خروج دولت از بازار سیمان
قیمتگذاری سیمان در بازار داخل آزاد شد و از این پس انجمن صنفی سیمان در خصوص قیمت سیمان عرضه شده در بازار داخلی تصمیم گیری خواهد کرد. با این حال سیمان صادراتی همچنان به واسطه کارگروهی متشکل از وزارت صنعت، معدن و تجارت، انجمن صنفی سیمان و گمرک قیمتگذاری خواهد شد.
بر اساس تفاهمنامهای که میان وزارت صنعت، معدن و تجارت و انجمن صنفی سیمان منعقد شد، این انجمن مجاز شد با توجه به هزینههای مترتب، نسبت به تعیین و ابلاغ قیمت فروش (درب کارخانه) انواع سیمان و کلینکر به صورت ملی و منطقهای بدون وارد شدن شوک شدید به بازار اقدام کند. واگذاری قیمتگذاری ابتدا از سیمان که سالها در سبد حمایتی قرار داشت آغاز شده و پس از آن ظاهرا آزادسازی قیمتگذاری به سایر کالاهای صنعتی نیز خواهد رسید. تفویض قیمتگذاریها به تولیدکنندگان و انجمنهای تولیدی خواسته چند سال اخیر فعالان صنعتی ایران است؛ خواستهای که پس از سالها در حال محقق شدن است.
به گفته هوشنگ ادهمی، کارشناس صنعت سیمان، با توجه به گستردگی دولت از یک سو و ادغام وزارتخانهها از سوی دیگر، آنچه مسلم است ضریب اشتباه دولت برای کنترل بازار افزایش خواهد یافت و به طور حتم واگذاری قیمتگذاری به انجمنها میتواند روند کنترل بازار را بهبود ببخشد.
این کارشناس سیمان در پاسخ به این پرسش «دنیای اقتصاد» که آیا انجمن سیمان توانایی کنترل بازار را خواهد داشت، میگوید: شرایط کنونی اقتضا میکند که تولیدکنندگان و در کنار آن انجمن، مشتری مداری را در دستور کار خود قرار دهند و به همین دلیل شاهد افزایش غیرقابل پیشبینی نخواهیم بود.
ادهمی با اشاره به اینکه شرایط عرضه و تقاضا در بازار تغییر کرده است، میگوید: پیش از این متقاضیان سیمان مورد نیاز خود را به صورت سهمیهای دریافت میکردند، اما در حال حاضر تولیدکنندگان باید برای عرضه تولیدات خود به دنبال بازاریابی باشند.
مشخص نبودن مسوول قیمتگذاری دیگر ایرادی است که این کارشناس صنعت سیمان به روش قیمتگذاری قبلی وارد دانسته و میگوید: پیش از این برای قیمتگذاری با انجمن مشورت میشد، اما در نهایت تصمیمگیری خارج از انجمن صورت میگرفت و در صورتی که بازار با مشکل مواجه میشد، مسوول و متولی قیمتگذاری مشخص نمیشد؛ اما با توجه به شرایط کنونی انجمن مسوولیت را به عهده گرفته است.
ادهمی در خصوص اینکه اجرای این طرح تا چه میزان به نفع صنعت سیمان خواهد بود، عنوان کرد: خروج دولت از قیمتگذاری کالا تحت هر شرایطی به نفع تولید خواهد بود.
حذف رقابت منفی
حذف رقابت منفی در بازار صادراتی از دیگر مواردی است که یکی از کارشناسان سیمان به آن اشاره کرده و میگوید: در حال حاضر تولیدکنندگان برای رقابت در بازار صادراتی اقدام به عرضه با قیمت کمتر میکنند که این امر ارزآوری به کشور را کاهش داده است.
به گفته این کارشناس، با اجرای این طرح علاوه بر کنترل روی قیمتگذاری و افزایش ارزآوری، دلالی هم از بین خواهد رفت که مجموع این عوامل به نفع تولید خواهد بود.
