تولید لباس ها و فرشهای معطر در کشور
پژوهشگران کشورمان موفق به تولید پارچههای معطر با بهرهگیری از نانوکپسولهای معطر شدند.
با استفاده از این پارچهها امکان معطرسازی ماندگار و همچنین تولید محصولات متنوع فراهم میشود. بر اساس تحقیقات صورت گرفته حتی پس از شستن پنج باره این پارچهها همچنان عطر بر روی پارچه باقی میماند.
مریم بیات، مجری طرح معطرسازی پارچه در گفتوگو با ایسنا، هدف طرح را معطرسازی ماندگار منسوج مورد استفاده در کاربردهای مختلف آن از جمله کفپوشها و انواع لباسها و فرشها و … عنوان کرد و گفت: در این طرح ابتدا مواد معطر طبیعی همچون لیمو درون پوسته ای از پلیمر ملامین فرمالدئید قرار گرفت و پس از تولید کپسولهای معطر در ابعاد مختلف، آزمایش کردن آنها و بررسی رهایش آنها در دماهای مختلف این نتیجه حاصل شد که کپسولهای تولیدی در ابعاد نانومتری دارای بازده بالاتر و پایداری بیشتری را در برابر دماهای مختلف از خود نشان داد، بنابراین نانو کپسولهای تولید شده بر روی پارچه پر و در نهایت پارچه های معطر تولید شدند.
به گفته وی، این نانو کپسولها به دلیل کوچک بودن ابعادشان تغییری از لحاظ زیردست بر روی پارچهها ایجاد نکردند و گزینه مناسبی جهت معطرسازی پایدار پارچهها محسوب میشوند.
بیات معطرسازی ماندگار، امکان تولید محصولات متنوع و انجام طرح بر روی الیاف و پارچه های با جنس مختلف همچون فروش و چرم را از جمله کاربردهای این نوع از پارچهها عنوان کرد.
وی متقاضیان این محصول یا فناوری را شامل تمام کارخانه های پشم و فاستونی، کارخانههای پنبه و مخلوط و صنایع فرش ماشینی و فرش دستباف و چرم دانست.
بیات دیگر مجریان این طرح را دکتر محمد حقیقت کیش و دکتر سمیه اکبری عنوان و خاطرنشان کرد: این طرح مرحله آزمایشگاهی و همچنین پایلوت را گذرانده است و اکنون در مرحله تجاریسازی قرار دارد