طراحی ژورنال الکترونیکی برای لباس اقوام ایرانی
دبیر کارگروه مد و لباس وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی از صنعتی شدن دو پارچه شربافی و دارایی بافی در حوزه مد و لباس و آماده سازی ژورنال الکترونیکی جشنواره پیوند خبر داد.
به گزارش خبرنگار ایسنا، حمید قبادی – دبیر کارگروه مد و لباس – بیان کرد: یکی از سیاستهای مهم کارگروه مد و لباس مشارکت و همکاری با نهادهای دولتی و غیردولتی است و تاکنون تلاش شده با برنامههای متنوع از رویدادهای فرهنگی در این زمینه حمایت کند. لباس نقش بسیار موثر، سرنوشت ساز و به نوعی پرارتباطی بین فرهنگها تلقی میشود. در واقع به نوعی مقوله لباس کمک میکند سنتها و فرهنگهای دیگر بروز پیدا کند. در این جشنواره تعدادی از استانها مشارکت دارند و بنا است در دورههای بعدی تعداد این استانها افزایش پیدا کند تا ما شاهد نقش لباس در سنتهای مختلف زندگی باشیم و در آن جغرافیای ایران را ترسیم کنیم.
او ادامه داد: موضوع لباس اقوام در کارگروه ساماندهی مد لباس نه تنها به عنوان فعالیت بلکه به عنوان سیاست قرار دارد و دهها برنامه پیرامون سیاست توسعه ظرفیت لباس اقوام قرار گرفته است. البته در هر جشنواره لباس اقوام جایگاه مهمی دارد. ما به سمتی حرکت میکنیم تا لباس اقوام در قالب کاربردی در کشور جای بگیرد و همشهریان هر استان با افتخار لباس قوم خودشان را به تن کنند، متاسفانه قبل و بعد از انقلاب لباس اقوام مورد تهاجم قرار گرفته و در برخی از استانها شاهد هستیم که از لباسهای قومی خود به خوبی استفاده نمیکنند. بنابراین تلاش میکنیم لباس را با نقش کاربردی احیا کنیم، مثلا در سیستان و بلوچستان لباس سیستانی به طور حرفهای در ادارههای دولتی و اماکن عمومی استفاده میشود.
قبادی با بیان اینکه در حال تولید ژورنال الکترونیکی در این جشنواره هستند، گفت: امیدواریم بتوانیم به اندازهای ژورنال الکترونیکی را تکثیر کنیم تا آن را در بین عموم مردم توزیع کنیم. یکی از ارکان مهم این جشنواره برگزاری کارگاههای آموزشی است که امکان حضور عموم مردم در آن وجود دارد. همچنین سعی شده از طراحان لباس برای الگوبرداری از لباس اقوام استفاده کنیم.
او همچنین درباره قیمت لباسهای اقوام که معمولا بالا است،اظهار کرد: یکی از فاکتورهای تاخیر در کاربردی سازی پارچههای سنتی در لباس، قیمت تمام شده پارچه است. البته در این زمینه همکاری با معاونت صنایع دستی کشور را آغاز کردیم تا مسیر کاربردی کردن پارچههای سنتی را فراهم کنیم. پارچه شربافی و دارایی بافی دو نوع پارچه هستند که قابلیت صنعتی شدن را پیدا کردند و سعی میکنیم از آنها برای طراحی لباسها استفاده کنیم . البته لزوما همه پارچهها از جمله زری بافی امکان صنعتی شدن را ندارند. همچنین به رغم هزینه بالای سوزن دوزی بلوچستان، تلاش شده این هنر را در لباس ایرانی کاربردی کنیم. من فکر میکنم طراحی لباس ایرانی بیشتر به پژوهش نیاز دارد و ما در این زمینه نیز در حال فعالیت هستیم.
دبیر کارگروه مد و لباس اظهار امیدواری کرد: بتوانیم از بین ۱۵ پارچهای که مورد بررسی هستند دست کم پنج پارچه را در تولید صنعتی استفاده کنیم. یکی دیگر از مشکلات جدی در این زمینه، نوع پارچهها هستند، هرچه تنوع رنگی این پارچهها زیاد است، اما محدودیت در طراحی آنها وجود دارد. به همین دلیل تولید کنندهها استفاده کمتری از این نوع پارچهها میکنند.
قبادی درباره استفاده از لباس اقوام در جوامع بینالملل بیان کرد: کار ما در حوزه بینالملل شروع شده و از چهارشنبه همین هفته اولین جشنواره لباس ایرانی در ترکیه برگزار میشود که این اتفاق مهمی است زیرا بیش از این کشور ما تنها مصرف کننده بود و متاسفانه تولید کنندگان الگویشان کشور ترکیه بوده اما خوشبختانه به جایی رسیدهایم که ۲۵ طراح، آثارشان در این جشنواره به نمایش در میآورند.
در ادامه نشست خبری پوشاک اقوام ایرانی(جشنواره پیوند) که روز دوشنبه ۳۰ آذر ماه در فرهنگستان هنر برگزارشد، رییس فرهنگستان هنر نیز گفت: شاید این سوال پیش بیاید که جشنواره پیوند چه ربطی به پوشاک دارد اما این دو با هم مرتبط هستند.
محمد علی معلم دامغانی گفت: همه ما میدانیم جشن در لغت فارسی ستایش است و از یَشم که همان کلمه یزد است باقی مانده، شهری که در آن سپاس ایزد را به جای میآوردند و هنوز هم به جای میآورند. دو نگاه پدیده شگفت پوشاک و پیوند را کنار هم قرار دادیم تا خداوند را سپاس گوییم. خدا و رسول خدا در قرآن و اسلام نیز از پیوند به عنوان پوشاک یاد میکنند. مردها لباس زنان و زنان لباس مردان هستند همانطور که لباس ما را از گزند سرما و گرما محفوظ میکند مرد و زن نیز چنین نسبتی به هم دارند. جشنواره پیوند یک ضرورت بزرگ است و چند مساله را گوشزد میکند که حیات در خطر است.
به گفته سرپرست موسسه فرهنگی هنری صبا، جشنواره پیوند با همکاری کارگروه مد و لباس وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی فرهنگستان هنر و سازمان فنی و حرفهای کشور از ششم دی ماه همزمان با هفته وحدت در مجموعه فرهنگی هنری آسمان برگزار میشود.
اکرم پوراکی بیان کرد: آیین سنتی ازدواج قوم لر از کهگیلویه و بویراحمد در این جشنواره برگزار میشود که شامل سه قسمت آشنایی ، صحبت مادرها از مرحله گپ زنی تا تعیین مهریه و مراسم حنابندان، شروع و به بردن عروس به خانه داماد تمام میشود. بعد از آن نمایشگاه پوشاک از استانهای آذربایجان شرقی و غربی، خراسان رضوی ، شمالی و جنوبی، گلستان، زنجان، گیلان، کرمان، سیستان و بلوچستان، فارس، لرستان، کهکیلویه و بویراحمد، خوزستان، بهبهان، بوشهر ،کرمانشاه، و قشقاییها به نمایش در میآیند. همچنین روزهای هفت و هشت دی ماه کارگاههای آموزشی در مجموعه فنی حرفهای کرج برگزار میشود.
به گزارش ایسنا، مراسم افتتاحیه جشنواره پیوند ششم دی ماه در نگارخانه آسمان برگزار میشود این جشنواره تا ۱۶ دی ماه به جز روزهای تعطیل از ساعت ۱۰صبح تا ۱۸ برگزار میشود.