اخبار فرش ماشینی

پنبه مغان در حال بازگشت به دوره طلایی

همزمان با افزایش نیاز صنعت نساجی کشور به پنبه ، آمارها از احیای زراعت این محصول در دشت مغان حکایت می کند.

گستره سفیدی مزارع پنبه در پارس آباد مغان این روزها در برابر دیدگان هر رهگذری چشم نوازی می کند. انگار که زمین جامه سفیدی به تن کرده است . مزارع پنبه آماده برداشت محصول شده اند و کشاورزان مغانی می گویند محصول پنبه امسال پربار است.
برداشت پنبه در منطقه مغان از اواسط مهر ماه آغاز می شود و تا اواخر آذر ماه ادامه دارد . به لحاظ ظرافت کار برداشت ، اغلب پنبه چین های مزارع را دختران و زنان تشکیل می دهند.
یکی از زنانی که در میانسالی همچنان پابه پای جوان تر ها پنبه چینی می کند گفت: هر روز از ساعت ۶ صبح تا ۵ بعد از ظهر در مزرعه کار می کنیم .
وی با بیان اینکه روزانه حداقل ۲۰۰ کیلو پنبه از مزرعه می چینم افزود: از این کار لذت می برم زیرا خیلی بهتر از بیکاری است.
داود نجفی کارشناس مهندسی نساجی کارخانه سبلان پارچه اردبیل گفت: پنبه از مهم ترین محصولات کشاورزی است که علاوه بر تامین مواد اولیه صنعت نساجی ، در صنایع روغن کشی هم کاربرد دارد.
وی با بیان اینکه کاشت پنبه نقش مهمی در اشتغالزایی بخش کشاورزی، صنعت و بازرگانی ایفا می کند افزود: اگر چرخ های صنعت خوب بچرخد ، کشت هر هکتار پنبه حداقل سه فرصت شغلی جدید ایجاد می کند که نشان دهنده اهمیت این محصول در ایجاد رونق اقتصادی است.
پارس آباد، قطب تولید پنبه
شهرستان پارس آباد از قطب های تولید پنبه درکشور است. پنبه تولید شده در این شهرستان که به «پنبه مغان» معروف است، الیاف بلند و محکمی دارد.
تا همین ۲۵ سال پیش ، زراعت پنبه در بیش از ۲۰ هزار هکتار از اراضی دشت مغان رواج داشت و از نظر وسعت کشت در این منطقه ، جایگاه اول را به خود اختصاص داده بود. اما به مرور زمان به دلایلی مانند افزایش واردات پنبه و پوشاک از خارج از کشور ، کشت محصولات دیگر جایگزین پنبه شد.
امسال اما آمارها از احیای زراعت پنبه در مغان حکایت می کند.
مدیر جهاد کشاورزی پارس آباد از افزایش ۳۰ درصدی کشت این محصول نسبت به سال زراعی گذشته خبر داد و افزود: امسال ۳ هزار و ۴۴۰ هکتار از اراضی این شهرستان به کشت پنبه اختصاص یافته بود و پیش بینی می شود ۱۲ هزار تن پنبه در این شهرستان استحصال شود.
علی اکبر حسینیان افزود: پنبه کاران این شهرستان ارقام پرمحصول «مهر» و «مای ۳۴۴» را کشت می کنند که بیشترین میزان مقاومت را در برابر آفات دارند.
کشت پنبه در شهرستان پارس آباد امسال در حالی افزایش یافته است که به گفته جمشید بصیری ، رئیس هیئت مدیره انجمن صنایع نساجی ایران ، صنعت نساجی کشور به دلیل افزایش ۱۰ درصدی تعرفه واردات ، با کمبود پنبه مواجه است.
اتکا بیشتر صنعت نساجی کشور به تامین پنبه مورد نیاز خود از داخل کشور، می تواند مزارع پنبه در دشت مغان را به دوران طلایی خود بازگرداند.
مشکلات پنبه کاران
پنبه کاران منطقه پایین بودن قیمت محصول و کمبود تعداد کارخانه های پنبه پاک کنی را از مشکلات خود عنوان می کنند.
اگرچه دولت امسال با افزایش ۱۰ تا ۱۵ درصدی نرخ  خرید پنبه از کشاورزان،  قیمت هر کیلو پنبه درجه یک را حدود ۳ هزار و ۴۰۴ تومان و درجه دو را ۳ هزار و ۱۹۶ تومان تعیین کرده است اما کشاورزان می گویند  تولید هر کیلو پنبه تا زمان تحویل به کارخانه یک هزار و۵۰۰ تومان هزینه در بردارد و بخش عمده ای از محصول نیز در فاصله برداشت و تحویل به کارخانه دچار افت می شود.
محمد حیدری کشاورز پنبه کار اصلاندوزی در شهرستان پارش آباد گفت: بعد از برداشت پنبه مجبوریم محصول را در سریع ترین زمان ممکن به نزدیک ترین کارخانه پنبه پاک کنی فعال در شهرستان مجاور ارسال کنیم تا خراب نشود.
بهنام قاسمی

فارغ التحصیل رشته تکنولوژی نساجی

Recent Posts

شماره ۹۰ مجله نساجی کهن ویژه نامه آبان ماه منتشر شد

تبلیغات روی جلد: کاوان شیمی فهرست مطالب شماره 90 مجله نساجی کهن نمایشگاه پیشرفته‌ترین فناوری‌های…

3 روز ago

Heimtextil 2025: گسترش نوآورانه در صنعت فرش و کفپوش

در نمایشگاه Heimtextil 2025، بخش فرش و کفپوش به سطح جدیدی از گسترش و نوآوری…

5 روز ago

درباره رخدادی خوب در هنر فرش ایران

نویسنده:سیامک عیقرلو آری، تیتر این نوشتار درست نوشته شده است و به درستی آن را…

5 روز ago

فناوری در عصر هوش مصنوعی

فناوری‌های نوظهور و هوش مصنوعی با وجود همه اثرات مثبت و غیرقابل انکاری که برای…

5 روز ago

ایتما آسیا ۲۰۲۴؛ بررسی حضور پررنگ چینی‌ها و چالش‌های صنعت نساجی ایران (ویدیو)

ایتما آسیا ۲۰۲۴ فرصتی برای نمایش پیشرفت‌های چشمگیر صنعت نساجی چین بود، جایی که شرکت‌های…

1 هفته ago

مزایا ومعایب شرکت های دانش بنیان

شرکت‌های دانش‌بنیان در ایران به شرکت‌هایی اطلاق می‌شود که بر پایه دانش و فناوری‌های نوین…

2 هفته ago