اخبار نساجی

هبلکس؛ پایانی بر اتلاف انرژی در صنعت ساختمان

«گسلهای زلزله خیز در نواحی مختلف کشور همچنان فعال هستند».

«بیشتر شهرهای ما در کنار یک گسل زلزله هستند».

اینها موضوعاتی هستند که این روزها با داغ شدن اخبار زلزله در برخی از شهرهای کشورمان از زبان کارشناسان و دست اندرکاران مطرح شده است، مسأله ای که هر از چندی با بالا رفتن درجه تب زلزله در کشور نقل محافل می شود!

خطرهای زمین همواره بخشی از تاریخ حیات انسان بوده اند و کشور ما نیز به دلیل قرارگیری روی کمربند لرزه خیزی جهان، موقعیت اقلیمی و جغرافیایی مخاطرات بسیاری را شاهد بوده و از ۴۰ نوع بلای طبیعی ۳۱ مورد آن در ایران تجربه شده است.
همچنین بیش از ۶۰۰ شهر کشور روی کمربند زلزله قرار گرفته است و تقریباً کمتر از ۳درصد شهرهای کشور جزو مناطق کم خطر(از نظر زلزله) محسوب شده و ۲۴ شهر بزرگ کشور در مناطق پرخطر قرار دارند.
این در حالی است که در بحث مدیریت بحران، امروزه بسیاری از کشورهای آسیایی و اروپایی، با توجه ویژه به پیشگیری از پیامدهای حوادث غیرمترقبه، با این پدیده طبیعی براحتی کنار آمده و با اتخاذ تمهیدات مناسب، تلفات جانی و خسارتهای مالی زلزله را به حداقل رسانده اند.

بررسی های انجام شده از سوی کارشناسان بیانگر این موضوع است که مقاوم نبودن بناها، ساختمانها و مراکز عمومی، عمده دلیل وجود خسارتهای سنگین مالی و جانی ناشی از زلزله بوده است.
این درحالی است که بر اساس یافته های مراکز تحقیقاتی ۶۰ درصد ساختمانهای موجود در برابر زلزله آسیب پذیر هستند که ۴۰ درصد آن مربوط به مسکن های روستایی است.
همین بررسی ها نشان می دهد ساخت و ساز سنتی و نبود نظارت جدی بر روند ساخت واحدهای مسکونی و اغلب با مصالح نامرغوب، بزرگترین معضل این بخش است.بنابراین یکی از راه های مهم مقابله با زلزله و کاهش تلفات آن استفاده از مصالح مناسب و استاندارد از نظر مهندسی زلزله است.

از سوی دیگر شاید بارها این خبر را شنیده یا خوانده اید؛ در حالی که ایران یک درصد جمعیت جهان را در خود جای داده است، ۹ درصد انرژی جهان را مصرف می کند، یا اینکه میزان مصرف انرژی در ایران ۲ برابر چین و ۴ برابر هند است.
واقعیت این است که مسأله مصرف انرژی در ایران سالها موضوعی درخور توجه نبوده و یارانه های آشکار و پنهان دولتی همواره مردم را از توجه واقعی به ارزش انرژی در اشکال مختلف باز داشته است. این موضوع سبب شده مصرف سرانه انرژی در ایران از متوسط مصرف سرانه در جهان حدود ۶۰ درصد بیشتر باشد.

آیا میدانستید مجله نساجی کهن تنها مجله تخصصی فرش ماشینی و نساجی ایران است؟ نسخه پی دی اف آخرین مجلات از اینجا قابل دریافت است.

اما در حالی روند پر شتاب مصرف انرژی در ایران روند نگران کننده ای به خود گرفته است که صنعت ساختمان در ایران از صنایع انرژی بر به شمار می رود و سهم زیادی را در اتلاف انرژی از تولید مصالح ساختمانی تا ساختمان سازی دارد.
در این راستا کارشناسان وزارت نفت اعلام کرده اند ۴۰ درصد انرژی مصرفی در بخش ساختمان به هدر می رود. البته وزارت مسکن در سالهای اخیر و با صنعتی کردن ساخت و سازها راهکارهایی را برای جلوگیری از اتلاف انرژی در ساختمانها به کار گرفته که الزام در اجرای مبحث ۱۹ مقررات ملی ساختمان در ساخت و سازها از جمله این موارد است.
در این راستا و همزمان با سال حمایت از تولید ملی، حمایت از کار و سرمایه ایرانی با افتتاح واحد صنعتی تولید بتن سبک هبلکس، یک گام مهم برای مقاوم سازی و جلوگیری از اتلاف انرژی در صنعت ساختمان برداشته شد.

سومین دستاورد در حوزه مصالح سبک

قائم مقام تولیت آستان قدس رضوی در مراسم افتتاحیه این کارخانه طی سخنانی گفت: این کارخانه، سومین کارخانه آستان قدس رضوی در زمینه تولید بنای سبک است که از نظر بازار و عرضه محصولات از شرایط مناسبی برخوردار است.
سید احمد علوی در مراسم افتتاح نخستین واحد صنعتی آستان قدس رضوی در سال تولید ملی و حمایت از کار و سرمایه ایرانی که با حضور استاندار خراسان جنوبی و جمعی از مدیران آستان قدس رضوی برگزار شد، افزود: امسال سال تولید ملی است و باید با تولیدات خودمان به رونق و شکوفایی اقتصاد کشور کمک کنیم که ابزار دستیابی به این مهم، علم، ایمان، صداقت و همدلی است.

