منسوجات مقاوم در برابر مواد شیمیایی
محققان دانشگاه ایالتی کارولینای شمالی، پیشرفتهای چشمگیری در توسعه روشهای مبتنی بر فناوری نانو برای لایههای منسوجات هوشمند داشتهاند، که نه تنها خواص و کارآییهای اولیه و ایمنی نظامی بدون از دست رفتن سهولت استفاده را دارا میباشند، بلکه می تواند طیف وسیعی از کاربردهای دیگر را نیز داشته باشند.
دکتر “هاینستروزا” استادیار دانشکده مهندسی نساجی، شیمی و علوم این دانشگاه، در زمینه توسعه منسوجات مقاوم شیمیایی با اتصال نانولایهها به الیاف طبیعی، پیش قدم بوده است.
این لایهها که فقط ۲۰ نانومتر، ضخامت دارند و از پلیمرهای گوناگونی ساخته شدهاند، قادرند اشیائی را که از لایهها میگذرند کنترل کنند. این فرآیند، انتقال انتخابی نامیده میشود.
وی افزود:”این لایهها برای اهداف شیمیایی مختلفی ساخته شدهاند. ما میتوانیم به طور خاص مواد شیمیایی جنگی نظیر گاز اعصاب یا خردل یا مواد شیمیایی صنعتی را در این لایهها مسدود یا گرفتار کنیم در حالیکه هنوز هم هوا و رطوبت میتوانند از این پارچه عبور کنند و تنفس را امکانپذیر نمایند.”
مواد شیمیایی زمانیکه با پلیمرهای الیاف پیوند میخورند,میچسبند، مسدود و گرفتار خواهند شد و این مواد پلیمری در حقیقت از مواد جاذب افزودنیهای شیمیایی ساخته شدهاند.
این پارچه را میتوان در پوشاک و البسهای که سطح محافظت بالایی دارند، به کار برد. میتوان صدها نانولایه را به یک لیف بدون تأثیرگذاری بر کاربرد آسانش متصل کرد. این ایده در صنایع نیمه هادی نیز آزمایش شده است، اما تاکنون به ساختههای انعطاف پذیر متصل نشدهاند.
نانو لایهها بوسیله نیروی الکترواستاتیکی، شبیه آنچه که آهنربا بسته به میزان شارژ الکترومغناطیسی جذب میکند، به الیاف طبیعی میچسبند.
موارد گوناگونی جهت کاربرد این فناوری در تولید منسوجات هوشمند وجود دارد: مانند دستکشهایی با پوششی از داروهای ورم مفاصل، یونیفرمهای نظامی پوشیده شده با لایههای ضد باکتری جهت ممانعت از سرایت بیماریهای ناشی از جراحت، صفحات ضد باکتری برای تختخوابهای موجود در زیر دریاییها جهت ممانعت از گسترش بیماری و لباسهای محافظ مناسب در مقابل چندین ماده شیمیایی و میکروبی جنگی.
دیگر کاربردهای این فناوری شامل پارچههای پوشیده شده با پلی الکترولیتهای ضد خارش و نیز دستمالهای پوشیده شده با داروهای ضد حساسیت میباشد.
دکتر هانیستروزا و همکارانش از طرف مؤسسه فناوری نساجی پشتیبانی میشوند و اخیراً پاداشی را از کمیته راهبری فناوری نانوی دانشگاه کارولینای شمالی جهت دنبال کردن این کار دریافت کردهاند .
نتایج فعالیت های این گروه اخیراً در مجله nanotechnolog چاپ رسیده است