اخبار فرش ماشینی

رابطه اسپين فينش با عشق

نویسنده: آقای كامبيز مقراضي

فكر مي‌كنم مقاله‌اي كه پيش رو داريد غير مهندسي‌ترين مقاله دنيا در يك مجله علمي مهندسي است اما به اعتقاد نه فقط من هر علمي كه با عشق همراه شد مثمرثمر خواهد بود. مگر نه اينكه عشق راهگشاي تمام مصائب دنياست.

در اين مقاله بر آنم تا با عشق به هموطنم و با عشق به همنوعم، تكه برداشتي را كه دراثر تجربة كوتاه خود در صنعت نساجي زيرمجموعه پليمر هر چند كوتاه به رشته تحرير در آورم.

و اما اسپين فينش كلمه‌اي آشنا در صنعت نساجي پليمري كلمه‌اي كه براي هيچ توليد كننده‌اي غريبه نيست. پس بدون هيچ مقدمه‌اي سؤالي را كه در ابتداي آشنائيم با اين صنعت برايم مهم بود را مطرح مي‌كنم؛ “معيار انتخاب مناسب براي اسپين فينش چيست؟”

در اين برهه از زمان  كه اكثر توليدكنندگان يا به نوعي تقريباً تمامي توليدكنندگان معتبر دنيا در بازار ايران حضور دارند، آيا همه مصرف‌كنندگان در انتخاب اين محصول معياري يكسان دارند؟ سؤال ديگري كه مطرح است، آيا معيارهاي انتخاب شده در ايران تا كنون معيارهاي درستي بوده، البته قضاوت در اين خصوص بحثي بجا نيست.

مرحله اضافه شدن اسپین فینیش به نخ
مرحله اضافه شدن اسپین فینیش به نخ

از آن جا كه بنده حقير اطلاعاتي را بواسطه ارتباط چندين ساله با توليدكنندگان خارجي اين محصول به دست آورده ام، معيارهاي بسياري از مصرف‌كنندگان يا بهتر بگويم خريداران اين محصول در كشور عزيزم ايران با مبناي انتخاب در كمپاني‌هاي معتبر دنيا را متفاوت ديده‌ام و متأسفانه در بسياري از موارد مبناي اصلي انتخاب عمدتاً قيمت محصول بوده است. اگر كارخانجات توليد را بنگاهي اقتصادي تلقي كنيم، مبناي هزينه خريد مواد اوليه مبناي نادرستي تلقي نمي‌گردد.

آیا میدانستید مجله نساجی کهن تنها مجله تخصصی فرش ماشینی و نساجی ایران است؟ نسخه پی دی اف آخرین مجلات از اینجا قابل دریافت است.

اما متأسفانه روغن اسپين فينش تنها ماده مصرفي است كه قيمت آن بر روي كاغذ و يا پيشنهاد كمپاني توليد كننده آن تعيين نمي‌ گردد. چرا؟ در جواب بايد بگويم به دلايل مختلف تجربة تلخي كه بنده در بسياري از كارخانجات بخصوص ريسندگي فيلامت نخ فرش ماشيني (بي‌سي‌اف) را داشتم، تجهيزات مربوط به اندازه‌گيري درصد ماندگاري روغن بر روي نخ هيچ‌گاه مورد استفاده قرار نگرفته بود. روي صحبتم با عزيزاني نيست كه مرتب و منظم اقدام به اين مهم مي‌كنند، روي صحبتم با دوستاني است كه معيارهاي اصلي را از نظر دور نگهداشته‌اند.

از آن ساده‌تر به نظر من بسياري از دوستان در مبناي قيمت حتي به ساده‌ترين چيز كه همان درصد مصرف روغن است توجه بايسته ندارند. در مبناي محاسبه قيمت نسبت به اختلاف درصد مصرف دودهم درصدي در مصرف كلي كه معمولاً به طور مثال در نخ بي سي اف رقم 1% مي‌باشد، باعث تفاوتي 20 درصدي در قيمت نهايي مي‌گردد. حال اگر از اين مورد بگذريم و درصد مصرف براي كليه روغن هاي اسپين فينش را يكسان تلقي كنيم، مورد بسيار مهم تر درصد ماندگاري پس از مصرف روغن مي‌باشد.

