پس از یک سال و نیم وقفه، پرونده بررسی اختلاس ۷۴ میلیاردی بیمه ایران معروف به حلقه فساد خیابان فاطمی کلید خورد.
به گزارش همشهری آنلاین؛ اولین جلسه بررسی پرونده اختلاس بیمه ایران در مجتمع قضایی امام خمینی(ره) تهران به ریاست قاضی سیامک مدیرخراسانی پس از یک سال و نیم وقفه برگزار شد.
براساس گفته قاضی این پرونده از یکسال و نیم پیش مورد رسیدگی قرار گرفت و سه جلسه هم در دادگاه برای آن جلسه برگزار شد اما به دلیل نواقص موجود به دادسرا برگشت و کارشناسی لازم روی آن صورت گیرد.
۸۰ نفر به عنوان متهمان این پرونده شناسائی شدهاند و ۱۰ نفر متهمان زندانی و باقی آنها آزاد هستند. جلسه امروز نیز با حضور تمام متهمان برگزار شد.
در جلسه صبح دادگاه به اتهام متهم ردیف اول مبنی بر مشارکت در اختلاس ۷ میلیاردی و متهم ردیف دوم مشارکت در اختلاس توأم با جعل با تشکیل شبکه چند نفره پرداخته شد و بررسی اتهام سایر افراد به جلسه ظهر موکول شد.
آیا میدانستید مجله نساجی کهن تنها مجله تخصصی فرش ماشینی و نساجی ایران است؟ نسخه پی دی اف آخرین مجلات از
اینجا قابل دریافت است.
لازم به ذکر است که چندی پیش سخنگوی قوه قضائیه در جلسه مطبوعاتی اعلام کرده بود محمدرضا رحیمی، معاون اول رئیس جمهور، یکی از متهمان پرونده اختلاس در شرکت بیمه، موسوم به حلقه فساد خیابان فاطمی است که به موقع به دادگاه احضار خواهد شد.
همچنین رئیس کمیسیون اصل نود نیز در واکنش به شانتاژهای خبری مبنی بر تعلل کمیسیون اصل نود در بررسی پرونده اتهامی رحیمی و تاثیر این بی توجهی در آزادی عمل مفسدین اقتصادی اظهار داشت: قوه قضائیه در حال رسیدگی به پرونده رحیمی و ماجرای فساد در بیمه ایران است.
در جداول زیر میتوانید، اتهام و مهمترین اظهارات این دو متهم را بخوانید:
جدول مهمترین اظهارات و اتهام «ح- ن» اولین متهم اختلاس پرونده بیمه ایران و رئیس سابق بیمه ایران شعبه کرج
اتهام
|
- مشارکت در اختلاس به مبلغ ۷ میلیارد و ۴۰۰ میلیون
- این فرد پس از آنکه در تاریخ ۱۲/۹/۸۴ به سمت ریاست شعبه بیمه ایران در شهرستان کرج منصوب میشود آغاز پرونده را کلید میزند.
- ح-ن در بخشی از اظهارات خود ادعا کرده که به محض انتقال به شهرستان کرج ج-الف متهم دیگر پرونده در مسیر بازگشت از کرج به تهران به وی پیشنهاد همکاری در پرونده اختلاس را میدهد.
|
اظهارات متهم
|
- اختلاس را قبول دارم اما موضوع شبکهای بودن و ارتباط با استانداری را نمیپذیرم.
- هرچه افراد منتسب به من پول گرفتهاند را قبول دارم ولی سهم من فقط ۱.۵ میلیارد تومان بود. آقای ف چکها را به عوامل خود میداد من هم به عامل خود که فقط یک نفر بود میدادم؛ هیچ جعل چکی انجام نشده است.
- هیات کارشناسی اول مغرضانه کار میکرد و من هم عمدا دروغ میگفتم اما با تغییر هیات واقعیت را بیان کردم.
- من و آقای ف با هم تصمیم به اختلاس گرفتیم و طی ۳۴ فقره چک مبلغ ۸۰۰ میلیون تومان به آقای ج-ع دادیم؛ او وصول کننده چکها بود ولی کار ما سازمانیافته و باندی نبود. ما تنها تصمیم به این کار شوم گرفتیم و هیچ ارتباطی با بانکها و استانداری نداشتیم.
- من از شعبه فاطمی اختلاس نکردم اما آقای ف به من گفته بود در شعبه فاطمی اختلاس کرده و هیچ کس هم موضوع را نفهمیده است.
