پس از اتمام جلسه علنی مجلس شورای اسلامی در اولین روز بررسی کابینه پیشنهادی رئیس جمهور، بیژن زنگنه وزیر پیشنهادی نفت راهی اتاق بازرگانی تهران شد تا در جمع فعالان بخش خصوصی و نمایندگان تشکل های فعال در صنعت نفت، گاز و پتروشیمی حاضر شود. به گزارش سایت خبری اتاق بازرگانی و صنایع و معادن تهران، در این نشست زنگنه با تشریح دیدگاه ها و برنامه هایش سخنان نمایندگان بخش خصوصی را شنید و به برخی از سوالات آنها پاسخ داد. زنگنه که با اقبال بخش خصوصی مواجه شده و توانسته از تشکل های بخش خصوصی رأی اعتماد بگیرد در سخنان خود بر رشد و تقویت بخش خصوصی در حوزه نفت تاکید کرد.
زنگنه حتما رای اعتماد را می گیرد
سید حمید حسینی که به مانند اکثریت فعالان اقتصادی در حوزه نفت و پتروشیمی از حامیان جدی سکانداری بیژن نامدار زنگنه در وزارت نفت دولت حسن روحانی است، با اطمینان کامل از اخذ رای اعتماد شیخ الوزرا در مجلس سخن گفت و افزود: با توجه به فضای مجلس در روز نخست بررسی رای اعتماد نمایندگان مجلس، مطمئن هستم که آقای زنگنه موفق می شوند طی این هفته با رای مجلس به کابینه یازدهم راه یابند.
عضو هیات رییسه اتاق تهران در ادامه به برنامه های اعلام شده وزیر پیشنهادی نفت اشاره کرد و گفت: ایشان در این برنامه که به نظر من و بخش عمده ای از بخش خصوصی، کامل و جامع است، کسب جایگاه نخست تولید نفت در اوپک و نیز کسب جایگاه سوم تولید گاز در جهان دیده شده که به همراه دبگر برنامه های کلیدی ایشان، مورد حمایت فعالان اقتصادی قرار گرفته است.
به گفته حسینی، برنامه های کوتاه مدت که آقای زنگنه برای به دست آوردن رای اعتماد مجلس ارائه کرده است، به واقعیات روز کشور نزدیک است که بر اساس آن، ثبات در مدیریت صنعت نفت، احیای ظرفیت تولید نفت خام کشور، تلاش برای بازاریابی نفت خام و فراورده های نفتی و پتروشیمی، به همراه دیگر برنامه ها دیده شده است. به زعم این فعال اقتصادی، پر جاذبه ترین بخش برنامه های کوتاه مدت وزیر پیشنهادی نفت برای بخش خصوصی، به تصویب رساندن سازمان ویژه برای مدیریت صادرات نفت و فراورده های نفتی و گازی است که مورد استقبال بخش خصوصی قرار گرفته است.
عضو هیات رییسه اتاق تهران در پایان سخنان خود تصریح کرد که بخش خصوصی به دنبال حاکمیت فضای رقابتی در حوزه نفت و انرژی است و نه رانت و امتیاز خاص، چرا که بخش خصوصی بیشترین نفع را از فضای رقابتی خواهد برد.
پس از سخنان سیدحمید حسینی، بیانیه تشکل های بخش خصوصی خطاب به نمایندگان مجلس شورای اسلامی در حمایت از بیژن زنگنه برای تصدی وزارت نفت توسط علی شمس اردکانی قرائت شد.
به تولید ثروت نیاز داریم
وزیر پیشنهادی نفت سخنان خودش را با اشاره به بیانیه تشکل های بخش خصوصی آغاز کرد و مطالب مطرح شده در آن را بسیار پخته و درست خواند و نشانه رشد بخش خصوصی دانست. بیژن زنگنه اعلام کرد که بعد از سالها کار در حوزه نفت و مطالعات در این حوزه به این اعتقاد رسیده که در تمام بخش های مختلف اقتصادی، اجتماعی بخش خصوصی واقعی باید رشد کند. زنگنه بخش خصوصی واقعی را بنگاه هایی دانست که عزل و نصب مدیرانش با انگیزه سیاسی نیست و پول آن نیز در نهایت به افراد حقیقی می رسد. او گفت: «خوشبختانه سرمایه گذاری دولت در حوزه نفت به جز صنایع بالادستی ممنوع شده چون در صنایع پایین دستی فضا برای سرمایه گذاری بسیار زیاد است و این فرصت خوبی برای بخش خصوصی است»
بیژن زنگنه نقش بخش خصوصی در زمان تحریم ها را پررنگ دانست که راحت تر از دولت می تواند در حوزه تجارت فعالیت کند. وزیر پیشنهادی نفت برای دولت یازدهم در حضور فعالان بخش خصوصی اعلام کرد که نباید در رابطه دولت و بخش خصوصی رانت وجود داشته باشد و اگر او بر مسند وزارت نفت بنشیند به هیچ کس رانت نخواهد داد. او افزود: «اگر می خواهیم کشور رشد کند نیاز به کسانی داریم که بتوانند ثروت ایجاد کنند. صنعت نفت امروز با سال های قبل بسیار تفاوت دارد و باید کیفیت برای ما مهم باشد.»
