سخنان مدیر عامل شرکت فرش ماشینی آرا مشهد
متن سخنان آقای غلامعلی مرتضایی مدیر عامل فرش آرا مشهد در جمع هیات مدیره انجمن صنایع نساجی ایران
ضمن خیر مقدم به شما عزیزان حضورتان را در مجموعه تولیدی فرش آرا و آرا فرش مشهد پاس داشته و امیدوارم فرصت اجتماع در جوار بارگاه ملکوتی امام رضا (ع) برای همه ما منشاء برکات بسیاری باشد.
بیشک حضور مدیران و مسئولین عزیز در جمع اعضا، باعث دلگرمی بیشتر اصحاب صنایع بوده و منشا توسعه و پیشرفت بیش از پیش خواهد شد.
سخن اول این که لازم میدانم همین جا از انجمن صنایع نساجی ایران قدردانی کنم که در ابتدای سال، پس از بروز مشکلاتی در حوزه قیمتها، شهامت به خرج داده و اقدام به هماهنگی و همفکری با اعضا در جهت تغییر و یکسان سازی قیمتها و ایجاد تعادل در بازار نمودند و مجدانه پیگیر آن نیز شدند. گرچه این گلایه از بعضی همکاران هست که بعداً به آن عمل نکردند و باعث ایجاد خلل در این مسئله شد، چرا که قیمت تعیین شده در مقایسه با هزینهها قیمت بالایی نبود و در بازار مشاهده می کنیم که فرشهای وارداتی در مقایسه با کیفیت فرشهای ایرانی به قیمت بیشتری به فروش میرسد.
اما به هر حال این اقدام انجمن صنایع نساجی ایران نشان داد که ما میتوانیم بسیاری از مشکلات را با کمک انجمن و با همفکری حل کنیم.
اما سخن دیگر این که پیکره بخش صنایع و خصوصاً صنعت فرش ماشینی، از مشکلاتی در تعب و رنج است که رفع آن همتی مضاعف را میطلبد که در این فرصت به پارهای از آنها اشاره میکنم.
مشکلات بانکی
۱ – تحریم بانکها و مشکلات گشایش اعتبار
۲ – افزایش نرخ ارز در برابر ریال و نیز تفاوت آن بین صرافیها و بانکها
۳ – عدم پرداخت به موقع تسهیلات
۴ – نرخ زیاد سود بانکی برای تولیدکننده
۵ – الزام به سپردهگذاری ۸ درصد از تسهیلات دریافتی، در بانک!
مشکلات مالی و تجاری
۱ – افزایش نرخ حمل و نقل و انرژی پس از هدفمندی یارانهها (بستههای حمایتی هم که در حد حرف باقی مانده است)
۲ – عدم فرهنگ سازی درخصوص مالیات بر ارزش افزوده که باعث شده به جای مصرفکننده، تولیدکننده آن را بپردازد
۳ – مسائل گمرکی را هم که دوستان خود بهتر میدانند.
۴ – بازار نامطلوب به دلایل:
قیمت تمام شده زیاد، رقابتهای غیر اصولی و اشباع کالا در بازار داخلی، حضور افراد غیر مسئول و غیر حرفهای به عنوان تاجر در بازارهای خارجی که به عنوان مثال باعث صادرات جنس با کیفیت پایین برای کاهش قیمت و سود بیشتر توسط همین افراد شده است و پس از مدتی باعث تخریب بازار فرش ایران میشود. در حالی که ما میتوانیم در جهت کیفیت در بازار رقابت نماییم، نه قیمت
مثلاً کاغذ دیواری خارجی در بازار ایران متری ۳۵ تا ۴۰ هزار تومان می باشد، فرش ایران در بازارهای عراق و افغانستان متری ۲۵ تا ۳۰ هزار تومان است.
مشکلات داخلی
۱ – سوء استفاده از نام تجاری شرکتهای معتبر (به عنوان مثال با مشابهسازیهای نام این شرکتها)
۲ – سوء استفاده و کپیبرداری از طرحها و نقشههای یکدیگر
۳ – رقابت کاذب در واردات ماشینآلات و تکنولوژی که موجب سوء استفاده فروشندگان خارجی میشود. به عنوان مثال هنوز ماشین قبلی به بهرهبرداری مطلوب نرسیده، فروشنده با شناخت افکار و طمع ما، ماشین جدیدی را پیشنهاد و ارائه میدهد و هنوز آن ماشین تولید نشده، ما شروع به تبلیغ فرش آن نیز میکنیم.
نتیجتاً فرش را ما میبافیم اما باید پایان سال سود کارمان را به جیب شرکتهای خارجی بریزیم تا بتوانیم سریعاً تکنولوژی جدید را خریداری کنیم و در بازار رقابت باقی بمانیم. غافل از این که این مسئله اصلاً ضرورتی ندارد! چرا که خروجی تکنولوژی جدید تاثیر آنچنانی در بهبود کیفیت فرش نداشته و صرفاً با ایجاد میل کاذب و تحریک تجمل گرایی در مصرفکنندگان طرفدار پیدا میکند و مصرف کننده در این گمان است که مثلاً فرش با کیفیت خیلی بهتری را میخرد.
پروانه سوخت، شمع فرو ماند، شب گذشت
ای وای من که قصه دل ناتمام ماند
در خاتمه پیشنهاد میشود مدیران محترم انجمن صنایع نساجی ایران در حد توان نظارت بیشتری بر این امور داشته باشند.
زیرا هر انجمنی تشکیل میگردد، برای هماهنگی، نظارت و پشتیبانی اعضای خود و رساندن مشکلات آنان به گوش مسئولین ذیربط میباشد.