نمایشگاه دموتکس آلمان در تاریخ ۱۱ تا ۱۴ ژانویه ۲۰۱۹ در شهر هانوفر برگزار گردید. این نمایشگاه که هرساله با شور و حرارت زیادی برگزار می شد امسال حال و هوای غریبی داشت و علاوه بر سکون عمومی که بر نمایشگاه حاکم بود فضای حاکم بر شرکت های ایرانی نیز بسیار نا امید کننده بود و حتی چندین شرکت بزرگ و مطرح فرش ماشینی ایران که مهمترین آنها ستاره کویر یزد و فرش مشهد بودند از حضور در نمایشگاه امسال انصراف دادند و تنها مدیران این شرکت ها برای بازدید به نمایشگاه آمدند. مهمترین مشکلات امسال که دموتکس را به کام ایرانی ها تلخ کرد وضعیت نا بسامان ارز و دلار، عدم حمایت های دولتی، افق تاریک تولید و صادرات در کشور، مشکلات در حمل بار و نقل و انتقالات مالی و تامین دشوار مواد اولیه و ارز بود که به نظر میرسد اگر به همین منوال پیش برود در سالهای بعد کم کم میزان مشارکت شرکت های فرش ماشینی ایران در دموتکس را به صفر برساند. برخی از کارشناسان فرش ماشینی حاضر در نمایشگاه اعتقاد داشتند حضور شرکت های ایرانی با شرایط موجود در نمایشگاه و هزینه های میلیاردی انجام شده به هیچ وجه توجیه اقتصادی نداشته و شرکت ها می توانستند در این شرایط راه های جایگزینی را برای بازاریابی و ارتباط با مشتریان خود پیدا کنند که به مراتب ارزان تر و کاراتر باشد.
عدم حضور ستاره کویر و فرش مشهد که جمعا بالغ بر ۴۰ دوره در نمایشگاه هانوفر غرفه گذار بوده اند واکنش های مختلفی را در میان سایر ایرانی های حاضر به دنبال داشت و برخی این عدم حضور را منطقی و برخی دیگر آنرا تصمیمی نادرست دانستند.
به عقیده بسیاری از شرکت کنندگان و بازدیدکنندگان افزایش شعبات دموتکس در ترکیه، شانگهای، آمریکا و مکزیک موجب کاهش اهمیت دموتکس هانوفر شده است و هرچند شاید در مجموع از نظر مالی به سود برگزارکنندگان باشد اما پخش شدن تعداد بازدید کنندگان و غرفه گذاران در بخش های مختلف جهان چندان خوشایند به ویژه غرفه گذاران نباشد.
دموتکس ۲۰۱۹ هم از نظر برگزاری و نظم و سازماندهی مانند همیشه عالی و بی نقص برگزار شد و همه چیز در دسترس قرارداشت. امسال نیز مانند سال ۲۰۱۸ نحوه چینش شرکت ها و گروه های کالایی در نمایشگاه بود و شرکت های فرش دستباف در ورودی شمالی قرارداشتند.
طبق اعلام شرکت برگزارکننده نمایشگاه در سال ۲۰۱۹ ۱۴۰۰ شرکت از ۶۰ کشور در نمایشگاه حاضر بوده اند و بیش از ۷۰ درصد بازدیدکنندگان از خارج از آلمان به نمایشگاه آمدند. در این گزارش کوتاه سعی کرده ایم نظرات حاضرین در نمایشگاه را به سمع و نظر شما برسانیم:
مهندس نیکزاد – شرکت فرش نیکزاد :
ایشان ادامه می دهد : متاسفانه امسال چندین شرکت بزرگ صنعت فرش ماشینی در نمایشگاه حضور نیافتند که این برای صنعت فرش ماشینی ما بسیار نا امید کننده است. به دلیل حضور کمرگ ایرانیها و تحریم ها و مشکلات بین المللی شرکت های ترک در حال گرفتن بازار ایران هستند و اگر شرکت های ایرانی همین سهم کوچک در بازار را هم از دست بدهند دیگر دلیلی برای حضور در دموتکس وجود ندارد. علت حضور ما هم تنها به دلیل مشتریانی است که در سالهای گذشته پیداکرده ایم و مجبور بودیم برای حفظ مشتریان و نتیجه گیری از هزینه های زیادی که در ۵ سال گذشته داشته ایم و پاسخ به نیازهای مشتریان در نمایشگاه حضور یابیم.