زنگنه با تاکید بر این که برای ما کیفیت مهم است توضیح داد که حاضر است همه جانبه از بخش خصوصی حمایت کند تا بخش خصوصی توانمند شود و راه بیفتد اما دولت از استانداردها کوتاه نخواهد آمد. او ادامه داد: «روسیه همه تجهیزات نفت را تولید می کند اما هیچ کدام را نمی تواند صادرات کند چون فاقد استاندارد است.» او تاکید کرد که بخش خصوصی باید بر روی بازار داخلی توجه ویژه داشته باشد و آن را به عنوان سکوی پرتاب به بازار خارج بداند. زنگنه گفت: «بخش خصوصی نباید توقع داشته باشد که هرچه تولید می کند شرکت های نفت، گاز و پتروشیمی از آنها بخرند بلکه بخش خصوصی باید با در پروژه های مشترک مساله فروش محصولاتش را حل کند.
بازگشت به سال ۸۴ غیرممکن است
وزیر پیشنهادی نفت در ادامه تصریح کرد که بخش خصوصی می تواند وزارت نفت در دولت یازدهم را در بخش پیمانکاری یاری دهد. او گفت: طی سال هایی که در دولت های نهم و دهم سپری شد، بخش خصوصی واقعی آسیب جدی دید. این در حالی است که کشورمان در بهره برداری از میادین مشترک گازی به نسبت سایر کشورهای منطقه عقب افتاد. زنگنه افزود: هرچند در این سال ها تعدادی پالایشگاه ساخته شد اما به رغم ساخت و سازهای فیزیکی، به هیچ وجه شاهد خروجی از این مراکز اقتصادی نبوده ایم.
او با بیان اینکه شرایط امروز ایران، قابل مقایسه با دوران ۸۴ و پیش از آن نیست، افزود: بازگشت به آن دوران به قدری دور از ذهن است که به جرات می توان گفت که غیر ممکن هم است. اما نباید نا امید شد و باید تعریف دوباره ای در بخش های مختلف اقتصادی کشور صورت بگیرد. اینکه چگونه باید با دنیا ارتباط برقرار کنیم و در داخل چگونه باید خرابی های هشت ساله اخیر را جبران کرد.
به کارگیری دیپلماسی انرژی برای شکستن تحریم ها
وزیر پیشنهادی نفت در ادامه خاطرنشان کرد که در دوره جدیدی که تغییر دولت رقم خورده است، باید از مکانیزم دیپلماسی انرژی برای در هم شکستن تحریم ها استفاده کرد. زنگنه افزود: در شکل گیری این پروسه ، وزارت نفت که متولی آن به عنوان وزیر خارجه دوم دولت ها یاد می شود، نقش اثرگذاری دارد و در این دوره این وزارتخانه در این مسیر به طور جدی باید گام بردارد.
زنگنه سپس به انتقاد از پیمانکاران حوزه نفت و انرژی پرداخت و با بیان اینکه برای این بخش از فعالان اقتصادی باید پروژه های جدید تعریف شود، گفت: در دوره ای که وزارت نفت را در دولت اصلاحات در دست داشتم بارها از پیمانکاران گلایه می کردم که ابتکار نداشتند و صرفا به پروژه های دولتی چسبیده بودند در حالی که رویه پیمانکاران همچنان بدون تغییر باقی مانده و آنها به سراغ تعریف پروژه ها برای دولت نمی روند.
به گفته وزیر پیشنهادی نفت، در دوره جدید این وزارتخانه باید به سمت افزایش تولید نفت خام و اصلاح درآمد و فروش در این بخش رفت.
تعامل با دولت را پیگیری کنید
زنگنه در ادامه خطاب به فعالان اقتصادی خواستار نزدیکی و تعامل بیشتر میان بخش خصوصی و دولت شد و گفت: اینکه بخش خصوصی تنها به صدور بیانیه بسنده کند و به دنبال گرفتن وقت ملاقات با وزیر و معاونان وزیر باشد، راه به جایی نمی برد. شما به عنوان بخش خصوصی ایران باید فرایند و گردش کار دائمی میان خود و دولت را تعریف کنید و به ما به عنوان دولت، بگویید که چگونه می توان این تعامل را پررنگ تر کرد. زنگنه افزود: طی سال های گذشته، تجربه جدا زندگی کردن از هم را به اندازه کافی داشته ایم و حال باید این رویه را برای همیشه کنار بگذاریم و به هم دیگر نزدیک تر شویم. او از فعالان اقتصادی و اتاق بازرگانی خواست تا به بررسی رویه تعامل میان دولت و بخش خصوصی در کشورهای همسایه از جمله ترکیه و نیز کشور مالزی بپردازند و به دولت بگویند که آنها پگونه توانسته اند این ر,ابط و تعامل کارساز را میان خود برقرار کنند.