يا همان Oil pick up = OPU كه به طور مثال از 1% روغن مصرفي چند درصد روغن بر روي فيلامت باقي خواهد ماند. در بعضي موارد اين اختلاف يعني اختلاف بين درصد مصرف ابتدايي و ميزان روغن باقي مانده بر روي فيلامت گاهي تا 70% مي‌باشد. اين در شرايطي است كه مواردي ديگر مانند تأثير درست روغن و جذب پليمري بر روي نخ و پايين‌آوردن ميزان ضايعات و پارگي فيلامت و بالابردن راندمان ماشين با توجه به بالابردن سرعت توليد در زمان استفاده از روغن استاندارد در اين بحث را توضيح واضحات تلقي كنيم.

موضوع و مسأله مورد تعمق بعدي كه قصد اشاره به آن دارم، اين است كه متأسفانه تنها 3% از واحدهاي توليد نساجي پليمري كشور قدرت تشخيص ماده فعال روغن را داشته و بقيه واحدها با توكل به صداقت عرضه كننده روغن، ميزان ماده فعال محصول ارائه شده را مبنا قرار مي‌دهند. البته نكته لازم به ذكر به عده‌اي از دوستان كه به دستگاه رفلكتومتر نيز مجهز مي‌باشند، اين است كه اين دستگاه تنها در مواقعي مورد مصرف دارد كه بخواهيم در موارد استفاده از روغن به صورت محلول در آب درصد تركيب را به وسيله آن چك كنيم.

پس به واقع تا به حال و در اكثر مواقع همان روش توكل به صداقت روش تشخيص درصد ماده فعال در روغن هاي ارائه شده در بازار ايران مي‌باشد. مگر اين كه از آنجا كه براي هر مشكلي راه حلي نيز موجود مي‌باشد. چنان چه مسئله مطرح‌شدن در خصوص OPU به دقت مورد بررسي قرار گيرد، مي‌توان از مسيري ديگر به صداقت فروشنده نيز پي برد.

با همه اين تواصيف متأسفانه اين قبيل موارد است كه ناديده ‌گرفتن آن‌ ما را به سادگي از معيارهاي بين‌المللي دور مي‌سازد و باز متأسفانه اين دست از موارد است كه واحدهاي توليدي ما را كه مبناي احداث اكثر آن هيچ چيز جز عشق نبوده و نيست، را از پيشرفت و توسعه و موفقيت دور مي‌سازد. توليدكنندگان ما مظلوم‌ترين فعالان اقتصادي اين مملكت هستند. اين را از نهايت وجود و با صداقت كامل به رشته تحرير در آوردم، چرا كه اين عزيزان اگر به فكر منفعت شخصي مي‌بودند، راه هاي بسيار ساده‌تر را نيز پيش رو داشتند، ولي به عشق توليد و به عشق كارآفريني و  خدمت در اين راه فداكارانه قدم برداشتند.

از اين طريق دست همة آناني كه براي اين مرز و بوم عاشقانه و با خلوص نيت تلاش مي‌كنند، را مي‌بوسم. مطلب ارائه شده در عيني كه تلاش بر مبناي روش انتخاب و يا مقايسه فني‌تر براي انتخاب روغن اسپين فينش در كلامي كلي بود، اما درد دلي بود با تمامي اهل فن و عاشقان اين مرز و بوم.

نویسنده:

نویسنده:

آقای كامبيز مقراضي – مدیر عامل شرکت پاسارگاد رهپویان کیش

اشتراک رایگان سالانه مجله کهن

جهت دریافت اشتراک رایگان سالانه مجله نساجی و فرش ماشینی کهن در فرم زیر ثبت نام کنید

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
×