ماشین گره زن ریشه به فرم دستی
– لطفاً در مورد مشخصات کلی دستگاه های گره زن ریشه فرش دستی و ایده طراحی آن توضیحاتی را بفرمایید؟
با توجه به اینکه در سالهای قبل در اکثر کارخانجات ایران شاهد گره زنی ریشه فرش بطور دستی بودم (گره زدن ریشه های فرش با یک نخ خارجی)، واز طرفی فشار رقابتی بودن تولید از حیث قیمت تمام شده نیز در بازارها بسیار محسوس خود را نشان میداد، در مذاکراتی از مدیر کمپانی تیتان نیز این نوع دستگاه گره زنی را خواسته بودم، لیکن ایشان اشاره داشتند که دستگاهی که اینگونه گره را روی ریشه بزند، ندارند، لذا بر آن شدیم تا این مکانیزم را برای کارخانجات فرش ماشینی ایران ابداع نماییم.
۲- استفاده از این ماشین تا چه حد برای کارخانجات فرش ماشینی دارای صرفه اقتصادی است؟
با توجه به برآوردی که از راندمان کاری یک کارگر گره زن در خطوط تولید فرش ماشینی دارم، اگر فقط بخواهیم از لحاظ مزیت اقتصادی قیمت تمام شده به دستگاه بنگریم، هزینه کارگری برای چند کارگر گره زدن در خط تولید در یک سال، با قیمت خرید این دستگاه برابر است، لذا میتوان دریافت که در سالیان بعدی یک هزینه اپراتوری از دوش کارخانجات فرش ماشینی حذف میشود. از طرفی جلوگیری از انبارش و هزینه های نگهداری فرش برای اجرای عملیات گره زنی نیز از مزایای جنبی آن است.
۳- لطفاً راجع به نحوه عملکرد این دستگاه و مشخصات فنی آن بیشتر توضیح دهید؟
طراحی این دستگاه بدین گونه است که در راستای خط ریشه زنی نصب شده، و سرعت آن با توجه به چرخ ریشه تیتان سنکرون میشود. یک بوبین نخ در کنار دستگاه قرار گرفته و عملیات گره زنی بر مبنای مکانیزمهای اتوماسیون انجام میشود.
۴- به نظر شما استقبال کارخانجات از این محصول چگونه خواهد بود؟
یقینا کارخانجاتی که به مزیت رقابتی بودن محصول خود از حیث قیمت تمام شده می اندیشند، به بکارگیری این تکنیک بسیار علاقمند هستند و البته لازم به ذکر است که استفاده از این دستگاه تا حد زیادی بر تنوع جلوه فرش نیز خواهد افزود، چرا که گره زدن ریشه ها با چند نخ، و جلوه نو به فرش دادن، از امتیازات این ماشین است که اجرای آن توسط اپراتور مقرون به صرفه نیست. تصور فرمایید اگر فرش ده رنگ بافته شده است، ریشه ها نیز با ده نخ از همان رنگها گره خورده باشد. بدیهی است که این فرش در مقایسه با فرشهای عادی جذابیت بیشتری برای مشتری خواهد داشت. با توجه به اینکه اکنون در حال مذاکره با تعدادی از گروه های تولید کننده فرش هستیم، در آینده از حیث تنوع تولید، سایر واحدهای کوچکتر نیز به استفاده از این دستگاه روی خواهند آورد. لذا به نظر اینجانب بهره اقتصادی بیشتری برای اولین استفاده کنندگان به ارمغان خواهد داشت. و البته پیشنهاداتی از قبیل خرید تکنولوزی و حق ثبت اختراع توسط شرکتهای تولید کننده فرش، اهمیت مطلب را برای شرکتها نشان میدهد، چرا که مدیران این شرکتها مایلند تا قدرت فروشی که از حیث اجرای اینکار برای آنان برمیگردد، را برای خود نگه دارند.
۵- به طور کلی با توجه به تجربه جنابعالی در صنعت فرش ماشینی ایران، نقش اتوماسیون در پیشرفت این صنعت را چگونه ارزیابی می کنید؟
یکی از راههای کاهش قیمت تمام شده، اجرای اتوماسیون صنعتی است، با این روش نه تنها هزینه های تولید به نسبت چند برابر کاهش می یابد، بلکه نظم و همسانی در تولید نیز از پارامترهای سود ده دیگر است که در کنار این پارامتر به کارفرمایان قدرت مانور بیشتری در عرضه محصولات خواهد داد. لذا صنعت نساجی باید در همه زمینه ها به این مهم نگاه اساسی داشته باشد و صنعتگران یکی از مبانی واحدهای تحقیق و توسعه خود را بر این اصل استوار سازند. یکی از مزایای کالاهایی که بازارهای جهانی را به خود اختصاص میدهند، تولید انبوه است، که اجرای تولید انبوه به واسطه مکانیزمهای ماشینی بر قدرت رقابت واحدهای تولید کننده می افزاید.