- من متهم به امحای پرونده ها هم شدم اما این کار به من ارتباطی ندارد و طبق قانون بعد از سه سال پروندهها میتواند امحا و خمیر شود نه تنها شعبه فاطمی بلکه تمام شعب کل کشور میتوانند این کار را انجام دهند.
- درباره موضوع ارتباط یکی از نمایندگان مجلس با این پرونده باید بگویم که این موضوع هیچ ارتباطی به کار ما نداشت بلکه پسر وی به خاطر تصادف در جاده رودهن درخواست کارشناسی کرده بود که خودم این موضوع را کارشناسی کردم اما اگر پرونده ای کروکی جعلی داشته باشد دیگر به من ارتباطی ندارد.
- وی در پاسخ به سوال قاضی مبنی بر اینکه آیا شما به تنهایی قادر به صدور چک هستید گفت: اینگونه نبود ولی حداقل ۴ نفر باید برای صدور چک نظر میدادند اما چون تصمیم به این کار گرفته بودیم بعد از ساعات اداری مشغول به این کار میشدیم. من فقط با آقای ف ارتباط داشتم و اگر او با دیگران ارتباط داشته من از آن بی خبرم.
- این اختلاس طی ۴ سال رخ داد و احتمالا حدود ۱.۵ میلیارد تومان به من رسیده است.
- برای جلوگیری از تخلفات قطعی به کرج رفتم که خودم هم مرتکب جرم شدم. من قبلا در حوزه حراست هم کار کرده بودم و ۴ سال رئیس شورای حل اختلاف کیفری کرج بودم. از قبل بحث این کار مطرح نبود اما شیطان یک لحظه مرا گول زد.
- درباره ارتباط خود با ج-ع متهم ردیف پنجم پرونده باید بگویم که او از دوستان قدیمی من بود و با هم یک شرکت بازرگانی داشتیم که همیشه با هم بودیم. در بیمه ارتباط خاصی با هم نداشتیم و به خاطر رفاقتمان چکها را وصول میکردیم.
- با پول اختلاس میدان نور پشت مسجد نظام مافی زمینی خریدیم که به ج-ع وکالت دادیم اما در زمان بازداشت فهمیدم یک طرفه وکالتنامهها را فسخ کرده است.
- نحوه تقسیم پول نیز اینگونه بود که ۴۰ درصد آقای ف، ۴۰ درصد من و ۲۰ درصد در اختیار وصول کننده باشد که برخی اوقات ۲۰ درصد را هم خودمان بر میداشتیم البته فکر میکنم سهم آقای ف در این مدت بیشتر از ما شد.
- از بهمن ۸۴ فقط دو ماه بعد از ورود به کرج شروع به اختلاس کردیم و چون سیستم عوض شده بود خودمان و به تنهایی تصمیم به این کار گرفتیم.
- وی درباره اینکه چکها را تحت چه عنوان به افراد میداده است گفت:با یک تعمیرگاه در تهران قرارداد داشتیم و عنوان میکردیم چک ها مربوط به ماشینهای تصادفی است که خریدهایم و دیه دارد.
- شخصا چکها را نقد نکردم. چون اگر خودم این کار را می کردم بانکها به سرعت موضوع را فهمیده و من تابلو میشدم.
|
دفاعیات وکیل متهم
|
- در کیفراخواست صادر شده ایراداتی وجود دارد نظیر آنکه کیفرخواست حاوی مطالبی است که از همسر متهم نقل شده در حالیکه این زن یک فرد بیسواد و خانهدار است و حتی من نتوانستم اظهارات وی در پرونده پیدا کنم و اینکه گفته میشود از وی اعتراف گرفته شده خلاف باور است.
- آقای قاضی شما کاملا به این موضوع واقف هستید که برای صدور حکم باید میزان دقیق برداشت وجه ذکر شود در حالیکه در اینجا به طور نامشخص صرفا موضوع ۷۴ میلیارد ریال مطرح میشود که ما تقاضا داریم که این موضوع کارشناسی دقیقی شود.
- هیچ تعریفی از اختلاس شبکهای در قانون ذکر نشده است اما به طور قطع شبکه معنی بیشتر از ۲ نفر را شامل میشود در حالیکه در این پرونده دو نفر از کارمندان شرکت بیمه تصمیم میگیرند که این عمل مجرمانه را انجام دهند.
