رفع تحریم دلار در برجام نیامده است
آمریکا اعلام کرده که ایران میتواند دو سه کالا به آمریکا صادر کند، مثل فرش، پسته و خاویار که در همین اثنا این را عرض کنم که کل تولیدات ما در این سه قلم به ۶۰۰ میلیون دلار هم نمیرسد، تا برسد به اینکه سهم آمریکا چقدر میشود، ولی واردات از آمریکا مثل دارو، مواد غذایی و… را هم بنا به مشکلاتی که مراودات مالی وجود دارد به سختی انجام میشود، مثلاً مشکل در مبادله کالاهایی که سرمایهای باشد و در صنعت نفت به کار میرود هنوز به قوت خود باقی است.
اصولاً فروش کالاهای معمولاً بهدردبخور است که در باره آن هم مشکل ایجاد میکنند. حالا آمریکا اعلام کرده که ایران میتواند دو سه کالا به آمریکا صادر کند، مثل فرش، پسته و خاویار که در همین اثنا این را عرض کنم که کل تولیدات ما در این سه قلم به ۶۰۰ میلیون دلار هم نمیرسد، تا برسد به اینکه سهم آمریکا چقدر میشود، ولی واردات از آمریکا مثل دارو، مواد غذایی و… را هم بنا به مشکلاتی که مراودات مالی وجود دارد به سختی انجام میشود، مثلاً مشکل در مبادله کالاهایی که سرمایهای باشد و در صنعت نفت به کار میرود هنوز به قوت خود باقی است. همانطور که میدانید تحریمهای ما اولیه و ثانویه هستند. آمریکا یک تحریم اولیه دارد که در مورد کالاهای شرکتهای آمریکایی است. به آنها گفتند که نباید با ایران معامله کنند و در برجام هم عیناً آمده است. میماند تحریمهای ثانویه که مربوط به مواردی است که کشورهای دیگری با ما مراوده دارند و اگر با ما مراوده کنند، آمریکا آنها را تحریم میکند و آنها هم دچار مشکل میشوند. ثانویه را که به هر بهانه و دلیلی اعمال میکنند و اولیه را هم که خیلی راحت نوشتند و رسماً اعلام کردند. اگر مجموع این مطالب را که عرض کردم روی هم بگذارید، یعنی تضییقات و تحمیلاتی که روی صدور کالا یا صادرات ما اعمال میشود به علاوه تضییقات و تحمیلات مالی، میبینید که ما دچار مشکل هستیم. بنابراین اگر رئیس بانک مرکزی میگوید ما تعلیقی از سوی آمریکا ندیدیم حرف گزافی نیست و حرف درستی است.
حالا آنها یک بهانه میتراشند و میگویند ما باید کمکم اعتماد کنیم و اعتماد همینطوری بهدست نمیآید. این حرف غربیها مخصوصاً آمریکا است. این ظاهر قضیه است، ولی باطن قضیه چیز دیگری است. آمریکا همراهی میخواهد، بعضاً همراهی کامل هم میخواهد تا بتواند به ما امکان دهد که بتوانند با ما امله کنند. لذا این سیری که عرض کردم را نگه خواهد داشت، ممکن است زیر فشار شرکای خود و اروپاییها یا نیازهایی که به ما در باره انرژی دارند گشایشهای مختصری انجام شود و یک مقدار فضا بازتر از شرایط حال حاضر شود، اما اینطور که ما فکر کنیم مشکلات حل و عادی میشود، فکر نمیکنم حتی تا چند سال آینده هم این اتفاق بیفتد. آن هم بهخاطر سیاستهای بنیانی است که ما دنبال میکنیم؛ بله، اگر فرضاً جمهوری اسلامی از بعضی از آرمانها و ایدههای خود صرف نظر کند که بعید است، آمریکاییها ممکن است امتیازاتی بدهند، کمااینکه این حرف را هم میزنند و مسائل دیگری به جز هستهای را دنبال میکنند.