افزایش ۵ برابری تعرفهها در عراق
مسوول امور تجاری عراق در سازمان توسعه تجارت از افزایش برخی تعرفهها در عراق خبر و اطمینان داد، افزایش تعرفهها شامل تمام کالاهای صادراتی ایران به این بازار نخواهد شد. این در حالی است که مسوول میز عراق در امور بینالملل اتاق ایران با بیان اینکه تاکنون افزایش تعرفهها به تجار ایرانی ابلاغ نشده است از سیاستهای جدید تجارت عراق با جهان خبر میدهد.
از ابتدای سالجاری بحث بر سر افزایش تعرفه واردات به عراق در محافل اقتصادی شنیده میشود. پیش از این عراق هشدار داده بود که به تبعیت از سیاستهای محدودکننده تجارت ایران با جهان تا ۱۱ تیرماه تعرفههای واردات را تا ۵۰ درصد افزایش خواهد داد. این در حالی است که در حال حاضر تعرفه واردات به عراق بین صفر تا ۵ درصد است. این موضوع از آنجا برای ایران دارای اهمیت است که در حال حاضر پس از ترکیه، ایران دومین صادرکننده بزرگ کالا به عراق محسوب میشود. بر اساس آمار گمرک کشور سال گذشته بیش از ۲/۵ میلیارد دلار کالا بین ایران و عراق داد و ستد شد که از این رقم بیش از ۵/۲ میلیارد دلار مربوط به صادرات کالاهای ایرانی میشود. همچنین سالانه حدود ۲ میلیارد دلار ارز نیز بین دو کشور در صنعت توریسم منتقل میشود. از زمانی که بحث تعرفهها از سوی شریک عراقی مطرح شده، این نگرانی بین تجار ایرانی به وجود آمده است که صادرات کالا به این بازار با مشکلات جدیدی مواجه شود. مجید قربانی فراز، مسوول امور تجاری عراق در سازمان توسعه تجارت در این مورد به افزایش برخی تعرفهها اشاره میکند و به «دنیای اقتصاد» میگوید: در حال حاضر برخی میوهها، سیب زمینی و پیاز مشمول افزایش تعرفه شدهاند.
او البته این تغییر در ضوابط تجاری عراق را نه به خاطر سیاستهای سختگیرانه کلی؛ بلکه در جهت حمایت از تولیدات داخلی آن کشور میداند و میگوید: این تعرفهها به صورت فصلی افزایش پیدا کرده است. قربانی فراز با این استدلال که افزایش تعرفه واردات در نهایت منجر به افزایش قیمت کالاها در این کشور میشود، به زیان دو طرف از افزایش تعرفهها اشاره و تاکید میکند: با این اوصاف عراق به راحتی اقدام به افزایش تعرفهها نخواهد کرد.
آن طور که او توضیح میدهد: به هر حال موضوع افزایش تعرفهها هنوز مطرح است و در حال حاضر مسوولان ایرانی در تلاش برای رایزنی با طرف عراقی به منظور منتفی کردن افزایش تعرفههای واردات در عراق هستند.
مسوول امور تجاری عراق در سازمان توسعه تجارت در این مورد به برگزاری «سمینار بررسی راهکارهای توسعه تجارت با عراق در آذربایجان غربی» در هفته گذشته اشاره میکند و میگوید: در این سمینار که با حضور تجار و مسوولان برگزار شد، موانع تجارت با این کشور بررسی و راهکارهایی برای رفع آن مطرح شد. او افزود: با توجه به اینکه عراق به دو بخش اقلیم کردستان و بخش عربی تقسیم میشود در هر دو بخش شاهد حضور فعال تجار هستیم به همین منظور ایران در استان سلیمانیه اقلیم کردستان عراق اتاق تعاونی تشکیل داده است که خیلی از تجار و بازرگانان در آن شرکت دارند و همچنین در بخش عربی نیز جمهوری اسلامی رایزنیهایی برای ایجاد یک دفتر خاص به منظور اطلاعرسانی به تجار و بازرگانان را دنبال میکند.