- قاضی پرونده در این بخش از رسیدگی به پرونده که خطاب به زینالی گفت: برای من هنوز مشخص نشده که شما بالاخره معتقد به این هستید که متهم پرونده وجهی را دریافت کرده یا خیر.
- وکیل گفت: بله من این موضوع را قبول دارم خود آقای ن هم این موضوع را پذیرفته اما باید بررسی شود رقمش چقدر بوده است.
- اگر ما همان رقم ۵۹ میلیارد ریالی که شما به آن اشاره کردید را هم مدنظر قرار دهیم خواهیم دید که حداقل ۳ میلیارد تومان به متهم رسیده است.
|
اظهارات ذبیحزاده نماینده دادستان
|
- در مورد شبکه بودن یا اخلتلاس، من این موضوع را به طور مفصل باز میکنم اما پیش از آن چند نکته را باید به شما بگویم.
- آقای «ح -ن» متهم پرونده مدعی است دو ماه بعد از ریاست در بیمه ایران شعبه کرج اقدامات مجرمانه خود را آغاز کرده است در حالی که بر اساس اسناد و مدارک در روز اول حضور این فرد در کرج آقای «د -ف» به کرج میرود و با همدستی متهم ۱۵ تا ۲۰ فقره چک صادر شده که توسط «ش -الف» همان روز نقد میشود.
- اختلاس چیست؟ جرمی است که همراه با سوء نیت به برداشت اموال دولتی توسط مستخدم دولتی اشاره میکند. این اموال به حکم وظیفه در اختیار مستخدم بوده است اما آن را به نفع خود یا دیگری کسب کرده و برداشت کرده است.
- یکی از ارکان تحقق موضوع اختلاس این است که این مال بر حسب وظیفه در اختیار کارمند بوده یعنی بین تسلیم مال از یک طرف و شغل وظیفه کارمند از طرف دیگر رابطه منطقی وجود دارد.
- در اینجا ظرافتی وجود دارد که به آن توجه نشده است. تسلیم اعم است از حکمی باشد یا ارتباطی پس اختلاس از جرائم عمدی است که رکن آن عبارت است از علم مرتکب به عدم استحقاق خود در کسب مال.
- یعنی مستخدم میداند که هیچ استحقاقی برای کسب مال نداشته است اما آن را به نفع خود تصاحب کرده است.
- ماده ۴ قانون تشدید مجازات به موضوع تشکیل باند اشاره شده در حالی که تشکیل یک واژه عام است و هرگونه مساعدت و همکاری را در بر میگیرد لذا تشکیل شامل رهبران و تشکیلدهندگان به معنای خاص آن نیست تمامی اعضا را در بر میگیرد.
- اختلاس از طریق تشکیل و یا تشکیل باند چند نفری آثار مخربی را به همراه دارد اما اینکه وکیل میگوید باید بیشتر از دو نفر باشند در اینجا هم لحاظ شده همانطور که گفتم در روز اول ارتباطی میان «ح -ن، ج-الف و د – ف» وجود داشته پس سه نفر بوده و مشکلی ندارد.
- اگر بخواهید کمی سختگیری کنید اشکالی ندارد مگر نه این است که بین آقای «ع – خ، و -ک ، ن – خ ، الف – خ، ل – م ، ح- م» که همگی از نقدکنندگان چکها بودهاند ارتباط وجود داشت.
- پشتنویسی چکهای موجود حاکی از آن است که همه نقدکنندگان اطلاعات دروغین داده در حالی که باید پرسید اگر این افراد علم داشتند که این پول مال خودشان است چه دلیلی داشت اطلاعات غلط بنویسند. این نشاندهنده آن است که همگی متهمان می دانستند در اختلاس شرکت کردهاند.
|
جدول اظهارات و اتهام« د.ف» معاون امور مالی بیمه ایران در کرج و متهم ردیف دوم
اتهام
|
- مشارکت در اختلاس توأم با جعل با تشکیل شبکه چند نفره
|
اظهارات متهم
|
- اختلاس را قبول دارم پولها را برداشت کردیم که حدود یک و نیم میلیارد تومان سهم من بود.
- مطرح شدن مبلغ ۷۴ میلیارد ریال در پرونده برایم عجیب است. متأسفانه هیئت کارشناسی دلیلی را که مشخص کننده این مبلغ باشد ارائه نکرده است باید تصاویر چکهای که مربوط به ما است در پرونده قرار میگرفت.
