سرپرست مرکز ملی فرش ایران با انتقاد از تبلیغات فرش ماشینی با استفاده از اعتبار و نام فرش دستباف گفت: این تبلیغات دور از صداقت و با نوعی فریب مخاطب همراه است.
به گزارش خبرگزاری تسنیم، حمید گارگر با بیان این مطلب اظهار داشت: امروزه شاهد هستیم که فرش ماشینی جسورانه و بی پروا در حال دست اندازی به فرش دستباف به عنوان میراث کهن فرهنگی و هنری کشورمان است و از ذخایر غنی موجود در این حوزه بی واهمه بهره برداری می کند.
حمید کارگر افزود: طرح ها و نقشه های فرش دستباف یک شبه خلق نشده اند و در طول قرن ها از ذهن خلاق و انگشتان آفرینشگر هنرمندان این سرزمین نشأت گرفته اند و حالا به آسانی توسط ماشین در خدمت تولیداتی مصنوعی و نامرتبط با آن سابقه تاریخی قرار می گیرند و متاسفانه قانونی بازدارنده در این زمینه موجود نیست.
وی با اشاره به تبلیغات پررنگ فرش ماشینی در رسانه ها گفت: نمی توان مانع از این تبلیغات شد اما در مواردی که این تبلیغات دور از صداقت و با نوعی فریب مخاطب همراه است زیانبار خواهد بود.
کارگر در توضیح این مطلب افزود: شاهد هستیم که کارخانه های تولید فرش ماشینی برای بازی با ذهن مخاطب از الفاظی همچون “دستباف نما” یا “دستباف گونه” استفاده می کنند و حتی در خطایی نابخشودنی از تصاویر دار قالیبافی در این تبلیغات بهره می برند که معنایی جز فریب شهروندان ندارد.
سرپرست مرکز ملی فرش ایران همچنین گفت: قرار نیست مانع از تولید و تجارت فرش ماشینی شویم و این صنعت نیز همچون دیگر صنایع مورد حمایت دولت است اما نزدیک کردن فرش ماشینی به دستباف و حتی جا زدن آن به عنوان همتای دستباف با فریب های ادبی و تصویری پسندیده نیست.
حمید کارگر ادامه داد: ویژگی های فرش دستباف به ویژه در حوزه تنوع و نیز سازگاری الیاف طبیعی با محیط زیست و سلامت انسان در کنار قرابت های فرهنگی و تاریخی با سرزمین ایران به قدری است که معتقدیم در صورت بازخوانی آن برای شهروندان کسی به سراغ جایگزین های صنعتی نخواهد رفت.
وی با نفی گران بودن فرش دستباف در برابر فرش های ماشینی افزود: گرانی برای کالایی سرشار از ویژگی های مثبت و دارای دوام و ماندگاری بالا که در عین حال یک اثر هنری نیز تلقی می شود معنا ندارد و البته باید در نظر داشت که فرش دستباف تنوع قیمتی فراوانی هم دارد و لزوماً گران نیست.
کارگر با بیان این نکته که ایرانیان شایسته ترین افراد برای پا گذاردن روی فرش های دستباف ایرانی هستند از فعالان تولید و تجارت فرش ماشینی خواست در تبلیغات خود در پی فریب مخاطب نباشند.
نویسنده: قاسم حیدری، فوق لیسانس تکنولوژی نساجی کمپانی های سازنده ماشین آلات ریسندگی نیز در…
تبلیغات روی جلد: کاوان شیمی فهرست مطالب شماره 90 مجله نساجی کهن نمایشگاه پیشرفتهترین فناوریهای…
در نمایشگاه Heimtextil 2025، بخش فرش و کفپوش به سطح جدیدی از گسترش و نوآوری…
نویسنده:سیامک عیقرلو آری، تیتر این نوشتار درست نوشته شده است و به درستی آن را…
فناوریهای نوظهور و هوش مصنوعی با وجود همه اثرات مثبت و غیرقابل انکاری که برای…
ایتما آسیا ۲۰۲۴ فرصتی برای نمایش پیشرفتهای چشمگیر صنعت نساجی چین بود، جایی که شرکتهای…