زیمباوه و اهداف بلند پروازانه در صنعت نساجی
در شماره های قبلی مجله کهن در مورد بازار کشورهای آفریقایی در صنعت نساجی تحلیل ها و مطالب متعددی را چاپ کرده ایم قطعا شما نیز از اهمیت بازار کشور های آفریقایی با خبر هستید.
قاره ای که با جمعیت ۱.۲ میلیاردی پس از آسیا با ۴.۴ میلیارد جمعیت دومین قاره پر جمعیت جهان به شمار می رود و متاسفانه یا خوشبختانه هنوز در بسیاری از موارد نیازمند توسعه و سرمایه گذاری می باشد هم اکنون بسیاری از کشورهای صادرکننده در حال توسعه به شدت دنبال باز کردن جای پای خود در آفریقا هستند و در سطوح مختلف از جمله ایجاد روابط سیاسی و نیز باز کردن چتر حمایتی خود برای مردم آفریقا سعی دارد از این سفره بزرگ بخش بیشتری را به خود اختصاص دارد از جمله میتوان به کشورهای چین و ترکیه اشاره کرد که به طور خاص در آفریقا به دنبال رشد سریع هستند.
دولت چین توانسته پروژه های بزرگی را در آفریقا از زیرساختهای عمرانی و جاده گرفته تا صادرات کالاهای ارزان را از آن خود کند. دولت ترکیه با برقراری روابط خوب با همه کشورهای آفریقایی و برگزاری کنگره های مختلف اقتصادی و نشستهای چند جانبه نظر دولتمردان و صاحبان صنایع آفریقا را جلب کند. چین و ترکیه در حال حاضر بالاترین مشوق های صادراتی را برای صادرات به آفریقا در نظر گرفته اند و حتی در مواردی دولت چین شرکت در نمایشگاه های برخی کشورهای آفریقایی نظیر مراکش را تا ۱۰۰ درصد شامل یارانه های نمایشگاهی کرده است.
ترکیه نیز با توجه به قدرت شرکت های برگزار کننده نمایشگاه ترک در کشورهای آفریقایی نمایشگاه هایی را در صنایع مختلف مانند ساختمان، نساجی و پوشاک، سلامت دارو و غیره برگزار میکند که این نمایشگاه ها به طور خاص تسهیل کننده ورود شرکتهای تولید کننده ترک به آفریقا هستند.
آفریقا و پایان و تجارت تاناکورایی!
همانطور که در شماره های قبلی مجله کهن نیز به تفصیل اشاره کرده ایم دولت های آفریقایی وارد دور تازه از پیشرفت شده اند و با حل کردن بسیاری از مسائل دست و پا گیر سعی دارند از فقر و ورشکستگی و فساد نجات یابد. هرچند که نظام سرمایه داری و سلطه طلب جهان و قدرتهای آشکار و پنهان با این موضوع کنار نخواهند آمد اما در نهایت این اراده آفریقا و آفریقایی هاست که خواست خود را به جهان تحمیل خواهد کرد. مثلاً در بخش پوشاک همواره آفریقا یکی از مقاصد اصلی پوشاک دست دوم جهان یا همان به اصطلاح “تاناکورای“ خودمان بوده است. لباس های دست دوم جمع آوری شده در اروپا و آمریکا به جای دور ریخته شدن و دفن شدن در زباله دان ها به قیمتهای خوبی به آفریقا فروخته میشود. شرکت انگلیسی و آمریکایی سردمدار این تجارت هستند و سالانه سودهای کلانی از این راه نصیب آنها می شود.
اما در ۵ سال گذشته شاهد کاهش شدید این تجارت بوده ایم و دیگر به نظر میرسد آفریقا چندان تمایلی به مصرف لباس های دست دوم ندارد و ۵ کشور آفریقایی که زیمباوه هم یکی از آنهاست تجارت لباس دست دوم را به کشورهایشان ممنوع کرده اند و به جای آن قصد دارند خودشان این حجم بالای لباس را با همکاری برندها و کارخانجات مشهور دنیا در کشورهایشان تولید کنند که هم موجب اشتغال زایی برای خیل بیکاران افریقایی شود و هم به اقتصاد این کشورها کمک کند.
در این بین دولت زیمباوه و انجمن تولید کنندگان پوشاک این کشور از طرح جامع و فراگیری صحبت می کنند که قصد دارد صنعت نساجی و پوشاک زیمباوه را به دوران اوج خود بازگرداند.
طبق اعلام اتحادیه تولید کنندگان پوشاک زیمباوه با نام اختصاری ZCMA در ۵ سال آینده ۳۵ هزار شغل در صنعت نساجی و پوشاک این کشور ایجاد خواهد شد. کارشناسان نساجی زیمباوه سه دلیل عمده را برای پسرفت صنعت نساجی این کشور ذکر می کنند که عبارتند از :
■ واردات بیش از اندازه لباس های ارزان قیمت و دست دوم از چین و اروپا
■ عدم سرمایه گذاری در بخش ماشین آلات مدرن بافندگی و دوخت و تکمیل
■ عدم وجود نیروی کار ماهر و ضعف حمایت های دولتی
زیمباوه کشوری است با نزدیک به ۱۶ میلیون نفر جمعیت و با کشورهای موزامبیک، زامبیا ، آفریقای جنوبی و گینه نو هم مرز است. زیمباوه یکی از کشورهای آفریقایی است که تا همین ۵۰ سال پیش دارای صنعت نساجی و تولید پوشاک نسبتا فعالی بوده است اما به دلایل ذکر شده این صنعت با افول جدی رو برو شده و حالا مجددا دولت و فعالان نساجی این کشور قصد دارند با برنامه ریزی و جذب سرمایه های جدید به دوران پررونق خود بازگردند و بتوانند علاوه بر تامین بازار ۱۶ میلیونی داخلی خود به دیگر کشورهای آفریقایی نیز صادرات داشته باشند. صنعت نساجی در زیمباوه از سال ۱۹۲۰ به طور صنعتی و توسط شرکت های انگلیسی تبار آغاز به فعالیت کرد و شرکت های انگلیسی چون DAVID WHITEHEAD تا به حال در زیمباوه به تولید منسوجات مشغول هستند.
[instagram-feed]