قطع رابطه اقتصادی با کره جنوبی؟
دبیرکل اتاق تهران: کره ای ها ۷میلیارد دلار زیان می کنند |
|||
درصورتی که کره جنوبی روی تصمیم خود درمورد قطع همکاری های اقتصادی با ایران پافشاری کند،کدام کشور بیشتر زیان می بیند؟ایران یا کره جنوبی؟ دبیرکل اتاق بازرگانی تهران معتقد است،این کره ای ها هستند که از قطع همکاری زیان می بینند. چند روزی است که بازی تحریمی غرب با ایران،درزمین شرقی ها دنبال می شود.آمریکا در پی آن است که کشورهایی هم چون کره جنوبی را از ادامه تجارت با ایران منع کند.دراثر همین فشارها بود که هفته گذشته، این کشور واردات نفت خام از ایران را متوقف کرد.پس ازآن اما ایران هشدار داد که با توقف خرید نفت توسط کره جنوبی، واردات از این کشور را متوقف می کند.اعلام رسمی مواضع دو کشور نزاعی ناخواسته را به وجود آورده که نتیجه اش احتمالا،قطع مراودات میان دوکشور ایران وکره جنوبی خواهد بود. این موضوع اما مورد پذیرش بخش خصوصی دو کشور نیست.به خصوص بخش خصوصی کره جنوبی که دو هزار صادر کننده فعال به بازار ایران دارد که هرسال به طور متوسط بیش از ۷میلیارد دلار کالا به ایران صادر می کنند.با این حال دبیرکل اتاق بازرگانی وصنایع ومعادن تهران می گوید:” سیاست کره جنوبی ارتباط اقتصادی با سایر کشورهای جهان است و دولتمردان کره همواره سعی کرده اند این کشور را به شریک تجاری مطمئن با دیگر کشورها تبدیل کنند.” محمد مهدی راسخ معتقد است: “پارادایم کشور کره توسعه صادرات است واین سیاست می طلبد که با همه کشورها رابطه خوبی برقرار باشد. تحریم اخیر نفت ایران از سوی کره نیز بدون شک به دلیل فشار کشورهای غربی و امریکا برای پیروی از سیاست های تحریمی علیه ایران بوده است اما کشور کره ازاین دنباله روی زیان اقتصادی می بیند”.عضو هیأت نمایندگان اتاق تهران با اشاره به صادرات ۷میلیارد دلاری کره به ایران می گوید: ” در صورتی که رابطه دو کشور قطع شود، صادرات ۷ میلیارد دلاری و منافع بیش از دو هزار شرکت کره ای به خطر می افتد”. روابط دیپلماتیک ایران با جمهوری کره از سال ۱۹۶۲ میلادی آغاز شده است که از همان سال ها همکاری های اقتصادی دو کشور نیز آغاز شده و به دلیل آن که برنامه توسعه اقتصادی جمهوری کره از همان ابتدا صنعت محور بوده است، این کشور بدون انرژی هرگز نمی توانست به جایگاهی که امروز در جهان دارد دست پیدا کند.بنابراین ارتباط تنگاتنگ با کشورهای تولید کننده انرژی در دستور کار سیاستمداران این کشور قرار گرفت. دبیر کل اتاق تهران در این زمینه می گوید: ” ایران نیز از جمله کشورهای مورد علاقه جمهوری کره به لحاظ تامین بخش عمده ای از انرژی مورد نیاز صنایع این کشور است تا آنجا که طی سال های اخیر نزدیک به ۱۰ درصد انرژی این کشور را ایران تامین کرده است” .
آیا میدانستید مجله نساجی کهن تنها مجله تخصصی فرش ماشینی و نساجی ایران است؟ نسخه پی دی اف آخرین مجلات از اینجا قابل دریافت است.