زنگنه پیشنهاد کرد که اگر به وزارت نفت راه پیدا کند، هر دو ماه یکبار جلسات عصرانه بدون صندلی و با پذیرایی سرپایی با فعالان بخش خصوصی و پیمانکاران خواهد گذاشت. او گفت: در دولت اصلاحات این رویه را پیاده سازی کردم و با پیمانکاران نفتی به طور ماهانه جلسات و نشست های رو در رو داشتم. این پروسه را نیز می توان در دوره جدید تعریف کرد و انتظار دارم که بخش خصوصی مکانیزم و شیوه نامه آن را تعیین کند و در این جلسات به طور ثابت ۷۰ تا ۸۰ نفر از فعالان بخش خصوصی حضور داشته باشند.
وزیر پیشنهادی نفت حضور مجددش در صنعت نفت را به امید و اشتیاق ایجاد شده در جامعه پس از انتخابات مرتبط دانست و گفت: «جانبازی که در ۱۶ سالگی نابینا شده بود به من گفت باید برگردی. سرسخت ترین مخالفان من در سال های قبل امروز بزرگترین مدافعان من هستند وگرنه من کسی نبودم که دوباره برگردم و وزیر نفت بشوم.» بیژن زنگنه کارشناسان و مدیران درجه یک صنعت را تعداد اندکی دانست که اغلب آنها نیز خانه نشین هستند و این هدیه الهی است که این افراد همه حاضر هستند که برگردند و به صنعت نفت کمک کنند. او افزود: «اگر افراد شایسته و کاردانی که در حوزه نفت کار کرده اند به همراه مدیران بخش خصوصی با هماهنگی کار کنند بخش قابل توجهی از مشکلات ما حل می شود و می توانم از تمام ظرفیت های ملی استفاده کنیم.»
باب انتقامجویی را باز نمی کنم
بیژن زنگنه تاکید کرد که قرار نیست باب انتقامجویی را باز کند و تمام نیروها را تغییر دهد. او گفت: «ما به دنبال دولتی هستیم که تعامل بسیار نزدیکی با بخش خصوصی داشته باشد. البته بخش کوچکی از صنعت نفت در اختیار فعالان بخش خصوصی قرار دارد اما همین بخش کوچک بسیار بزرگتر از دیگر صنایع و حوزه های اقتصادی است.» زنگنه همچنین اعلام کرد که وزارت نفت خوراک پتروشیمی ها را تامین خواهد کرد اما وارد حوزه تامین مالی نخواهد شد. او توضیح داد: «بخش خصوصی باید سازوکارهای تجهیز منابع مردم را از سازوکارهای شناخته شده و مورد استفاده در دنیا انجام دهد. بعد از این که انشاءالله تحریم ها به مرور رفع شود می توان از سرمایه های خارجی نیز استفاده کرد.»
اقتصاد با عقل بهبود می یابد نه احساس
وزیر پیشنهادی نفت اعلام کرد که آنچه در چند سال گذشته بر کشور رفته حق مردم نبوده و باید در دوره جدید حداکثر عقلانیت را به کار گرفت. او با تاکید بر استفاده از تجربه سه دهه بعد از انقلاب گفت که متواضعانه دست استمداد و کمک به سوی بخش خصوصی دراز می کند چرا که منافع بخش خصوصی در راستای منافع کشور و عزت ملی است. او گفت: «برنامه توزیع عادلانه در سال های گذشته شکست خورد چون این فقر بود که توزیع شد. نتیجه آن هم رأی بالای مردم به دکتر روحانی در روستاهاست. در حالی که از نظر احساسی فضا این بود که وضع بهتر می شود اما اینگونه نشد چرا که اقتصاد را باید با عقل بهبود نه احساس.»
درخواست های بخش خصوصی از زنگنه
پس از سخنان وزیر پیشنهادی نفت، نمایندگان تشکل ها و انجمن های نفتی کشور به بیان دیدگاه ها و نظرات خود پرداختند. فرهاد فزونی به پیامی که بیژن زنگنه در نشست روز گذشته خطاب به فعالان اقتصادی بیان داشت اشاره کرد که او از بخش خصوصی خواسته بود تا طلب رانت در دوره جدید وزارت نفت نکنند. فزونی از وزیر پیشنهادی نفت خواست، در صورت راه یابی به این وزارتخانه مانع رانت خواری سازمان های عمومی غیردولتی شود.
