مقایسه میان دو بخشنامه در عرض یکماه!
به دلیل بی ثباتی در بازار ارز و خرید و فروش روزانه بر اساس قیمت کاذب دلار و سایر ارزهای جهانی،ارز مسافرتی پشتوانه ای مطمئن برای سفر مردم و زوار محسوب می شود اما این پشتوانه مناسب تحت تاثیر تصمیم گیری های متعدد و متزلزل تا حدود زیادی مخدوش شده است .
به گزارش مشرق به نقل از رسالت،مقایسه میان دو بخشنامه بانک مرکزی در خصوص ارائه ارز مسافرتی که در دو تاریخ ۵ فروردین ماه و ۷ اردیبهشت ماه ارائه شده است به خوبی نشان میدهد که تصمیم گیریها در خصوص اختصاص ارز به مسافرین تا چه اندازه ای نوسان داشته است.این در حالیاست که هنوز در ماههای نخست سال ۱۳۹۱ به سر می بریم و ممکن است بار دیگر شاهد صدور بخشنامهای فوری و غیر قابل پیش بینی در خصوص ارائه ارز مسافرتی باشیم.
در بخشنامه ۵ فروردین ماه سال ۱۳۹۱ آمده است :
تصمیمات کمیسیون ارز در خصوص ارز مسافرتی
تصمیمات کمیسیون ارز درخصوص فروش ارز مسافرتی به ایرانیان مقیم خارج از کشور ، میزان ارز مسافرتی به مقصد کشورهای آذربایجان، ارمنستان، پاکستان، افغانستان ، اماراتمتحدهعربی ، لبنان ،عراق، سوریه و عربستان، فروش ارز مسافرتی صرفا” به زائرین عتبات عالیات که از طریق کاروانهای تحت پوشش سازمان حج و زیارت اعزام می شوند و… به شرح زیر به اطلاع هموطنان گرامی می رسد:
میزان ارز مسافرتی با توجه به مقصد ونحوه سفر
سفرهای هوایی
۱ – به مقصد کشورهای ترکیه، ترکمنستان، کویت، قطر، بحرین و عمان به میزان ۱۰۰۰دلار یا معادل آن به سایر ارزها و یکبار در سال.
۲ – به مقصد کشورهای آذربایجان، ارمنستان، پاکستان، افغانستان ، اماراتمتحدهعربی و لبنان به میزان ۴۰۰دلار یا معادل آن به سایر ارزها و یکبار در سال.
۳ – به مقصد کشورهای عراق، سوریه و عربستان “عمرهمفرده”بهمیزان ۴۰۰ دلار یا معادل آن به سایر ارزها و دو نوبت در سال.
۴ – به مقصد سایر کشورها بهمیزان ۱۵۰۰ دلار یا معادل آن به سایر ارزها و یک بار در سال.
سفرهای زمینی، ریلی و دریایی
۱ – به مقصد کشورهای عراق، سوریه و عربستان “عمرهمفرده”به میزان ۴۰۰ دلار یا معادل آن به سایر ارزها و دو نوبت درسال.
۲ – به مقصد سایر کشورها به میزان ۴۰۰ دلار یا معادل آن به سایر ارزها و یک بار در سال.
خاطر نشان می سازد مسافران میتوانند علاوه بر استفاده از ارز اختصاصی بابت سفرهای “هوایی” و یا “زمینی، ریلی و دریایی” به سایر کشورها بهشرح فوق مجموعاً دو نوبت در سال از ارز مسافرتیمربوط به کشورهای عراق، سوریه و عربستان نیز بهرهمند شوند. کمااینکه مسافرانی که از دونوبت ارز مسافرتی به مقصد کشورهای عراق، سوریه و عربستان استفاده نموده اند نیز می توانند از ارز مربوط به سایر کشورها به شرح فوق استفاده نمایند.
ضمنا” از تاریخ ۱۳۹۱/۱/۱ فروش ارز مسافرتی به مقصد عراق(عتبات عالیات)صرفا” به زائرینی که از طریق کاروانهای تحت پوشش سازمان حج و زیارت اعزام می شود ، امکان پذیر خواهد بود.
اما در بخشنامه جدید که ۷ اردیبهشت ماه در رسانه ها و خبرگزاری ها منتشر شده است ساختار بخشنامه۵فروردین ماه تا حدود زیادی بر هم ریخته است :
فروش ارز مسافرتی به هریک از مسافران هوایی (به استثنای سوریه ، عراق ، آذربایجان ، ارمنستان ، پاکستان ، افغانستان ، امارات متحده عربی و عربستان سعودی ، ترکیه، لبنان ، تایلند ، گرجستان، قبرس ، تاجیکستان ، ترکمنستان ، مالدیو ، اندونزی ، مالزی ، فیلیپین ،سنگاپور و چین) یک بار در سال و به میزان ۱۰۰۰ دلار و یا معادل آن به سایر ارزها به نرخ رسمی می باشد.
فروش ارز مسافرتی به هریک از مسافران هوایی به مقصد کشورهای آذربایجان، ارمنستان، پاکستان ، افغانستان، امارات متحده عربی، ترکیه، لبنان، تایلند، گرجستان، قبرس، تاجیکستان، ترکمنستان، مالدیو، اندونزی، مالزی، فیلیپین، سنگاپور و چین یک بار در سال و به میزان
۴۰۰دلار و یا معادل آن به سایر ارزها به نرخ رسمی است.
فروش ارز مسافرتی برای مسافران زمینی، ریلی و دریایی یک بار در سال به مبلغ ۴۰۰ دلار و یا معادل آن به سایر ارزها به نرخ رسمی است.
فروش ارز مسافرتی به مقصد عراق (عتبات عالیات) به مبلغ ۲۰۰ دلار و یا معادل آن به سایر ارزها به نرخ رسمی است.
به راستی در عرض یکماه چه رخداد معینی اتفاق افتاده است که منجر به تغییر نحوه ارائه ارز مسافرتی به مسافران خارج از کشور شده است ؟آیا ارائه دو بخشنامه در عرض یکماه را می توان نماد و نشانه ای به جز عدم وجود مدیریتی با ثبات در بخش ارزی بانک مرکزی دانست ؟کسر ارائه ارز مسافرتی به مسافران عتبات عالیات چگونه قابل توجیه است ؟آیا تغییر یک شبه بخشنامه ها و متعاقبا بر هم ریختن برنامه های سفر زوار عتبات عالیات و ایجاد دغدغه های مالی برای آنها در شان بانک مرکزی و نهادهای اقتصادی کشور است ؟
آیا تصمیم گیرندگان و تدوین کنندگان بخشنامه های بانک مرکزی نمی دانند که بسیاری از زوار و مسافرین بر روی این ارزهای مسافرتی جهت کاهش هزینه های سفر خود حساب باز کرده اند ؟
واقعیت امر این است که به دلیل بی ثباتی در بازار ارز و خرید و فروش روزانه بر اساس قیمت کاذب دلار و سایر ارزهای جهانی،ارز مسافرتی پشتوانه ای مطمئن برای سفر مردم و زوار محسوب می شود اما این پشتوانه مناسب تحت تاثیر تصمیم گیری های متعدد و متزلزل تا حدود زیادی مخدوش شده است .