قائم مقام تولیت آستان قدس رضوی تصریح کرد: اگر بخواهیم در این سال صنعت را شکوفا کنیم، باید در حوزه سیاستهای پولی و مالی، صادرات و واردات، هدفمندی یارانه ها و حمایت از تولید داخلی یک برنامه کلان و درازمدت مبتنی بر چشم انداز داشته باشیم که صنعتگران در تولید ملی، از حمایتهای قانونی برخوردار شوند.

جلوگیری از اتلاف انرژی در صنعت ساختمان

اما اینکه «هبلکس» چه دستاوردهایی را برای صنعت ساختمان به همراه دارد؟ مهندس نوایی فر معاون فنی سازمان عمران و توسعه خراسان بیشتر توضیح می دهد.
او می گوید: محصول اصلی این کارخانه نوعی بتن سبک هوادار است که می تواند جایگزین آجر در ساخت و سازها گردد.
وی سبکی وزن این محصول را در مقایسه با آجر یکی از مزیتهای این محصول عنوان می کند و می گوید: مقاومت بیشتر بنا در برابر زلزله یکی دیگر از ویژگی های مهم این محصول است.

وی ادامه می دهد: استفاده از این محصول که تولید آن منطبق با مقررات مبحث ۱۹ (مقررات ملی ساختمان) بوده است، از اتلاف انرژی در ساختمان بشدت می کاهد، زیرا این بتن نوعی عایق برودتی و حرارتی نیز به شمار می آید.
وی یکی دیگر از ویژگی های این محصول را کاهش وزن و افزایش دوام و ماندگاری ساختمان عنوان می کند و می افزاید: کاهش هزینه ای اسکلت ساختمان، مقاومت مناسب در برابر زلزله و سهولت در اجرا از جمله امتیازهای بتن سبک هبلکس است.
وی می افزاید: از سوی دیگر این محصول نسبت به آجر تا ۹۰درصد صرفه جویی در مصرف سوخت را در مراحل تولید به همراه دارد که رقم قابل توجهی است.

ایجاد اشتغال برای بیش از ۱۰۰ نفر

این کارخانه که در سال تولید ملی و حمایت از کار و سرمایه ایرانی افتتاح شد، ویژگی هایی دارد که آن را از سایر پروژه ها متفاوت می کند.در همین باره مدیر عامل سازمان عمران و توسعه خراسان می گوید: این سازمان در راستای رسالت عمرانی، فرهنگی و اقتصادی خود در خراسان جنوبی منشأ خیرات و برکات زیادی بوده و صدها پروژه را در روستاها، شهرها و مناطق محروم به انجام رسانده است.
مهدی عباسی، سرعت در ساخت، استفاده از نیروهای بومی در رشته های مرتبط، اخذ گواهینامه فنی از مرکز تحقیقات مسکن و ساختمان در شرق کشور و همدلی و همراهی مدیران استان و استفاده بجا و شایسته از مهندسان و مشاوران را از جمله ویژگی های این پروژه برمی شمارد.

او یادآور می شود: مراحل ساخت کارخانه بنای سبک بیرجند در خرداد ۸۸ آغاز شد و در کمتر از ۱۸ ماه در مرحله تولید آزمایشی قرار گرفت.وی می افزاید: این کارخانه برای حدود یکصد نفر اشتغال مستقیم و برای ده ها نفر نیز به طور غیرمستقیم اشتغال ایجاد کرده است.

مدیرعامل سازمان عمران و توسعه خراسان اظهار می دارد: محصولات این پروژه در یک سال اخیر بخصوص در بحث مسکن مهر مورد استفاده قرار گرفته و افزون بر تأمین نیاز خراسان جنوبی، حجم قابل توجهی نیز به استانهای خراسان رضوی و شمالی، کرمان، یزد، شیراز و هرمزگان ارسال شده است.وی درخصوص نقش مؤثر تولید این صنعت در گسترش فناوری نوین و ایجاد اشتغال می افزاید: این کارخانه افزون بر ایجاد اشتغال، از نظر اقتصادی برای کاهش هزینه های ساختمان، مقاومت در برابر آتش، عایق بودن در برابر گرما، سرما و صدا و همچنین سرعت عمل بالا در اجرای پروژه های عظیم نیز مؤثر است.

یادآور می شود، این کارخانه با مساحتی افزون بر ۳۱هزار مترمربع، دارای ۸ هزار مترمربع سالن تولید، ۲هزار مترمربع ساختمان اداری و رفاهی و سایر فضاهای جانبی و ۱۰هزار مترمربع انبار محصول و مواد اولیه است.
کارخانه هبلکس بیرجند در کیلومتر ۱۲ محور بیرجند- کرمان، در شهرک صنعتی بیرجند واقع شده است.

اشتراک رایگان سالانه مجله کهن

جهت دریافت اشتراک رایگان سالانه مجله نساجی و فرش ماشینی کهن در فرم زیر ثبت نام کنید

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
×