نمایشگاه نخ و الیاف استانبول ۲۰۲۵؛ بستری برای نوآوری، پایداری و توسعه بازارهای جهانی

مهدی رستاخیز
تسهیلگر تجاری و تامین کننده نخ و الیاف
بیست و یکمین نمایشگاه نخ و الیاف استانبول از 26 تا 28 فوریه ۲۰۲۵ (8 تا 10 اسفند 1403) با ارائه فناوریهای نوین در تولیدات، تمرکز بر بازیافت و حفظ محیط زیست، پایداری و تنوع در زنجیره تأمین، با حضور چشمگیر کشورهای مختلف برگزار شد.
این نمایشگاه در مرکز نمایشگاهی TÜYAPاستانبول با حضور بیش از ۵۰۰ شرکت، بهویژه از کشورهای ترکیه، آذربایجان، چین، مصر، آلمان، هند، ازبکستان، فرانسه، ایتالیا، مالزی، انگلیس و بلاروس برگزار گردید. از ایران نیز گروه کارتیز، شرکت آبتین تجارت آیریک و مجله نساجی کهن بعنوان غرفه دار در این نمایشگاه حضور داشتند.
پیش بینی می شود امسال حدود 15000 بازدیدکننده از بیش از 85 کشور از این رویداد بازدید کرده باشند. حضور بازدید کنندگان از کشورهایی مانند ایران، آلمان، فرانسه، مراکش، اسپانیا، سوئیس، ایتالیا، لبنان، مصر، لهستان، پرتغال، رومانی، روسیه، بلغارستان، گرجستان، اوکراین، تونس و الجزایر و پاکستان در این نمایشگاه تثبیت شده است اما پنج کشور ایران، ایتالیا، روسیه، مصر و پاکستان بیشترین بازدیدکننده را در سال گذشته از این نمایشگاه داشته اند.
این نمایشگاه فرصتی ایدهآل برای برقراری ارتباط با تولیدکنندگان، تامینکنندگان و سایر بازیگران اصلی زنجیره تأمین نساجی است که می تواند منجر به جلسات تجاری (B2B) با هدف ایجاد همکاریهای جدید و گسترش کسبوکار شود.
از منظر محصولات این رویداد تنوع زیادی از انواع نخ و الیاف را در بر می گیرد؛ گروههای اصلی محصولات این نمایشگاه شامل:
• نخهای پنبهای: مناسب برای لباسهای راحتی، تیشرتها و پارچههای تنفسپذیر.
• نخهای مصنوعی و اکریلیک: مورد استفاده در تولید فرش، پوشاک زمستانی، ورزشی و منسوجات فنی.
• الیاف تخصصی: شامل الیاف ضد حریق، آنتیباکتریال و الیاف با قابلیت بازیافت.
• نخهای فنی: برای کاربردهای صنعتی مانند نساجی پزشکی، فیلترها و تجهیزات خاص می گردد اما برگزارکنندگان این رویداد بر روند های جدید مثل نوآوری، پایداری و تکنولوژی سبز( شامل استفاده از مواد بازیافتی و نخهای زیستتخریبپذیر) توجه ویژهای دارند و همچنین تلاش نموده اند تا فرصتی برای معرفی و یادگیری تکنولوژیهای جدید مانند نخهای هوشمند، نخهای ضدباکتری و نخهای با قابلیت کاربردهای صنعتی فراهم نمایند که نشان می دهد این نمایشگاه منطبق بر روندهای جهانی صنعت نساجی در حرکت است.
از نظر سازماندهی کاملا مشهود است که ترک ها به بلوغ بالایی در برگزاری این گونه رویدادها دست یافته اند و این بلوغ را می شود در تولیدات آنها نیز یافت چرا که همکاری با برندهای معتبر جهانی، بهویژه شرکت های اروپایی و امریکایی موجب پیشرفت کیفی و ارتقاء استانداردهای آنها شده است.
هرچند در سال های اخیر صنعت نساجی ترکیه با چالشهایی روبهرو است اما وجود یک چشمانداز مناسب و اعتماد به دولت، به سرمایهگذاران و شرکتها کمک میکند تا با تلاش بیشتری به نوآوری، خلاقیت و توسعه بپردازند و به جای تفکر محلی، بهصورت فرامنطقهای و جهانی فکر کنند.
استانبول به عنوان پلی بین آسیا و اروپا، موقعیتی استراتژیک دارد. این امر باعث جذب شرکتکنندگان از کشورهای مختلف و ایجاد فرصت برای گسترش بازارهای بینالمللی میشود. برگزارکنندگان نمایشگاههای نخ و الیاف، Texhibition ، نمایشگاه ITM و دیگر رویدادها، با آگاهی کامل از این نقطه قوت، از این رویدادها برای برجستهسازی و تثبیت جایگاه ترکیه در بازار نساجی منطقه و جهان استفاده میکنند.
آنها از استراتژیهای ایونت مارکتینگ به منظور تحقق اهدافی چون شبکهسازی، برندینگ، روابط عمومی، توسعه تجارت، جذب سرمایه گذار، واردات و صادرات بهره میبرند و در یک همکاری هوشمندانه به عنوان یک کانال ورودی قابل اتکا برای بخش گردشگری ترکیه و به طور ویژه استانبول عمل می کند.
این فرآیند کمک بزرگی به اقتصاد ترکیه می کند و در نهایت دولت بخشی از این درآمد را به عنوان سوبسید به کارخانه داران و تجار صنعت نساجی و پوشاک ارائه می دهد تا بتوانند به نوسازی ماشین آلات، تحقیق و توسعه و صادرات اقدام کنند.
در این مدل برنده، دولت ترکیه نقش خود را بیشتر بهعنوان تسهیلگر و حامی تعریف نموده است و تلاش میکند تا علاوه بر پرهیز از دخالت های ناکارآمد و غیرضروری، از دیپلماسی در جهت توسعه اهداف اقتصادی صنایع خود بهره ببرد همانطور که ما نتایج این رویکرد درست را در بازارهای منطقه ای نظیر آسیای میانه و بازارهای دورتر مانند اروپا و آفریقا شاهد هستیم.
ترکیه علاوه بر ارتقای کیفی و کمی تولیدات و تنوع بخشی به آن، به اهمیت استفاده از ابزارهای نرمافزاری نظیر بازاریابی و برندینگ پی برده است و در تمام فعالیتهای خود چه در صنعت نساجی و چه در دیگر صنایع به طور جدی و چندوجهی از آن بهره میبرد.