اجرایی نمیکنند
محمدمهدی رییسزاده، رییس کمیسیون سرمایهگذاری و تامین مالی اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی تهران نیز ضمن اعلام خبر عدم اجرایی شدن دستورالعمل ایفای تعهدات ارزی از سوی بانکها، اظهار کرد: این دستورالعمل اسفند سال گذشته توسط بانک مرکزی صادر شد که متاسفانه توسط بسیاری از بانکها اجرایی نمی شود.
وی ادامه داد: عدم اجرایی شدن این دستورالعمل از سوی بانکها باعث شده بسیاری از فعالان اقتصادی که کالاهای خود را براساس قوانین گذشته به کشور وارد و ترخیص کردهاند دچار مشکلات عدیدهای شوند.
رییسزاده با بیان اینکه اتاق بازرگانی تصمیم دارد علت عدم اجرایی نشدن این دستورالعمل را از بانکها نظرخواهی کند، گفت: در حال حاضر در مرحله جمعآوری اطلاعات هستیم و سعی می کنیم برای کل ۲۶ بانک کشور نامهای را تنظیم و ارسال کنیم.
به گفته رییس کمیسیون سرمایهگذاری و تامین مالی اتاق تهران، طی نامههای ارسال شده قرار است بانکها مشکلاتی را که در راستای اجرای این مصوبه دارند اعلام کنند.
وی با بیان اینکه همچنین اطلاعیهای برای کلیه اعضای اتاق در ارتباط با این دستورالعمل منتشر خواهد شد، تصریح کرد: براساس این اطلاعیه فعالان اقتصادی که در راستای عدم اجرایی شدن این دستورالعمل مشکل دارند اعلام میکنند که با چه بانکهایی مشکل و با چه بانکهایی مشکل ندارند.
رییسزاده ادامه داد: تا زمانی که به این اطلاعات وآمار دقیق دسترسی پیدا نکنیم نمی توانیم قضاوت صحیحی در راستای اجرایی شدن و یا اجرایی نشدن دستورالعمل ایفای تعهدات ارزی داشته باشیم.
او در پاسخ به این سوال که آیا بانک مرکزی اطلاعاتی از بانکها در خصوص اجرای این دستورالعمل دارد یا خیر؟ اظهار کرد: آخرین جلسهای که با مسوولین مربوطه در اسفند ماه برگزار کردیم بانک مرکزی اعلام کرده است که تمامی بانکها امکان اجرایی کردن این دستورالعمل را دارند ولی بانکها بهویژه بانکهای خصوصی نکاتی را مطرح میکنند که ما در اجرای این دستورالعمل مشکلاتی داریم که بعضا مورد توجه بانک مرکزی نیست.
وی با بیان اینکه ظرف هفتههای آینده مجموع این اطلاعات برای تبادل نظر به بانک مرکزی ارسال میشود، خاطرنشان کرد: پس از این به طور واضح مشخص میشود که چرا اجرای این دستورالعمل از سوی بانکها با افت و خیز همراه است.
رییسزاده در پایان با تاکید بر اینکه البته بسیاری از بانکها نیز این دستورالعمل را اجرایی کردهاند تصریح کرد: ولی در حدود چهار تا پنج بانک بزرگ کشور که خصوصی هستند نتوانستند بخشنامه را اجرایی کنند.