ایران اعلام کرده است که درصورت اقدام کشور کره برای توقف واردات نفت ایران ، در اقدامی متقابل واردات کالاهای کره ای را به طور کامل متوقف خواهد کرد. دبیر کل اتاق تهران معتقد است ” اقدام ایران می تواند زیان قابل توجهی به شرکت های کره ای وارد کند. دراین صورت منافع بیش از دو هزار شرکت کره ای که با ایران مراوده تجاری دارند به خطر می افتد و بیش از همه شرکت های کوچک و متوسط این کشور متضرر خواهند شد”. خبرگزای کره ای یونهاپ نیوز نیز پیش تر در گزارشی نوشت ” شرکتهای کرهای نگرانند تحریم ها علیه ایران بر منافع بلندمدت آنها به ویژه در بخش پتروشیمی، ساختمانسازی و سایر کالاهای صادراتی تأثیر منفی بگذارد و چین بازار کرهجنوبی در ایران را تصاحب کند” . براساس آمارهای موجود، کره جنوبی سال گذشته بیش از ۱۰ میلیارد دلار با ایران معامله تجاری داشته که ۷.۲ میلیارد دلار از این رقم مربوط به صادرات کره جنوبی به ایران بوده است. شرکتهای ال جی، سامسونگ، هیوندای و شرکت ساختمانسازی هانجین و کشتیسازی دوو، از جمله شرکتهایی هستند که سرمایهگذاریهای میلیاردی در ایران انجام دادهاند. دبیرکل اتاق تهران در این زمینه می گوید:” بخش خصوصی کره آسیب بیشتری نسبت به بخش خصوصی ایران می بیند چرا که اقتصاد کشور جمهوری کره بر پایه اقتصاد آزاد است و بخش خصوصی این کشور در پیشانی مراودات و مناسبات تجاری قرار دارد”. در حال حاضر به غیر از شرکت های بزرگ کرهای شامل سامسونگ، ال جی و هیوندایی که طی سال های اخیر در ایران سرمایه گذاری هنگفتی را انجام داده و بازار نسبتا بزرگی را در کشور ما به دست آورده اند، شرکت های کوچک و متوسط کرهای که با بازار ایران در ارتباط هستند، جمعیتی حدود دو هزار واحد را شامل می شود که به گفته دبیرکل اتاق تهران، “حجم مراودات و سرمایه گذاری این بخش از واحدهای تولیدی کره در ایران چیزی حدود پنج تا ۷ میلیارد دلار است. بنابراین در مقوله تحریم نفت ایران، این شرکت های متوسط و کوچک کرهای هستند که نسبت به غول های تجاری این کشور آسیب بیشتری خواهند دید”. به دنبال واکنش صریح ایران به احتمال قطع واردات از کشور کره،مقامات این کشور اعلام کردند که حاضرند تحریم ها را نادیده بگیرند.با این حال سهام شرکت های مرتبط با بازار ایران کاهش یافت ونگرانی بخش خصوصی کشور کره در افت ارزش سهام شرکت های صادر کننده این کشور انعکاس یافت. اکنون این پرسش مطرح است که تا چه زمان ممکن است مقامات کره جنوبی به تصمیم خود مبنی بر قطع رابطه با ایران پایبند باشند؟ دبیرکل اتاق تهران این گونه پاسخ می دهد:” کره ای ها تاجر هستند و تحمل از دست دادن بازار ایران را ندارند بنابراین تلاش خواهند کرد که با همفکری طرف های ایرانی خود راه فرار از این معضل را پیدا کنند و چه بسا به زودی شاهد آن باشیم که فشار ناشی از تحریم خرید نفت ایران، دولت این کشور از ایالات متحده دعوت به مذاکره و رایزنی برای معافیت از این تحریم خواهد کرد”. محمد مهدی راسخ درپایان اظهاراتش به مقامات کره ای توصیه کرد که با در نظر گرفتن منافع ملی دو کشور،اسیر بازی های سیاسی نشوند وبخش خصوصی ایران وکره را از مزایای یک رابطه بادوام وپایدار محروم نکنند. |