Categories: اخبار نساجی

طلای جهانی هم رو به پایین دارد/ افت سکه طلا با فشار اونس

 

دنیای اقتصاد- به دنبال انعکاس اخبار مثبت از موقعیت اقتصادی آمریکا و کمرنگ شدن آثار بحران اقتصادی ۲۰۰۸، اونس طلا باز هم روزهای نزولی را پشت سر گذاشت. بهای اونس در دو روز ابتدایی بازار‌های جهانی ۲۵دلار افت داشته است. بسیاری از تحلیلگران معتقدند: مسیر افت ادامه خواهد یافت و حتی برخی از اونس کمتر از ۱۲۰۰دلار سخن می‌گویند؛ ادعایی که البته با مخالفت گروه دیگری از تحلیلگران روبه‌رو است؛ زیرا شکستن سطح ۱۲۰۰دلاری از سوی این دسته کاری سخت به نظر می‌رسد. روز جمعه با توجه به اعلام برخی شاخص‌های کلیدی اقتصاد آمریکا، می‌تواند روز تعیین‌کننده‌ای برای تعیین سطح قیمتی اونس باشد. برخی از هم‌اکنون می‌گویند طبل بزرگ روز جمعه نواخته می‌شود. در بازار داخلی نیز سکه طلا تحت‌تاثیر اونس در سراشیبی قرار دارد. از قیمت سکه طلا نیز در دو روز گذشته ۲۲ هزار تومان کاسته شده است. برخی از فعالان بازار تاکید دارند کاهش قیمت سکه بیش از آنکه متاثر از نوسان دلار باشد، تحت‌تاثیر اونس جهانی است. حرکت نزولی اونس قیمت سکه را نیز به پایین می‌راند. فعالان بازار معتقدند احتمال دارد با کاهش بیشتر بهای سکه بخشی از تقاضا روانه بازار دلار شود؛ هر چند این تاکتیک را نیز در روزهای پیش رو موثر نمی‌دانند و بر کم‌رونقی بازار در روزهای منتهی به زمستان تاکید دارند.

گروه بازار پول – نسیم بهبود اوضاع اقتصادی جهان اندک اندک وزیدن گرفته است. هر چه درجه بهبود اقتصادی جهان بالاتر می‌رود، بازار‌هایی که پناهگاه اضطراری سرمایه‌گذاران است، خالی‌تر می‌شود.

نسیم بهبود، طوفانی در بازار طلا برپا کرده است، بازار داخلی نیز از این تندباد مصون نماند. تقویت خوش بینی‌ها به خروج آمریکا از بحران حدودا ۶ ساله، وحشت زدگان داخل پناهگاه را نسبت به خروج از آن مصمم کرده است.اونس طلا در دو روز گذشته ۲۵ دلار افت داشت. سکه بهار آزادی نیز در همین مدت ۲۲ هزار تومان نزول کرد.

قیمت هر اونس طلای جهانی، دیروز صبح، کار خود را با ۱۳ دلار کاهش شروع کرد و نه تنها افت دوشنبه خود را جبران نکرد، بلکه کاهش بیشتری را هم متحمل شد. در خصوص علت افت دیروز، عمده کارشناسان اتفاق نظر دارند. آنها معتقدند اخباری که توسط بانک مرکزی آمریکا منتشر شد، علت اصلی افت قیمت طلا است. دیروز، فدرال رزرو آمارهای متنوعی را از وضعیت اقتصادی ایالات متحده منتشر کرد و رییس فعلی بانک مرکزی این کشور، «بن برنانکه» سخنرانی کرد.سخنرانی پیشین «برنانکه» ، روند نزولی طلا را تغییر نداد، و او نیز دیروز در مورد سیاست‌های مالی بانک صحبت نکرد. عدم‌اشاره «برنانکه» به سیاست‌های پولی فدرال رزرو موجبات تعجب برخی از کارشناسان را فراهم آورد و پیش‌بینی‌های منفی بیشتری را نسبت به طلا موجب شد. البته علت اصلی افت قیمت اخیر طلا مقادیر امیدوارکننده شاخص‌های منتشر شده عنوان می‌شود.

