اخبار نساجی

پرداخت یک میلیارد دلار تسهیلات به خطوط تولید نساجی

مدیر کل صنایع نساجی و پوشاک وزارت صنعت، معدن و تجارت در گفت وگو با خبر داد

یکی از ۲۵ رشته صنایع آسیب پذیر بابت آزاد شدن حامل های انرژی [هدفمند کردن یارانه ها] صنعت نساجی بود. در حال حاضر در کشور بیش از ۱۰هزار واحد نساجی، چرم و پوشاک فعال است که این مجموعه ها می توانند نقش مهمی در تولید ناخالص ملی و محصولات نوآورانه داشته باشند، اما این صنعت مهم برای آن که در شرایط هدفمند کردن یارانه ها به نقطه عطفی برسد، باید از سوی دولت مورد حمایت قرار گیرد. واحدهای نساجی به غیر از موضوع حامل های انرژی که به واسطه افزایش بهره وری تا حدی حل شده است، چند مشکل دارند که دولت وعده حل آنها را داده است. یکی از مشکل های واحدهای نساجی مسائل بانکی و عدم پرداخت تسهیلات به این بخش است. مسئله دیگر، ورود انواع پوشاک و پارچه به کشور است که معمولاً از مبادی غیررسمی وارد بازار مصرف می شوند و سبب شده تولیدکنندگان ایرانی در شرایط نابرابری رقابت کنند. سومین مسئله پنبه است. قیمت این محصول بالارفته و میزان تولید، کفاف نیاز مصرف (تولیدکنندگان) را نمی دهد.
اکثر مشکلاتی که عنوان شد، از بدو تولد صنعت نساجی تاکنون ادامه داشته اما اخیراً برای حل مشکل واحدهای نساجی چندین بسته حمایتی تدوین شده است. مسئولان قول داده اند تا با اجرای بسته حمایت تولید نساجی سرمایه در گردش و جبران خسارت پنبه آغاز شود. با این اوصاف می توان امیدوار بود که صنعت نساجی تا سال آینده متحول خواهد شد.

افزایش تولید پارچه
محمد امین برخورداری، یکی از فعالان صنعت نساجی است. او شرایط موجود را این گونه ارزیابی می کند که سال های گذشته محصولات ایرانی کیفیت لازم را نداشت اما با واردات پوشاک و پارچه های با کیفیت به کشور، کیفی کردن محصولات نساجی داخلی در دستور کار قرار گرفت. او افزود: پارچه های ایرانی توسط تولیدکنندگان داخلی مورد استقبال زیادی قرار گرفته است و این امر سبب شده به میزان تولیدات پارچه افزوده شود.
وی یادآور شد: در خیلی از مواقع پارچه های ایرانی با برند سایر کشورها به دست مصرف کنندگان می رسد. خیلی از مردم این باور را ندارند که محصولات ایرانی باکیفیت است برای همین تولیدکنندگان از برند سایر کشورها استفاده می کنند. او گفت: مردم باید بدانند تولیدات داخلی امکان رقابت با سایر کشورها از جمله ترکیه را دارد.

جبران هزینه های تولید
مهدی اسلام پناه، مدیرکل صنایع نساجی، پوشاک وزارت صنعت، معدن و تجارت درباره وضعیت نساجی کشور می گوید: برای کمک به واحدهای نساجی حداقل سه بسته حمایتی در نظر گرفته شده است. هزار میلیون دلار معادل یک میلیارد دلار تسهیلات قرار است برای احیای خطوط تولید واحدهای نساجی اختصاص پیدا کند. همچنین برای کمک به سرمایه در گردش بخش های نساجی، چرم و پوشاک ۵ هزار میلیارد ریال تسهیلات در نظر گرفته شده است.
از سوی دیگر، برای جبران خسارت قیمت پنبه و جلوگیری از اثرگذاری آن در صنایع پائین دستی بیش از ۱۱۲ میلیون دلار اعتبار تخصیص خواهد یافت.