متاسفانه صادرات تقریبا غیر ممکن شده چرا که ما باید مواد اولیه و نخ پلی استر را با دلار ۱۴۰۰۰ تومانی از پتروشیمی ها بخریم، با دلار ۱۱۰۰۰ تومانی فرش را صادر کنیم و دولت می گوید باید دلار را ۸۰۰۰ تومان به ما بدهید! متاسفانه فشار زیادی بر روی تولیدکننده فرش ماشینی وجود دارد و به ویژه صنایع کوچک و متوسط که بار اشتغال را به دوش می کشند بیشتر مشکل دارند.
ایشان همچنین در مورد محصولات ارایه شده در نمایشگاه نیز گفت: ما امسال محصولات جدید خود به نام لایت کارپت را به نمایشگاه آوردیم که دارای ویژگی های بسیار ویژه ای هستند. این فرش ها بسیار سبک، زیبا، قابل بسته بندی و حمل راحت، ضد آلرژی، آسم (به دلیل پرز دار نبودن) و البته به دلیل عدم وجود خاب در سطح فرش بسیار شبیه به فرش های دستباف هستند. لایت کارپت ها برای زندگی امروز طراحی شده و سعی کرده ایم طراحی های اصیل و ایرانی را با طرحی متفاوت ارایه دهیم. این محصول در سطح جهان بی نظیر است ، فقط توسط شرکت ما در جهان تولید می شود، این فرش ها پس از بافته شدن بر روی ماشین بر روی یک لایه نان وون که ضد لغزش یا آنتی اسلیپ شده است چسبانده می شود. ما تا به حال توانسته این محصولات خود را به ایتالیا، آلمان، روسیه، عراق، برزیل و چند کشور دیگر صادر کنیم. با همه مشکلات عقب نشسته ایم و به تلاش ادامه می دهیم تا مشکلات را حل کنیم.
خانم نیلوفر عباسی – شرکت نیل دیزاین
شرکت نیل دیزاین برای اولین بار در نمایشگاه حضور یافت. خانم عباسی که حدود ۱۷ سال در بخش طراحی فرش فعالیت دارند تحصیلات دانشگاهی خود را نیز در بخش فرش گذرانده و در هر دو بخش فرش دستباف و ماشینی فعالیت دارد. ایشان در ادامه در مورد حضور خود در دموتکس به عنوان غرفه گذار به خبرنگار مجله کهن گفت: هدف من از حضور در این رویداد ارتقاء کارها و پیشرفت و معرفی طرح ها و نقشه های ایرانی بوده است. ما بیشتر برروی طراحی فرش های دستباف مدرن تمرکز داریم و احساس می کنم در این بخش کمبود بسیار زیادی در ایران وجود دارد. متاسفانه طرح های مدرن دستباف در ایران کپی شده از طرحهای مدرن اروپایی است که تاریخ مصرف آنها نیز گذشته است، خوشبختانه در ایران طراحان بسیار قوی در بخش کلاسیک داریم اما در بخش مدرن به دلیل ریسک پذیری پایین تولید کنندگان به طراحان میدان داده نمی شود و به همین دلیل اصلا در بخش مدرن پیشرفت نکرده ایم. این فرهنگ از فرش ماشینی به فرش دستباف هم منتقل شده است و همه تولیدکنندگان علاقه دارند منتظر بمانند و طرح های موفق بازار را کپی کنند. در طرح های مدرنی که ما به بازار ارایه می دهیم سعی کرده ایم المان ها و موتیف های اصیل ایرانی را نیز از یاد نبریم و در واقع طرح های مدرن که هنر اصیل ایرانی نیز در آن نهفته است را در دستور کار قرارداده ایم. متاسفانه برخی فکر می کنند طرح مدرن یعنی زیرپاگذاشتن همه اصول و قوانین طراحی ایرانی که به نظر من درست نیست. اصولا طراحی یک فرش مدرن از آنجایی چالش برانگیز تر است که محدودیت بیشتری در تعداد رنگ دارید و شاید در یک طرح مدرن تنها دو یا سه رنگ و گاها از یک خانواده رنگی استفاده شود و برای خلق یک طرح موفق نیاز به تصویر سازی و قدرت تخیل و البته دانستن اصول و مبانی قوی توسط طراح دارد. چالش مهم دیگر در طراحی فرش مدرن این است که این نوع فرش ها تاریخ مصرف دارند و مانند فرش های کلاسیک همیشه خریدار ندارند.
اقای سودایی – شرکت فرش زرتشت
اقای سودایی از شرکت فرش زرتشت که برای ششمین بار در دموتکس حضور یافته است نمایشگاه امسال را نسبت به سال های پیش ساکن تر توصیف کرد اما در عین حال حضور در نمایشگاه را یک امر مهم دانست. ایشان در مورد عدم حضور برخی شرکت های بزرگ ایرانی در نمایشگاه امسال گفت: به نظر من این شرکت ها تصمیم اشتباهی گرفتند و حتما باید در نمایشگاه حتی با غرفه ای کوچک تر از گذشته حاضر می شدند. علت حضور ما در نمایشگاه تنها ملاقات و حفظ مشتریان قدیمی بوده است و از این جهت حضور در نمایشگاه حائز اهمیت است.