عصر روز دوشنبه چندین آمار اقتصادی از ایالات متحده منتشر شد. آمارهای اعلام شده، همگی بهتر از حد انتظار بوده و وضعیت اقتصاد آمریکا را مناسب جلوه می‌دادند. مهم‌ترین شاخص اعلام شده به مدیران خرید بخش کارخانه‌ای اختصاص داشت. به گزارش بلومبرگ، پیش‌بینی‌ها، حاکی از آن بود که شاخص مزبور مقداری بین ۵/۵۲ تا ۷/۵۴ را ثبت کند. مقدار واقعی این شاخص، برای ماه نوامبر، ۷/۵۴ اعلام شد. انتشار اخبار اتخاذ بیشترین حد موجود در بازه پیش‌بینی شده، به مثابه تبلیغی مثبت از شرایط اقتصادی آمریکا عمل کرد و قیمت هر اونس طلای جهانی را باز هم پایین کشید. مقدار این شاخص نسبت به ماه قبل حدود ۳ واحد بیشتر شده است. به اعتقاد برخی کارشناسان این امر حکایت از پیشرفت اقتصاد آمریکا دارد. انتشار آمارهای مزبور پیش‌بینی‌ها در خصوص موفقیت آمریکا برای رسیدن به رقم ۵/۶ درصدی بیکاری را شدت بخشید و تحلیلگران بازار طلا را هم به اظهار نظر واداشت. عده‌ای معتقدند قیمت اونس جهانی در مقابل سطح ۱۲۰۰ دلاری بسیار آسیب‌پذیر است و افت به زیر این قیمت برای طلا خطرناک است. در مقابل «سین هیمن» سردبیر نشریه «مانی نیوز» در این باره تاکید کرد: «طلا در برابر افت قیمت به زیر ۱۲۰۰ دلار مقاومت زیادی خواهد کرد و اجازه نخواهد داد تا قیمت ۱۱۸۰ دلاری در ماه‌های گذشته بار دیگر تکرار شود، ولی در صورت کاهش قیمت طلا به کمتر از ۱۲۰۰ دلار در هر اونس نیز فکر نمی‌کنم، این روند برای مدت زیادی ادامه یابد.»

عده‌ای علت افت طلا را در تقویت ارزش سهام آمریکا جست‌وجو می‌کنند. آنها بر این باورند که روند صعودی شاخص سهام آمریکا در سال ۲۰۱۴ میلادی ادامه خواهد یافت و این مساله فشار زیادی را بر قیمت طلا وارد خواهد کرد. «دیوید کاستین» کارشناس ارشد موسسه مالی «گلدمن ساکس» تاکید کرد، شاخص سهام «اس اند پی» آمریکا از ابتدای امسال تاکنون بیش از ۲۵درصد افزایش داشته و به نظر می‌رسد این روند در سال ۲۰۱۴ میلادی نیز ادامه یابد. بر این اساس افزایش شاخص سهام آمریکا در سال ۲۰۱۴میلادی می‌تواند فشار بیشتری بر قیمت جهانی طلا وارد کند. قیمت طلا در سال ۲۰۱۳ میلادی تاکنون تحت تاثیر بهبود وضعیت بازار سهام با کاهش چشمگیری روبه‌رو شده و سرمایه‌گذاران ترجیح می‌دهند به جای سرمایه‌گذاری در بازار فلزات گرانبها در بازار سهام سرمایه‌گذاری کنند. نگرانی از متوقف شدن محرک پولی فدرال رزرو آمریکا نیز تاثیر منفی زیادی بر قیمت جهانی طلا خواهد داشت. بعضی کارشناسان معتقدند پیش‌بینی دقیق آینده طلا ممکن نیست و باید منتظر انتشار آمارهای اقتصادی در این هفته و آخرین نشست فدرال رزرو در سال ۲۰۱۳ بود، تا آینده فلز گرانبها قدری روشن شود. طلا تنها چیزی نبود که تحت‌تاثیر اخبار امیدوار‌کننده از اقتصاد آمریکا قرار گرفت. آمار منتشرشده از وضعیت اقتصادی آمریکا، روند تغییرات نرخ‌های برابری را نیز عوض کرد. دیروز، نرخ برابری دلار نسبت به یورو و پوند انگلیس به مقدار قابل‌توجهی افزیش یافت. چند روزی بود که پوند و یورو مسیر تقویت در مقابل دلار را پیش گرفته بودند، اما دیروز دلار آمریکا در بازار جهانی تقویت شد. کارشناسان معتقدند، ادامه انتشار اخبار امیدوار‌کننده از اقتصاد آمریکا در هفته جاری، تقویت بیشتر دلار را نیز به دنبال خواهد داشت. در بحبوحه تغییر نرخ‌های برابری یوآن در زمینه دارا بودن حجم مبادلات بیشتر از یورو پیشی گرفت.

