موفقیت محققان ایرانی درساخت نانوکاتالیستی ارزان جهت تصفیه پساب های حاوی مواد آلی ورنگی

 

محققان دانشگاه تبریزنانوکاتالیست هایی را جهت تصفیه پساب های حاوی مواد رنگزا طراحی کرده اند که قادر به افزایش بازده تصفیه است.

به گزارش گروه علمی ایرنا از ستاد ویژه توسعه فناوری نانو، دکتر علیرضا ختائی از محققان این طرح گفت: نانوکاتالیست پیشنهادی از مواد اولیه ای ارزان که به وفور در کشور وجود دارد، در مقیاس آزمایشگاهی به روشی ساده تهیه شده است.

وی بیان کرد: در صورتی که پساب های رنگی بدون تصفیه به محیط زیست تخلیه شوند، می توانند به روش های مختلف اکوسیستم آبی را بطور نامطلوبی تحت تأثیر قرار دهند و به مرور زمان سبب تخریب محیط زیست شوند، درحال حاضر چندین روش مانند لخته سازی، فیلتراسیون غشایی، جذب سطـحی و جذب توسط کربن فعـال برای تصفـیه پساب حاوی آلاینده های آلی و رنگزا به کار می روند، ولی این فرآیندها نمی توانند راه حل قطعی برای حذف آلاینده های آلی از آب باشند.

ختائی بیان کرد: هدف دنبال شده در این طرح به منظور تصفیه بهتر پساب های رنگی است ، فرآیند سونوکاتالیستی هتروژن از جمله فرآیندهای کارآمد اکسایش پیشرفته است، این فرایند به دلیل واکنش با طیف وسیعی از ترکیبات آلی وعدم ایجاد مواد آلاینده سمی در حین واکنش اکسیداسیون ، روشی بسیار مؤثر در حذف آلاینده های مقاوم از محیط آبی به شمار می رود، فرایند سونوکاتالیستی هتروژن نسبت به سایر روش های ذکر شده مقرون به صرفه تر و ساده تر است، در این طرح به ساخت و بررسی نانوکاتالیستی کاربردی برای این فرایند پرداخته شد، این نانوکاتالیست از سنگ معدن طبیعی پیریت تهیه شده است.

وی یادآور شد: از آنجا که سنگ معدن پیریت درایران به فراوانی یافت می شود، هزینه پایین تری در مقایسه با استفاده از سایر کاتالیست های سنتزی دارد، از طرفی با کاهش ابعاد پیریت و تبدیل آن به نانوساختارهای مربوطه، امکان افزایش مساحت سطح و به تبع آن بالا بردن کارایی این کاتالیست وجود دارد.

به گفته این محقق در این کار پژوهشی از روش ساده، ارزان و بی ضرر پلاسما برای تولید نانوساختارهای پیریت از سنگ معدن مربوطه استفاده شده استن طبق نتایج حاصل شده راندمان رنگزدائی در حضور نانوساختارهای پیریت فرآوری شده با پلاسما نسبت به پیریت طبیعی بیشتر است.

این محقق بیان کرد: از آنجا که پیریت فراوان ترین سولفیـد فلـزی روی سطـح زمیـن بوده ودر ایران نیز به فراوانی یافت می شود، لذا امکان تکمیل فاز مطالعاتی و دستیابی به تولید انبوه این نانوکاتالیست دوراز انتظار نیست، در این صورت می توان از فرآیند سونوکاتالیستی هتروژن با استفاده از نانوساختارهای پیریت در حذف مواد رنگزای موجود در فاضلاب خروجی صنایع نساجی و رنگرزی و یا آلاینده های آلی مختلف، که در برابر سایر روش های تصفیه مقاومند، استفاده کرد.

نتایج این کار تحقیقاتی در مجله Ultrasonics Sonochemistry به چاپ رسیده است.

بهنام قاسمی

فارغ التحصیل رشته تکنولوژی نساجی

Recent Posts

نمایشگاه دموتکس خاورمیانه: جایگاه برجسته فرش دستباف ایرانی در دبـی(ویدیو)

نمایشگاه دموتکس دبی بعد از سال ها در شهر دبی برگزار شد. در نمایشگاه امسال…

8 ساعت ago

آغاز دوباره نمایشگاه دموتکس دبی با حضور فراگیر شرکت‌های ایرانی (ویدیو)

10 دوره در نمایشگاه های دموتکس آلمان، ترکیه و دبی حضور داشتیم. اکثریت شرکت کننده…

13 ساعت ago

مصاحبه با آقای سام فروتنی، مدیر اجرایی شرکت فرش فارکو، در طول نمایشگاه دموتکس خاورمیانه

در گفتگوی اختصاصی مجله کهن با سام فروتنی، مدیر اجرایی شرکت فرش فارکو، که در…

15 ساعت ago

فرش عظیم زاده: جلوه ای از هنر و خلاقیت در نمایشگاه دموتکس خاورمیانه

فرش عظیم زاده یکی از معروفترین و بزرگترین تولیدکنندگان در زمینه فرش دستبافت است. این…

1 روز ago

فرش ایرانی؛ قدرتمند اما نیازمند بازاریابی هدفمند (ویدیو)

معرفی کوتاه از شرکت بزرگ فرش قنبری نیا من امیر قنبری نیا پسر حاج محمود…

2 روز ago

بازگشت ایران به صحنه بین المللی در نمایشگاه دموتکس دبی (ویدیو)

نمایشگاه دموتکس خاورمیانه با یک وقفه 14 ساله دوباره برگزار شد و براساس در خواست…

3 روز ago