- تعدادی از چکها غیرواقعی بوده و در برخی از آنها امضاء مدیران قبلی است متهم با تاکید بر اینکه تنها یک ونیم میلیارد تومان از اختلاس مربوط به اوست گفت: هیچ جعل چکی در پرونده از سوی ما صورت نگرفته و بابت اینکه بارها اعلام شده ما پروندههای قبلی که صادر میکردیم باید بگویم به هیچ وجه چک جدید درباره پروندههای قبلی صادر نکردیم.
- معمولا دست چکها در اختیار یکی از کارمندان امور مالی بود که من آنها را برداشته امضاء میکردم و در اختیار کسی قرار میدادم که قرار بود آن را وصول کند.
- بدون برنامهریزی قبلی به کرج رفته ام. اگر این کار با برنامهریزی بود آقای ج. الف فقط به دریافت ۸۰۰ میلیون تومان راضی نمیشد و پول بیشتری درخواست میکرد اما او فقط یک ابزار بود برای وصول چکها و هر جا که لازم بود او را حذف کردیم.
- حدود ۲۰۰ چک صادر کردیم که آنها هم بدون برنامهریزی بود.
- قاضی خطاب به متهم گفت: پس باید خدا را شکر کرد که این اختلاس بدون برنامهریزی بوده و گرنه اگر با برنامهریزی صورت میگرفت معلوم نبود چه اتفاقی میافتاد.
- شاید در بخشهای دیگر بیمه هم اختلاس شده باشد ولی بدشانسی ما بود که گیر افتادیم. چند چک برداشت کردیم اغناء نشده و گستاخی ما باعث شد به اینجا برسیم. اختلاس بسیار جزئی بود.
- درباره نحوه آشنایی با متهم ردیف اول پرونده باید گفت که او در شعبه فاطمی در یکی از حوزهها فعالیت میکرد من هم حسابدار و در ساختمان دیگری بودم تا اینکه به واحد خسارات آماده و با هم اشنا شدیم. به خاطر رفتارش به او علاقهمند شدم و همین رفاقت و دوستی باعث شد به کرج بروم هر چند شعبه کرج آش دهنسوزی برای من نبود.
- سال ۸۲ او در کرج بوده به من پیشنهاد برداشت داد که آن هم به طور مشترک حدود ۱۰۰ میلیون تومان برداشت کردیم و ۵۰ درصد به هر کداممان رسید.
- با پولهای برداشت کرده یک زمین در بلوار آیتالله کاشانی خریدیم. آقای ج. ع قرار بود ملکی به ارزش ۸۰۰ میلیون تومان بخرد اما متأسفانه در زمان بازداشت متوجه شدیم سرمان کلاه رفته و ج. ع وکالتها را ارسال کرده است.
- حدود یک میلیارد و ۳۰۰ میلیون تومان دارایی دارم و آماده هستم آنها را برای رد مال ارائه دهم درباره اینکه چرا پشتنویسی چکها واقعی نبود نیز باید بگویم که من و متهم ردیف اول به آنها میگفتیم آدرس و شمارهتلفن واقعی خود را ننویسند بعد از اظهارات متهم وکیل مدافع وی در جایگاه قرار گرفت و گفت: لایحه دفاعیه خود را بعدا ارائه میدهم اما انتصاب تمام مبلغ اختلاس به موکل من قابل قبول نیست.
- اختلاس از طریق ۳۷۱ فقره چک بوده ولی اینکه از طریق شبکهای و برداشت بوده را نمیپذیریم و اینکه موضوع رد مال مطرح شود را قبول نداریم زیرا مصداق ندارد .
|
اظهارات ذبیح زاده نماینده دادستان در دفاع از کیفر خواست
|
- متهم ردیف دوم نه تنها موضوع اختلاس را قبول ندارد بلکه وقوع آن را عجیب و غریب میداند، وقوع اختلاس عجیب و غریب نیست. اینکه چنین اختلاسی رخ داده عجیب نیست اما اینکه در طول سال ۸۳ تا ۸۸ آن هم ۵ سال کسی متوجه نشده عجیب است.
- آقای ح ن متهم ردیف اول پرونده سه روز پس از انتقال به شهر کرج برای متهم ردیف دوم آقای د س حکم صادر میکند و این فرد را به سمت معاون مالی بانک ملی شعبه کرج منصوب میکند.