آن طور که قربانی فراز میگوید: راهاندازی دو شعبه بانکی ایران در عراق و همچنین یک بانک عراقی در تهران از جمله این راهکارها خواهد بود. همچنین قرار است امسال، ۱۸ نمایشگاه کالاهای ایرانی نیز در عراق راهاندازی شود.
حمایت از تولیدات داخلی در عراق
مسوول میز عراق در امور بینالملل اتاق بازرگانی ایران البته در مورد سیاستهای تعرفهگذاری عراق به نکته ای دیگر اشاره میکند و با بیان اینکه برنامههای تعرفهگذاری عراق فقط شامل ایران نمی شود و تمام شرکای تجاری را در بر میگیرد، این موضوع را اینگونه تحلیل میکند که عراق در تلاش برای افزایش حمایت از تولیدات داخلی خود است و به همین دلیل بحث افزایش تعرفهها را مطرح کرده است. احمد حاتم زاده به «دنیای اقتصاد» میگوید: در حال حاضر تعرفه واردات به عراق بین ۴ تا ۵ درصد است که گفته میشود برنامه تغییر تعرفهها به ۲۵ تا ۵۰ درصد در دستور کار مسوولان عراقی قرار گرفته است. او با این توضیحات تاکید میکند تاکنون ابلاغی برای افزایش تعرفهها به ایران صورت نگرفته است و تجار ایرانی همچون گذشته به کار خود ادامه میدهند.
مسوول میز عراق در امور بینالملل اتاق ایران نیز همچون مقام مسوول در سازمان توسعه تجارت تاکید میکند که افزایش تعرفه واردات در عراق منجر به گرانی کالا برای مصرفکنندگان میشود و از این رو موضوع باید از سوی متولیان امر تجارت در عراق بررسی و سپس اجرایی شود.
حاتم زاده معتقد است که با این اوصاف تجار ایرانی باید به سمت صادرات خدمات فنی و مهندسی به عراق حرکت کنند و در عین حال با افزایش کیفیت کالاهای تولیدی برای رقابت در عراق آماده شوند؛ چرا که در صورت افزایش تعرفهها و به دنبال آن افزایش قیمت کالاهای وارداتی تنها کالاهای با کیفیت بهتر هستند که میتوانند با تولیدات داخلی عراق به رقابت بپردازند. او راهکار دیگر برای حفظ بازار عراق را نیز خودداری از نوسانات قیمتی تولیدات برشمرد و گفت: در حال حاضر به خاطر افزایش روز به روز هزینههای تولید، قیمت تمام شده کالاها نیز در حال افزایش است که این صادرات کشور را نیز تحت تاثیر قرار میدهد.
مسوول میز عراق در امور بینالملل اتاق ایران توصیههایی را نیز برای توسعه تجارت با عراق مطرح اما در عین حال تاکید میکند: ایران بازارهای دیگری را نیز در دست بررسی دارد که در صورت کاهش تجارت با یک کشور به سمت بازار دیگر برود.
نویسنده: قاسم حیدری، فوق لیسانس تکنولوژی نساجی کمپانی های سازنده ماشین آلات ریسندگی نیز در…
تبلیغات روی جلد: کاوان شیمی فهرست مطالب شماره 90 مجله نساجی کهن نمایشگاه پیشرفتهترین فناوریهای…
در نمایشگاه Heimtextil 2025، بخش فرش و کفپوش به سطح جدیدی از گسترش و نوآوری…
نویسنده:سیامک عیقرلو آری، تیتر این نوشتار درست نوشته شده است و به درستی آن را…
فناوریهای نوظهور و هوش مصنوعی با وجود همه اثرات مثبت و غیرقابل انکاری که برای…
ایتما آسیا ۲۰۲۴ فرصتی برای نمایش پیشرفتهای چشمگیر صنعت نساجی چین بود، جایی که شرکتهای…