خسروجردی نیز از وزیر پیشنهادی نفت خواست در صورت حضور در راس وزارت نفت، این فرصت را در اختیار بخش خصوصی قرار دهد تا آنها هر سه ماه یکبار به دیدار و ملاقات مستقیم او رفته و اشتباهات وزیر و مجموعه تحت مدیریتش را گوشزد کنند.
سیفی از انجمن بهینه سازی نیز با بیژن زنگنه این پرسش را در میان گذاشت که وی اگر به عنوان وزیر نفت کابینه یازدهم رای اعتماد از مجلس را اخذ کرد چگونه می خواهد قانون هدفمندی یارانه ها را اجرا کند؟ او سپس گفت: در حال حاضر ایران سالانه ۴۳ میلیارد دلار سرمایه در میادین مشترک گازی و نفتی از دست می دهد و با وجود ۲۷ میدان مشترک نیاز به ۵۰ میلیارد دلار سرمایه گذاری احساس می شود.
دنبال رانت نیستیم
ترابی نماینده انجمن شرکت های مهندسی و پیمانکاری نفت و گاز و پتروشیمی با اشاره به سخنان زنگنه در مورد صادرات محوری فعالیت های بخش خصوصی اعلام کرد که فعالان این حوزه با وجود شرایط سختی که پشت سر گذاشته اند امروز آماده هستند تا با تمام وجود کار بکنند. ترابی همچنین پیشنهاد کرد که در مناقصات بخش خصوصی از بخش دولتی جدا شود چرا که بنگاه های بخش خصوصی نمی توانند با دولت رقابت کنند. او تاکید کرد که بخش خصوصی هیچ رانتی از وزارت نفت طلب نمی کند.
نفت می تواند دلارهای دست مردم را جذب کند
نرسی قربان تحلیلگر حوزه انرژی نیز در سخنانی کوتاه با اشاره به این که بسیاری از بنگاه های بخش خصوصی به مرز ورشکستگی رسیده اند هشدار داد که این بنگاه ها در صورت ورشکستگی زنجیره ای از ضربات بعدی را به اقتصاد وارد خواهند کرد لذا باید جلوی این ضرر و زیان گرفته شود. قربان همچنین تاکید کرد که فاینانس در کشور باید براساس طرح های ارائه شده و سوددهی آنها باشد نه این که مبنا متراژ خانه مدیرعامل و قیمت آن باشد. این تحلیلگر حوزه انرژی از زنگنه خواست تا تدبیری بیندیشد که بتواند ارزهای خارجی در دست مردم را جذب سرمایه گذاری های نفتی بکند. او توضیح داد: «اگر به این سرمایه گذاری ها ۱۰ درصد سود تعلق بگیرد هم باعث می شود تا ایرانیان خارج از کشور هم از طریق داخل اقدام به سرمایه گذاری کنند. پرداخت سود ۱۰ درصدی از سود پروژه های نفت و گاز که حدود ۴۵ درصد است کاملا امکان پذیر است.»
خدمات شما از امیرکبیر بیشتر است
آخرین سخنران نشست فعالان بخش خصوصی و تشکل ها با وزیر پیشنهادی نفت، محسن خلیلی عراقی بود که با اشاره به دوران وزارت نفت زنگنه خدمات او را بیشتر از خدمات امیرکبیر خواند و گفت: «در آن دوران در دفترتان به شما گفتم که خدمات شما از امیرکبیر بیشتر است اما مطمئنا به شما حسادت خواهد کرد و بهتان خواهند زد. شما هشت سال خانه نشین بودید و حرف های زیادی علیه شما زده شد اماخوشحالم که با این همه آزار باز هم برگشتید و قصد دارید سکان وزارت نفت را در دست بگیرید.»
سخنان پایانی محسن خلیلی که از او به نام پدر صنعت ایران نام برده می شود با تشویق حاضران همراه و باعث شد اشک در چشمان بیژن زنگنه حلقه بزند.
نویسنده: قاسم حیدری، فوق لیسانس تکنولوژی نساجی کمپانی های سازنده ماشین آلات ریسندگی نیز در…
تبلیغات روی جلد: کاوان شیمی فهرست مطالب شماره 90 مجله نساجی کهن نمایشگاه پیشرفتهترین فناوریهای…
در نمایشگاه Heimtextil 2025، بخش فرش و کفپوش به سطح جدیدی از گسترش و نوآوری…
نویسنده:سیامک عیقرلو آری، تیتر این نوشتار درست نوشته شده است و به درستی آن را…
فناوریهای نوظهور و هوش مصنوعی با وجود همه اثرات مثبت و غیرقابل انکاری که برای…
ایتما آسیا ۲۰۲۴ فرصتی برای نمایش پیشرفتهای چشمگیر صنعت نساجی چین بود، جایی که شرکتهای…