قیمت سکه باز هم پایین آمد

قیمت انواع سکه و طلای ۱۸ عیار در بازار داخلی دیروز کاهش یافت. کارشناسان تضعیف طلا در بازار داخل را، با تقویت دلار و تضعیف طلای جهانی مرتبط می‌دانند. بعضی از کارشناسان معتقدند بازار سکه داخل باید تا مدتی، تغییرات طلای جهانی را به‌صورتی ضعیف‌تر در بازار داخل منعکس کند تا عقب‌ماندگی قیمتی سکه جبران شود، اما سکه به‌رغم دلار در بازار داخل قابل‌کنترل نیست. با این وجود عده‌ای معتقدند اقداماتی برای کنترل تغییرات سکه در بازار داخل، باید صورت گیرد. در حال حاضر کارشناسان به دو گروه کلی تقسیم می‌شوند: عده‌ای عملکرد طبیعی بازار را موجب پیشرفت آن می‌دانند و عده‌ای دیگر معتقدند که با افزایش مصنوعی تقاضا و کاهش عرضه، باید بازار سکه داخل را به نقطه مناسب رساند و پس از آن به بازار اجازه داد تا روند طبیعی خود را بپیماید.

ثبات بازار ارز

قیمت دلار آمریکا در بازار داخلی دیروز کاهش یافت. کاهش قیمت یورو در کنار دلار آمریکا حاکی از آن است که بازار ارز تهران، تغییرات بازار آزاد جهانی را به طور مستقیم منعکس نمی‌کند. نرخ عمده ارزهای دیگر در بازار داخل دیروز ثابت ماند و نشانی از ثبات بازار را به تصویر کشید. بانک مرکزی در مقابل تغییرات رخ داده، نرخ دلار خود را افزایش و از قیمت عمده ارزهای اروپایی خود کاست. عده‌ای از صرافان اعتقاد دارند، یکی از علل اینکه نرخ دلار در بازار داخل زیاد پایین نمی‌آید و قیمت‌ها بازگشت‌پذیرند، روند کاهشی طلا است. آنها می‌گویند، مردمی که از طلا ناامید شده‌اند، عمدتا به دلار روی خواهند آورد و این افزایش تقاضای دلار مانع از پایین آمدن نرخ آن می‌شود. به اعتقاد آنها این امر گذرا است و نمی‌تواند قیمت دلار را برای مدت طولانی ثابت نگه دارد. وقتی ترکیب کالاها در سبدهای سرمایه‌گذاری مردم تغییرات لازم را متحمل شد، دیگر تقاضای دلار کم می‌شود و در آن زمان نرخ دلار می‌تواند پایین آید. عده‌ای نیز معتقدند عوامل دیگری تعیین‌کننده هستند و مورد ذکر شده بسیار جزئی است. به هر حال سیاست کلی بانک مرکزی بر ثبات بازار نهاده شده است. این نهاد با تغییرات ناگهانی نرخ ارز مخالف است؛ ولی صیانت از ارزش پول ملی را نیز در دستور کار خود دارد. از این رو کاهش نرخ دلار، اگر بنا باشد مشکل‌ساز نشود، باید کنترل شده و به آرامی صورت گیرد.

بهنام قاسمی

فارغ التحصیل رشته تکنولوژی نساجی

Recent Posts

سفارش قطعه در واحد فنی

نویسنده: قاسم حیدری، فوق لیسانس تکنولوژی نساجی کمپانی های سازنده ماشین آلات ریسندگی نیز در…

59 دقیقه ago

شماره ۹۰ مجله نساجی کهن ویژه نامه آبان ماه منتشر شد

تبلیغات روی جلد: کاوان شیمی فهرست مطالب شماره 90 مجله نساجی کهن نمایشگاه پیشرفته‌ترین فناوری‌های…

4 روز ago

Heimtextil 2025: گسترش نوآورانه در صنعت فرش و کفپوش

در نمایشگاه Heimtextil 2025، بخش فرش و کفپوش به سطح جدیدی از گسترش و نوآوری…

5 روز ago

درباره رخدادی خوب در هنر فرش ایران

نویسنده:سیامک عیقرلو آری، تیتر این نوشتار درست نوشته شده است و به درستی آن را…

6 روز ago

فناوری در عصر هوش مصنوعی

فناوری‌های نوظهور و هوش مصنوعی با وجود همه اثرات مثبت و غیرقابل انکاری که برای…

6 روز ago

ایتما آسیا ۲۰۲۴؛ بررسی حضور پررنگ چینی‌ها و چالش‌های صنعت نساجی ایران (ویدیو)

ایتما آسیا ۲۰۲۴ فرصتی برای نمایش پیشرفت‌های چشمگیر صنعت نساجی چین بود، جایی که شرکت‌های…

1 هفته ago