آیا صنعت نساجی پایدار است؟
بله امکانش هست. در حال حاضر این بزرگترین صنعت صادرات محور در بسیاری از کشورهای در حال توسعه جهان نطیر هندوستان بنگلادش پاکستان کشورهای آفریقایی و … است. بسیاری از فعالان صنعت نساجی و پوشاک جهان در حال کار بر روی این موضوع هستند که چگونه این بخش تاثیر بلند مدتی بر اقتصاد کشورها خواهد داشت. صنایع نساجی برای محیط زیست بسیار مضر است و در کشورهای نامبرده ادامه این وضعیت بدون چاره اندیشی می تواند به یک بحران بین المللی و انسانی منجر شود.
آب و مواد شیمیایی مخلوط با مواد شیمیایی آلوده و مختلف شرکت های شستشو، رنگرزی و تکمیل دائماً ما را به چالش می کشند. به همین دلیل، پایداری در بخش نساجی بسیار مهم است. پایداری توسعه پایدار شرکت های نساجی است که نیازهای فعلی را بدون آسیب رساندن به محیط زیست تامین می کند و نسل های آینده را قادر می سازد تا نیازهای خود را برآورده کنند.
رکن زیست محیطی: این موضوع تأکید زیادی بر ستون محیط زیست مانند کاهش ردپای کربن، ضایعات بسته بندی، مصرف آب و تأثیر کلی آنها بر محیط زیست دارد. شرکتها دریافتهاند که تأثیر مفید بر روی کره زمین میتوانند تأثیر مالی مثبتی نیز داشته باشند. پنج مرحله پایداری محیط زیست فاز مواد اولیه، پروسه ساخت و تولید، خرده فروشی و توزیع، مصرف کننده و بازیافت است.
رکن اجتماعی: پایداری اجتماعی بر حمایت از کارکنان، ذینفعان و جامعه ای که در آن فعالیت می کند متمرکز است که می توانند به طرق مختلف به کسب و کار کمک کنند، مانند افزایش تعامل اخلاقی و کارکنان، بهبود مدیریت ریسک، باز کردن بازارهای جدید و غیره.
رکن اقتصادی: پایداری اقتصادی شیوههایی است که از رشد اقتصادی بلند مدت حمایت میکند بدون اینکه تأثیر منفی بر جنبه های اجتماعی، زیستمحیطی و فرهنگی جامعه بگذارد. این رکن بر فعالیتهای خاصی مانند انطباق، حکمرانی مناسب، مدیریت ریسک و غیره تمرکز دارد.
نساجی پایدار به معنای فرآیند تولیدی است که سازگار با محیط زیست خواهد بود به این معنی که تمام مواد و فرآیندها، ورودی ها و خروجی ها سالم و ایمن برای مردم و محیط زیست در تمام مراحل چرخه زندگی خواهند بود.
تولید و فرآوری منسوجات پایدار که از منابع تجدیدپذیر یا بازیافتی میآیند نه تنها به کاهش اثرات منفی بر محیط زیست کمک میکند، بلکه میلیونها کارگر را برای کسب درآمد عادلانه و تضمین شرایط کاری مناسب حمایت میکند.
استفاده از منابع طبیعی در چند سال اخیر بسیار افزایش یافته است. مواد شیمیایی مورد استفاده در صنعت نساجی منجر به افزایش آلودگی منابع آب شده است که در حال حاضر منجر به کمبود آب شده است.
منسوجات در طول عملیات تولید، مقدار زیادی سوخت فسیلی مصرف می کنند. سوخت های فسیلی حاوی مقدار زیادی کربن هستند و با اکسیژن واکنش می دهند و دی اکسید کربن تشکیل می دهند که میزان گرمایش جهانی را در جهان افزایش می دهد.
صنایع پوشاک نیز باید خطرات زیست محیطی را از بین ببرند و کارایی فرآیند را بهبود بخشند.
۱) انتخاب مواد اولیه
۲) طراحی زیست محیطی
۳) جایگزین های سازگار با محیط زیست برای تولید سنتی
۴) بسته بندی
۵) زنجیره تامین
بخش جدایی ناپذیر شرکت های نساجی و پوشاک، مدیریت زنجیره تامین است که برای موفقیت شرکت و رضایت مشتری لازم است. کار تحلیلی و گزارش دهی خوب با استفاده از فناوری های مدرن برای بهبود مستمر فرآیندها در سراسر زنجیره تامین در این بخش ضروری است.
۶) حمل و نقل
صنعت نساجی به طور جدی با تهدیدهایی از جمله افزایش هزینه آب و برق، نیروی انسانی متخصص ویژه، افزایش هزینه نیروی کار، تغییرات آب و هوایی، کمبود منابع، شرایط اقتصادی آسیب پذیر و غیره مواجه است. بنابراین، چالش آینده درک این تهدیدها و انجام اقدامات مناسب برای محافظت از آینده، حفاظت از محیط زیست و بهبود زندگی مشتریان، کارگران و تامین کنندگان در سراسر جهان است که باید در سطوح مختلف از سیاست گذاری و اداری کلان کشورها تا تولیدکنندگان خرد و کوچک همه گیر شود.
برای حفظ بخش نساجی در آینده نزدیک، باید بر پایداری در صنعت نساجی با بهبود بهرهوری منابع، بهرهوری مشترک، کارایی هزینه، رضایت مشتری، شهرت برند، شرایط محیطی و غیره و اطمینان از شرایط بهداشتی بهتر استفادهکنندگان و کارگران تمرکز کنیم.
در این بین توجه به استانداردهای نساجی و پوشاک بین المللی نظیر اوکوتکس و راهکارهای کاهش مواد مضر برای انسان و محیط زیست حایز اهمیت است. به طوز خاص باید بخش هایی از صنعت نساجی که بیشترین آلودگی را دارند یعنی بخش مواد رنگزا و مواد شیمیایی و بخش رنگرزی و تکمیل را هدف قراردارد.
شرکت ترکیه ایی Uğurteks Tekstil Makina Parkı با افتخار ارائهدهنده ماشینآلات نساجی دست دوم با…
مهندس قاسم حیدری، کارشناس ارشد تکنولوژی نساجی با توجه به اینکه ماشین آلات خط تولید…
سید شجاعالدین امامی رئوف، دبیر انجمن صنایع نساجی ایران، بیان کرد: برنامه هفتم توسعه در…
ابراهیم شیخ، معاون صنایع عمومی وزارت صنعت، معدن و تجارت، اعلام کرد: در هشتماهه نخست…
دكتر محمد ميرجليلي: مدير نمایشگاه نساجی و پوشاک استان یزد و مدیرعامل شركت مهندسي تحقيقاتي…
سامانه دعوت آنلاین نمایشگاه Garment Tech استانبول که به نمایش جدیدترین فناوریها در صنعت پوشاک…