«صادرات در مقابل واردات» باید در دفاتر اسناد رسمی ثبت شود
معاون گمرک ایران با تاکید بر اینکه توافق بین صادرکنندگان و واردکنندگان برای اختصاص ارز حاصل از صادرات به واردات باید در دفاتر اسناد رسمی به ثبت برسد، افزود: این کار کاملا قانونی بوده و قبلا هم انجام شده است.
محمدرضا نادری کلاگر توضیح داد: از اول آذر ماه امسال قرار شد ارز کلیه صادرکنندگان تعیین تکلیف شود که براین اساس چهار شیوه عرضه ارز در مرکز مبادلات ارزی، صادرات در مقابل واردات توسط خود صادرکننده، سپردهگذاری ارز صادراتی در بانک مرکزی و واردات در مقابل صادرات توسط فردی به جز صادرکننده از جمله راهکارهای ارائه شده برای تعیین تکلیف ارز صادرکنندگان بودند.
وی افزود: در حال حاضر صادرکنندگان سه ماه فرصت دارند تا تکلیف ارز صادراتی خود را مشخص کنند که قبل از پایان این مهلت میتوانند اگر مثلا در ابتدا گزینه صادرات در مقابل واردات را انتخاب کرده بودند، حالا نظر خود را عوض کرده و گزینه دیگری مانند سپردهگذاری ارز در بانک مرکزی را انتخاب کنند.
معاون امور گمرکی گمرک ایران گفت: از نظر گمرک توافق مربوط به صادرات در مقابل واردات باید در دفاتر اسناد رسمی به ثبت برسد تا بعدا ادعا و شکایتی مطرح نشود.
نادری درباره اینکه بانک مرکزی اعلام کرده است توافق مربوط به صادرات در مقابل واردات باید در این بانک به ثبت برسد، افزود: بانک مرکزی مسوول سیاستهای ارزی و پولی کشور است و به هر حال وظایف قانونی خود را انجام میدهد اما تاکنون نیز واگذاری پروانه صادراتی در دفاتر اسناد رسمی ثبت شده است.
وی افزود: چنین اظهارنظری جزو وظایف قانونی بانک مرکزی است و میتواند این کار را انجام دهد.
این مقام مسئول افزود: البته مهلت سه ماهه به صادرکنندگان قابل تمدید است و بانک مرکزی باید آنرا تمدید کند. پیش از این هم مثلا صادرات فرش انجام شده و پولش هنوز نرسیده و این طبیعی است و صادرکنندگان اگر بخواهند شرایط را تغییر دهند میتوانند قبل از انقضای مهلت، به جای صادرات در مقابل واردات، ارز صادراتی خود را به کشور بازگردانند و هیچ مشکلی برای این کار وجود ندارد.
به گزارش ایسنا، چندی پیش نایب رییس کنفدراسیون صادرات اعلام کرده بود که با گذشت بیش از ۵۰ روز از زمان اجرایی شدن اخذ تعهد از گمرکها، هنوز دستورالعمل اجرایی که باید براساس آن ارز صادراتی به واردکننده انتقال یابد ابلاغ نشده است. در همین حال سخنگوی مرکز مبادلات ارزی نیز گفت که براساس ابلاغیه بانک مرکزی این موضوع به بانکها محول و ابلاغ شده است.
پس از امضای توافقنامه شش بندی بین صادرکنندگان و سازمان توسعه تجارت مشخص شد که یکی از راههای ورود ارز صادرکنندگان به چرخه اقتصاد کشور اختصاص ارز صادرات به واردات است.
پس از امضای این توافقنامه ابتدا بخشنامهای از سوی گمرک مبنی بر اینکه اظهارنامه صادراتی باید از طریق دفاتر اسناد رسمی به واردکننده انتقال یابد، صادر شد و سپس مسولان بانک مرکزی اعلام کردند که این کار باید در بانک مرکزی انجام شود.
در همین حال سازمان امور مالیاتی نیز معافیت صادرکنندگان از پرداخت مالیات را به چهار روش برگشت ارز حاصل از صادرات منوط کرد که به گفته تجار اگر این مکانیزم از سوی گمرک و بانک مرکزی ابلاغ نشود قطعا صادرکنندگان مشمول معافیت مالیاتی نمیشوند. در حال حاضر نیز صادرکنندگان چند روز بیشتر وقت ندارند تا مکانیزم بازگشت ارز صادراتی خود را به چرخه اقتصاد اعلام کنند.