بررسی مشکلات فعالان حمل و نقل ریلی
چهلمین نشست کمیسیون حمل و نقل اتاق تهران برگزار شد
اعضای کمیسیون حمل و نقل و ارتباطات اتاق تهران در چهلمین گردهمایی خود، بررسی موضوع “قاچاق” و”مشکلات شرکت های فعال درحوزه حمل و نقل ریلی” را در دستور کار قرار دادند.
به گزارش سایت خبری اتاق بازرگانی و صنایع و معادن تهران، بخش اعظم این نشست به چالش های حمل و نقل ریلی اختصاص یافت و “غلامحسین امیری” کارشناس این کمیسیون که ماحصل مذاکرات و نشست های خود را با فعالان این صنعت تشریح می کرد، از”کمبود واگن”،”سیر کند واگن ها در مسیرهای ریلی کشور” و”توقف طولانی مدت واگن ها در مرزها” به عنوان مهمترین چالش های این حوزه یاد کرد. “مسعود خوانساری” رییس این کمیسیون نیز به کارشناسان این کمیسیون ماموریت داد که طی نامهای این مشکلات را به مسئولان راه آهن انتقال دهند و رفع آن را خواستار شوند.
اما در ابتدای این جلسه، “خلیل کریمی” که به نمایندگی از انجمن کشتیرانی و خدمات وابسته در این نشست حضور یافته بود، توضیحاتی درباره عوامل تاثیرگذار برشکل گیری قاچاق ارائه کرد و گفت: «سیاستهایی که به وسیله دولت ها در جهت کنترل کیفیت و کمیت کالاهای وارداتی و صادراتی در هر کشوری اتخاذ شده یا می شود با دو منافع در تضاد است؛ منافع سیاسی، اقتصادی و متعاقباً استعماری دول بزرگ صنعتی.»
او ادامه داد: «فرهنگ غلط مصرف وتنوع طلبی و سودجویی عده ای سوداگر داخلی، رویارویی و تنازع سیاستهای اجرایی، وقتی با فشارخواسته های نابه جا ازداخل و خارج درمیآمیزد، پدیده اجتنابناپذیری به نام قاچاق را به وجود آورده و وسعت آن به گونه ای است که می توان ادعا کرد اغلب کشورها درجهان با این معضل دست به گریبان هستند.»
کریمی ادامه داد: «بررسی عوامل وانگیزه های ارتکاب قاچاق و راههای عملی پیشگیری آن بدون آگاهی ازمفهوم و سابقه تاریخی آن کاری عبث و بیهوده تلقی می شود.»
او با طرح این پرسش که “قاچاق چیست و قاچاقچی چه کسی است؟” گفت که برای پاسخ به این پرسش باید به مسایلی چون”سابقه تاریخی ناهنجاری قاچاق وقوانینی که درجهت رفع ارتکاب آن وضع شده است”،”مخاطرات اقتصادی، سیاسی وفرهنگی ناشی از قاچاق” و”علل و انگیزههای گرایش به قاچاق” توجه شود.
در ادامه این نشست “غلامحسین امیری” نیز به مشکلات شرکت های فعال درحوزه حمل ونقل ریلی پرداخت. او با اشاره به نشستها و مذاکراتی با برخی از شرکتهای فعال درحمل و نقل ریلی پیرامون مشکلات آنها داشته است گفت: «فعالان این حوزه اعلام کردند، واگذاری واگن جهت حمل کالاهای صادراتی و ترانزیتی در برخی از فصول سال به علت کمبود واگن مورد نیاز میسر نبوده و جهت رفع این مشکل شرکت های ریلی درخواست واگن امدادی ازکشورهای CIS کردهاند که این خود نیز مشکلات دیگری را به وجود آورده است.»
امیری ادامه داد: «برخی از سودجویان با تغییر بارنامه، کانتینرهای امدادی را بدون اینکه هزینه ای برای ورود آنها پرداخت کرده باشند در اختیار گرفته و شرکتی را که آن هزینه ها پرداخت کرده از یک طرف مواجه با ضررکرده و از طرف دیگر، مانع ایفای تعهد آنان در قبال صاحبان کالا میشود.»
امیری ادامه داد: «سیر کند واگنها در مسیرها باعث شده است که حمل و نقل جاده ای بر حمل و نقل ریلی ترجیح داده شود. افزون براین، توقف طولانی واگن ها در سرخس به ویژه سرخس ترکمنستان نیز مشکل ساز شده است.» او گفت: «یکی دیگر از مشکلات فعالان حوزه حمل و نقل ریلی این است که اسناد حمل به زبان بینالمللی انگلیسی از سوی کشور ترکمنستان مورد قبول واقع نمی شود و ترکمن ها تاکید دارند که اسناد به زبان روسی تنظیم شود. همچنین امکان حمل مستقیم کالا از طریق مرز مسیر جاوه به وسیله ریل نیز وجود ندارد؛ چرا که اختلاف خط (ریل معمولی با ریل فوق عریض) باعث شده است که محمولات در ایستگاه زاهدان ترانسشیپمنت شوند.»
امیری افزود: «فعالان حوزه حمل و نقل ریلی همچنین اعلام کردند که برای انجام حمل و نقل به کشورهای CIS نیازبه اخذ مجوز حمل است. درحالی که در بسیاری از موارداخذ مجوزازراه آهن های مسیرخصوصاً راه آهن ترکمنستان وازبکستان مدت زمان مدیدی به طول می انجامد.» ازدیگرمواردی که امیری به آن اشاره کرد این بود که«در ایستگاه راه آهن ازبکستان واگن هایی به مقصد تاجیکستان فک پلمپ شده و حتی دراین مرحله بخشی ازکالاها برداشته می شود. البته این معضل در داخل کشور نیز مشاهده می شود.»
او با اشاره به اینکه “بخش خصوصی نیزدارای واگن است” گفت: «ضرورت دارد که تفاهمنامه ای درارتباط با تبادل واگن با کشورهای CIS منعقد شود که اقدامی در این زمینه صورت نگرفته است. درعین حال راه آهن در قبال شرکت های ریلی دارای واگن متعهد است که سیر واگن های آنها را در روز به حداقل ۳۰۰ کیلومتر برساند که به این تعهد عمل نکرده و واگن ها، روزانه بیش از ۱۰۰ کیلومتر سیر نمی کند.»
امیری ادامه داد:«کرایه کالاهای ترانزیتی که به مناطق ویژه و آزاد حمل می شود، به صورت ارزی دریافت می شود. در صورتی که بخش قابل توجه¬ای از محموله ها مصرف داخلی دارد.»
«کمبود تجهیزات تخلیه و بارگیری در مبادی ورودی و تخلیه» و«افزایش مکرر تعرفه های داخلی» نیز از دیگر چالش هایی بود که امیری بر آن دست گذاشت.
پس از آنکه این کارشناس کمیسیون حمل و نقل مشکلات فعالان حوزه حمل و نقل ریلی را مورد اشاره قرار داد، مقرر شد، این مشکلات به راه آهن جمهوری اسلامی ایران منعکس و تا نسبت به رفع آنها اقدام شود.