کاهش سطح زیر کشت پنبه
اما در مورد وضعیت تولید پنبه، بهرام نظری، مدیرعامل اتحادیه پنبه کاران گفت: پنبه یک محصول استراتژیک است که کشورهایی همچون چین و امریکا به عنوان بزرگ ترین تولیدکنندگان و صادرکنندگان این محصول، از تولید آن حمایت ویژه می کنند؛ به طوری که امریکا یارانه به تولید پنبه اختصاص می دهد و آن را صادر می کند، چرا که بیش از ۵۳ صنعت از جمله صنایع دفاعی، دامداری، صنایع نساجی، سلولزی و… به این محصول وابسته است و اشتغالزایی بالایی دارد.
وی افزود لذا به تولید پنبه در داخل کشور نیاز است و با توجه به شرایط اقلیمی مناسب کشورمان برای تولید این محصول، لازم است حمایت از تولید صورت گیرد، اما طی ۳۰ سال اخیر هر سال که پنبه داخلی گران تر از خارج بوده، با فشار اعمال شده پنبه روی دست کشاورزان مانده و هر وقت تولید داخل ارزان تر از جهان بوده، کشاورزان بر اساس بازار جهانی محصول خود را فروخته اند.
مدیرعامل اتحادیه پنبه کاران افزود: صدمه کاهش و از بین رفتن کشت پنبه برای کشاورزان کمتر از صنایع و محیط زیست است چرا که کشاورزان محصولات دیگر را جایگزین می کنند اما با جایگزینی آن عملکرد در واحد سطح کاهش می یابد. به طوی که طی چند سال اخیر عملکرد در واحد سطح گندم در تمامی استان های شمالی به دلیل عدم رعایت متناوب کشت پنبه کاهش یافته است.

نوسازی کارخانجات نساجی
مدیرکل صنایع نساجی وزارت صنعت، معدن و تجارت در ادامه گفت: برای آن که واحدهای نساجی کشور بتوانند به نیاز کشور پاسخ دهند، بایستی بهره وری خود را ارتقا دهند. در چنین شرایطی نوسازی و بازسازی کارخانجات بسیار استراتژیک است. برای نوسازی واحدهای صنعتی قرار است به ۲ هزار واحد کوچک تسهیلات داده شود. البته هفته گذشته به طور نمادین به ۱۰۰ واحد کوچک تسهیلات لازم پرداخت شد اما واحدهای نساجی طی هفته های آینده می توانند از این وام ها بهره ببرند و برای افزایش بهره وری خود برنامه ریزی کنند. او یادآور شد: در مناطق محروم واحدهای نساجی شرایط خوبی ندارند چرا که هنوز با دستگاه های بسیار قدیمی فعالیت می کنند. این کارخانه ها معمولاً با نفت و گاز کار می کنند و از نظر تکنولوژی در سطح قابل قبولی قرار ندارند. حال با اعطای تسهیلات در این بخش، می توان شاهد تغییرات مناسب دستگاه های نساجی مناطق محروم بود.
اسلام پناه اذعان داشت: یکی از عمده وظایف وزارت صنعت، معدن و تجارت، صادرات محصولات نساجی است. ایران در حوزه ریسندگی در خاورمیانه حرف اول را می زند و بایستی با تقویت این حوزه، شرایط رقابت پذیری را رقم زد. او یادآور شد: از دیگر اهداف دولت برای ارتقای تولید محصولات نساجی، طرح بازسازی و نوسازی چرم و کفش است.

آیا میدانستید مجله نساجی کهن تنها مجله تخصصی فرش ماشینی و نساجی ایران است؟ نسخه پی دی اف آخرین مجلات از اینجا قابل دریافت است.

تولید فرش با ۹۵ درصد ظرفیت
وی با بیان این که کارخانجات نساجی مانند گذشته با ظرفیت پائین فعالیت نمی کنند، افزود: کارخانجات تولید فرش با ۹۵ درصد ظرفیت و پلی استر با ظرفیت ۷۰ درصد فعالیت می کنند. در سایر بخش ها نیز پس از هدفمند کردن یارانه، تولیدات نساجی با مشکل روبه رو نشده است و همچنان رشد تولید داریم.
وی گفت: ۴۳۵ هزار مترمربع ظرفیت در بخش نساجی نصب شده و حدود ۱۲۹ کارخانه ریسندگی فعالیت می کنند.
تصمیمات مهم برای رفع مشکلات واحدهای نساجی
به گفته اسلام پناه، کمک به ایجاد و توسعه برند در این صنعت، ایجاد طرح اسقاط ماشین آلات فرسوده، ارائه تشویقات ویژه جهت افزایش سرمایه گذاری خارجی در این صنعت، توسعه و حمایت از دهکده نساجی، خوشه و کنسرسیوم های تولیدی و صادرات گرا در چارچوب تاثیرات طرح تحول اقتصادی و… نیز از دیگر اهداف و کارهای انجام شده و در حال انجام است. وی افزود: برنامه ریزی ها و تصمیمات مهمی جهت رفع دغدغه های تولیدکنندگان و روان سازی فعالیت این بخش از صنعت همزمان با آغاز تحریم های بین المللی و بحران های اقتصادی دنیا و همچنین تحولات اقتصادی کشور و اجرای قانون هدفمندسازی یارانه ها انجام شده است.

روزنامه ایران، شماره ۴۸۶۴ به تاریخ ۲۲/۵/۹۰، صفحه ۹ (تولید)

اشتراک رایگان سالانه مجله کهن

جهت دریافت اشتراک رایگان سالانه مجله نساجی و فرش ماشینی کهن در فرم زیر ثبت نام کنید

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
×