این کارشناس در پاسخ به این پرسش که بر اساس طرح جدید، قیمتگذاری به چه صورت انجام خواهد شد، گفت: تعیین قیمت بازار داخلی به عهده انجمن خواهد بود، اما در خصوص بازار صادراتی کارگروهی متشکل از وزارت صنعت، معدن و تجارت، انجمن سیمان و گمرک تصمیم گیری خواهند کرد.
این کارشناس صنعت سیمان در خصوص اینکه چه میزان افزایش قیمت خواهیم داشت، عنوان کرد: ایجاد نظم در بازار عمده هدف انجمن محسوب میشود و افزایش غیرمعقول در دستور کار قرار ندارد.
سیمان تنها کالایی که افزایش نداشت
اکبر مجید پور، یک کارشناس سیمان نیز در این خصوص میگوید: در مقاطع زمانی که تولید سیمان جوابگوی نیاز داخلی نبود، مسوولان سیمان را در سبد حمایتی قرار دادند تا با کنترل در عرضه از افزایش قیمت این کالا در بازار جلوگیری کنند؛ اما در حال حاضر صادرات سیمان به ۱۲ میلیون تن در سال رسیده و با این شرایط خروج این کالا از سبد حمایتی ضروری به نظر میرسد که مسوولان در این راستا قیمتگذاری این کالا را به انجمن سیمان واگذار کردند.
به گفته مجید پور، در برنامه پنجم توسعه تولید ۱۱۰ میلیون تن سیمان پیشبینی شده بود، اما در حال حاضر تولید سیمان به ۷۰ میلیون تن در سال رسیده که برای رسیدن به برنامه پیشبینی شده باید پروژههای تولیدی راهاندازی شوند. وی افزود: ثبات قیمتگذاری از سوی مسوولان امکان سرمایهگذاری را از تولیدکنندگان سلب کرده بود که با توجه به آزاد کردن قیمتگذاری شرایط برای راهاندازی و اتمام پروژههای نیمهتمام به وجود خواهد آمد.
وی با اشاره به اینکه در سالهای اخیر تنها سیمان افزایش قیمت نداشته است، افزود: این تفاهمنامه این امکان را به وجود میآورد تا قیمت متعادل شود و بتواند راهگشای مشکلات بخش صنعت سیمان شود.
علیمحمد بد، کارشناس صنعت سیمان نیز در مورد امضای تفاهمنامهای بین انجمن سیمان و وزارت صنعت، معدن و تجارت در مورد سرمایهگذاری، توسعه صنعت سیمان و آینده این صنعت و آزادسازی صادرات و تولید سیمان گفت: براساس این تفاهمنامه آزاد سازی قیمت و صادرات سیمان انجام خواهد شد، چون عرضه و تقاضا در داخل کشور کافی است و حتی تولید سیمان بیش از تقاضا است.
این کارشناس صنعت سیمان افزود: سال گذشته ۱۲ میلیون تن سیمان از ایران صادر شد که پیشبینی میشود امسال این رقم به ۱۵ میلیون تن برسد. وی در گفت و گو با خبرگزاری «فارس» افزود: تولید سیمان در کشور با سرانه ۶۶۵ کیلوگرم به حدود ۷۰ میلیون تن میرسد که ایران در واقع چهارمین تولیدکننده سیمان در جهان به شمار میرود.
وی در مورد اینکه آیا در تفاهمنامه با وزارت صنعت قیمت سیمان مشخص شده است، گفت: هنوز قیمت معلوم نیست چون تولیدکنندگان سیمان میخواهند صادرات این محصول انجام شود و به قیمت بالا صادر شود، اما از این طرف برای عرضه در داخل کشور نیز باید قیمت مناسب باشد که قدرت خرید وجود داشته باشد، بنابراین ارتباط تولید داخل و صادرات باید برقرار شود.
این کارشناس سیمان در مورد اینکه آیا درباره دریافت تسهیلات و سرمایه در گردش یا منابع صندوق توسعه ملی در تفاهمنامه صحبت شد، گفت: صنعت سیمان خودکفا شده و میتواند نیاز نقدینگی خود را تامین کند و نیازی به صندوق توسعه ملی نیست.