در غرفه شرکت فرش زرتشت خبری از فرش های مدرن نبود وقتی دلیل این امر را از آقای سودایی جویا شدم ایشان اینگونه پاسخ داد: به نظر من ایرانی ها به هیچ وجه نباید وارد بحث مدرن شوند. همانطور که شرکت های ترک نمی توانند در طرح های کلاسیک موفق باشند. قطعا وقتی خریداری وارد یک غرفه ایرانی می شود برای دیدن طرح های کلاسیک می آید نه مدرن.
اقای سودایی حضور شرکت های تازه وارد در دموتکس را اصلا توصیه نمی کند و اعتقاد دارد با توجه به شرایط موجود اگر شرکتی بخواهد برای اولین بار در این رویداد حاضر شود هیچ گونه توجیه اقتصادی و منطقی نخواهد داشت.
اقای مهندس علاقه بند – شرکت ایران دیبا
واژه ایران هراسی را به وضوح می توان در اینجا تجربه کرد و به همین دلیل بسیاری از شرکت های از مراوده با ایرانی ها هراس دارند و به این تفکر رسیده اند که اصولا تجارت با ایران امکان پذیر نیست. اما از طرفی هم حضور در نمایشگاه هایی مانند دموتکس یک نیاز است تا مشتریان بین المللی بتوانند به شرکت شما اعتماد کنند و بدانند که شرکتی در سطح بین المللی هستید. حضور شرکت ها در دموتکس باید همراه با نوآوری و عرضه محصولات جدید باشد و اگر شرکت های فرشی فقط بخواهند با طرح و نقشه بازی کنند نتایج خوبی که جبران کننده هزینه های میلیاردی حضور در نمایشگاه باشد را بدست نخواهند آورد.
اقای مهندس علاقه بند کیفیت محصولات ارایه شده توسط ایران دیبا در نمایشگاه را قابل رقابت با رقبای اروپایی دانست و افزود : کیفیت مستر بچ های ما که با باکیفیت ترین مواد اولیه و دستگاه های با تکنولوژی روز اروپا تولید می شود دست کمی از نمونه های خارجی ندارد. ما همواره سعی کرده ایم تا کیفیت خود را حفظ کنیم حتی اگر این امر به تولید کمتر نیز بینجامد. استراتژی ما حضور در بازار و ارائه جنس با کیفیت است و اگر روزی قرار باشد کیفیت را فدا کنیم ترجیح می دهیم در بازار حضور نداشته باشیم.
اقای روزبه مروج – نماینده سلرز در ایران
متاسفانه در حال حاضر صادرات بسیار سخت شده و بسیاری از شرکت های ایرانی به دنبال راههای جایگزین برای ادامه کار هستند. برخی سعی کرده اند با تاسیس شرکت در کشور سوم مانند آلمان، عمان، ترکیه و … تحریم ها را دور بزنند و یا در کشورهای نامبرده انبار فرش تاسیس کنند که همه اینها هزینه های اضافی را به تولید کننده تحمیل می کند و می تواند تنها نقش یک مسکن موقت را بازی کند. متاسفانه تحریم ها هرچند ظاهرا تنها توسط آمریکا اعمال می شود اما به دلیل نفوذ بالای این کشور، بقیه کشورهای جهان نیز از تجارت با ایران و ایرانیان هراس دارند.
اقای مروج در مورد تحولات روی داده به ویژه در بخش چاپ دیجیتال به خبرنگار مجله کهن گفت: نفوذ چاپ دیجیتال در صنعت فرش ماشینی به وضوح دیده می شود و به نظر من با این روند تولیدکنندگان فرش های فیس تو فیس باید کمی نگران باشند. چاپ دیجیتال افزایش انعطاف پذیری در انواع طرح و نقشه و بی نهایت رنگ، کاهش متراژ سفارش، سرعت عمل بالا و بسیاری از مزایای دیگر دارد که تولیدکنندگان سنتی فرش ماشینی ندارند. به نظر من انقلابی در تولید فرش ماشینی رخ خواهد داد . با توجه به اینکه در حال حاضر دو خط چاپ فرش وارد ایران شده و خوب جواب داده قطعا به زودی و با فراهم شدن اوضاع اقتصادی تعداد بسیار بیشتری از خطوط چاپ دیجیتال وارد ایران خواهد شد و خیلی ها به سراغ تولید با این تکنولوژی خواهند رفت.