- اینکه این همراهی و این اختلاس توسط متهمان و وکلا شبکهای قلمداد نمیشود دلیلش چیست؟ ما ثابت کردیم که این افراد با برنامه، همکاری خود را آغاز کرده و این انتخابات نتیجه همان همکاری بوده است.
- آقای د س ادعا میکند که ج الف به دنبال رقمهای ۷۰۰میلیونی و ۸۰۰میلیونتومانی نبوده است در حالی که معتقد است با رقمهای کمتری هم کار میکرده اما من میخواهم بگویم اتفاقاً برعکس، ج الف بعد از ۶ ماه دست از رقمهای ۲۰ و ۳۰میلیونتومانی میکشد و به سراغ بنگاههای زودبازده میرود.
- ج الف میفهمد که در بنگاههای زودبازده رقمهای میلیاردی وجود دارد و کجا به این بنگاهها میرسد. “در استانداری” آنجا که آقای الف و تعداد دیگری از دوستانش هستند تا به او کمک کنند.
- ما معتقدیم این اختلاس در طول زمان اتفاق افتاده است اما نکته ظریفی وجود دارد که همه موکلان و متهمان تأکید دارند تا اختلاس را منتفی اعلام کنند و برای اثبات این ادعایشان مدعی هستند که پولی به متهمان سپرده نشده است.
- من برای اینکه ثابت کنم پول به متهمان سپرده شده است مجبور هستم مثالی بزنم.
- انبار کالایی کلیدش به دست انباردار سپرده میشود، انبار را دزد میزند و حالا انباردار مدعی میشود که من فقط یک کلید دستم بود در حالی که زمانی که به انباردار کلید سپرده میشود یعنی مسئولیت تمام اموال داخل انبار با وی است.
- در این پرونده هم درست است به متهمان پولی سپرده نشده است اما در اصل ابزار استفاده از آن پول در قالب چک به آنها سپرده شده است و در اینجا چک مانند همان کلیدها عمل کرده و وسیله دریافت پول بوده است.
- خانم الف ب برای نقد کردن چک به بانک میرود اما در کنار آنکه آدرس و نشانی خود را دروغ مینویسد اسمش را ع و مینویسد. زمانی که از او سؤال میپرسیم چرا به جای الف ع نوشتی؟ میگوید مرا در خانه ع صدا میکنند ولی در شناسنامه الف قید شده است. اینها همه نشانه عالمانه بودن اقدامات این گروه است.
- شما امروز در جلسه دادگاه از آقای د ف پرسیدید میزان دارایی شما چقدر است؟ ایشان پاسخ گفت: من یک زمین و یک کارگاه دارم در حالی که در صفحه ۱۷۹ جلد اول پرونده ایشان در مورد داراییهایش گفته که یک تکه زمین ۳هزار متری در صفادشت، سه دانگ از یک خانه ۸۵متری، یک کارگاه تزریق پلاستیک در کمالشهر، مشارکت در ساختمان ۲۴واحدی در بلوار باغستان و تعداد دیگری از اموال. ایشان در همینجا هم دروغ گفتند.
- متهم درخواست مساعدت دارد و خواهان تخفیف نسبت به جرایم است در حالی که همین که وی در قرار مجرمیتش قسمت اخیر مجازات ماده ۴ قانون تشدید ذکر نشده باید خدا را شاکر باشد.
- از آقای د ف پرسیدیم همکاری شما با آقای ج الف در چه سطحی بوده است؟ ایشان گفت، ما رفت و آمد خانوادگی داشته ایم در حالی که در یکی از جلسات بازجویی عنوان کرده بود من از ج الف میترسم الان هم میترسم و در آینده هم از او خواهم ترسید. پس از اظهارات نماینده دادستان بار دیگر وکیل متهم د ف در جایگاه قرار گرفت تا از موکلش دفاع کند.
- ما موضوع کلید و انبار برایمان واضح است اما همچنان معتقدیم که به متهمان وجهی سپرده نشده است.
- اینکه شما میگویید بستگان متهمان اعضای باند و شبکه اختلاس بودهاند نکته غیرقبولی است زیرا کسانی که چکها را نقد میکردهاند نمیدانستند که بالادستیها میخواهند از بیمه ایران اختلاس کنند صرفاً این نکته را میدانستند که چکها مشکلی دارن که برای نقد کردن آن باید از دیگران کمک گرفته شود.
|