در نمایشگاه دموتکس امسال نیز شرکت های ارایه دهنده ماشین آلات چاپ دیجیتال فرش برای اولین بار غرفه گذار هستند موضوعی که در سالها گذشته خبری از آن نبود و این خود نشان دهنده اهمیت این موضوع و نیاز بازار به این تکنولوژی است.
ایشان در مورد اینکه آیا تکمیل فرش های چاپ دیجیتال تفاوتی با فرش های معمول دارد یا خیر گفت: تکمیل این نوع فرش ها عموما تفاوتی با فرش های رایج در بازار ندارند و تنها تفاوت این است که باید قبل از ورود به دستگاه چاپ یک بار شیرینگ شود و سطح صافی در زمان ورود به ماشین داشته باشد، همچنین بعد از چاپ باید رنگ های اضافی آن در یک پروسه شستشوی کوتاه گرفته و خشک شود.
از اقای مروج در مورد تولید محصولات پایدار و دوستدار محیط زیست در ایران سوال کردیم که آیا این قابلیت در صنعت نساجی و فرش ما وجود دارد یا خیر. ایشان اینگونه پاسخ دادند: امروزه بحث تولید محصولات پایدار و دوستدار محیط زیست در جهان و به ویژه کشورهای اروپایی یک مساله مهم است اما این گونه مسایل بیش از اینکه در کشور ما به یک ساز و کار و قانون تبدیل شود نیازمند یک فرهنگ است که متاسفانه در آن بسیار عقب هستیم و اصولا از سطوح بالای کشوری تا مردم عادی با آن آشنایی چندانی ندارند. بحث بازیافت فرش نیز در ایران بسیار مورد غفلت قرار گرفته که قطعا با فرهنگ سازی در این بخش و احساس نیاز می تواند سرمایه گذاری هایی در این بخش نیز در کشور صورت گیرد.
◄ یکی از بخش های جالب نمایشگاه امسال حضور جدی چندین شرکت ارائه کننده تجهیزات و سیستم های واقعیت مجازی در نمایشگاه بود. این تکنولوژی ها که معمولا با نام های VR : Virtual Reality و AR : Augmented Reality در بازار وجود دارند توانسته اند در سالهای اخیر به شدت جای خود را در همه صنایع و بخش های زندگی انسان باز کنند و درهای جدیدی را پیش روی ما باز کنند. این تکنولوژی در صنعت فرش و کفپوش توانسته با شبیه سازی محیط کار یا منزل افراد دقیقا آنچه را که با سلیقه و خواست مشتری سازگار است را شناسایی کند و مشتری را در انتخاب بهترین گزینه یاری دهد. شاید برای شما هم پیش آمده باشد که وقتی برای خرید فرش ماشینی، فرش دستباف ، موکت، پارکت و یا سایر کفپوش ها به یک فروشگاه مراجعه کرده و مدل یا محصول خاصی را پسندیده اید همیشه در ذهن خود فرش را در خانه پهن کرده و سعی کرده اید با تصویر سازی ببینید آیا این فرش برای محل مورد نظر شما مناسب است یا خیر. احتمالا ۹۰ درصد افراد به دلیل قوه تخیل پایین و یا عدم تمکر نمی توانند از این آزمون سربلند بیرون بیایند و به نتیجه دقیقی برسند. لذا تکنولوژی واقعیت مجازی وارد کار زار شده و مشتری را هدایت خواهد کرد. در این مدل مشتری می تواند محصول انتخابی خود را به طور مجازی و زنده در دکوراسیون های مختلف و با رنگ ها و سایز بندی های مختلف مشاهده کند و دقیقا ببیند تخته فرشی که به دار فروشگاه اویزان شده در محیط خانه چطور خود نمایی خواهد کرد.
[instagram-feed]فرش داریس با سالها تجربه در عرصه تولید و بازرگانی فرش ماشینی، همواره کوشیده است…
نساجی اطمینان، با افتخار گزارش خود را از شانزدهمین نمایشگاه بین المللی فرش ماشینی امسال…
داستان زندگی آقای طاهر صبایی این کتاب درباره کرمان است. باید آن را مطالعه کنیم.…
راهحل ارزانقیمت بازیافت پلاستیک و منسوجات؛ یک تیم از شیمیدانان از ژاپن و مالزی روشی…
فناوری پارچههای خنککننده ؛ افزایش بیوقفه دماهای جهانی ما را وارد دورانی از تابستانهای غیرقابل…
در دنیای امروز، توسعه روابط اقتصادی و صنعتی میان کشورها از اهمیت ویژهای برخوردار است…