چرا هارد دیسک اینقدر گران شد
سال ۲۰۱۱ بحرانهای مختلف طبیعی و مالی را پشت سر گذاشت و به پایان رسید. اما تاثیر این بحرانها همچنان در زندگی روزمره افراد کاملا مشهود است.
به گزارش افکار نیوز به نقل از روزنامه دنیای اقتصاد،سیل تایلند یکی از جدیترین بلایای طبیعی سال میلادی گذشته بود که تاثیر قابل توجهی هم بر روندهای تجاری بازارهای مختلف گذاشت.
در این میان اما بازار کامپیوتر و البته هارد دیسک بیشتر از هر بازار دیگر تاثیر این اتفاق را تجربه کرد. در حقیقت عواقب بارانهای سیل آسای تایلند را باید در کارخانههای بزرگترین تولیدکنندگان هارد دیسک جهان جستوجو کرد. این موضوع باعث بر هم خوردن چرخه تامین و تولید قطعات و کاهش عرضه هارد دیسک و دیگر سختافزارهای ذخیرهسازی در بازارهای جهانی شد. هر چند بسیاری معتقدند که شرکت Western Digital بیشترین آسیب را در میان دیگر شرکتهای تولیدکننده هارد دیسک دیده است، اما همین موضوع هم برای تحت تاثیر قرار دادن بازارهای جهانی کافیست.
درست به همین دلیل هم هست که اعداد و ارقام قیمتها در بازار هارددیسک همچنان به رشد نجومی خودشان ادامه میدهند؛ روندی که براساس پیشبینی و انتظار کارشناسان و فعالان این بازار دست کم تا نیمه اول سال ۲۰۱۲ ادامه خواهد داشت.
به این ترتیب است که به عنوان نمونه هارددیسکهای اکسترنال با ظرفیت ۵۰۰ گیگابایتی که در اوایل پاییز امسال با قیمتی در حدود ۵۵ هزار تومان در بازار به فروش میرسیدند، حالا با قیمتی متغیر از ۱۴۰ تا ۱۶۰ هزار تومان در بازار عرضه میشوند. این اتفاق برای هارد دیسکهای یک ترابایتی هم افتاده است. این هارد دیسکها که تا قبل از ماجرای سیل تایلند قیمتی در حدود صد هزار تومان داشتند حالا با قیمتی از ۲۴۰ تا ۲۷۰ هزار تومان در بازار عرضه میشوند و به فروش میرسند.
بسیاری از کارشناسان معتقدند که کاهش میزان تولید و عرضه قطعات ذخیرهسازی و به خصوص هارددیسکها بیشتر از هر عامل دیگری این بازار را دچار تلاطم و نا بسامانی کرده است. آمار هم این موضوع را تایید میکند و نشان از کاهش میزان صادرات جهانی انواع هارد دیسک دارد.
براساس جدیدترین گزارش منتشر شده از سوی موسسه تحقیقاتی IHS iSuppli در این مورد، به طور کلی پنج تولیدکننده برتر و پر فروش بازار جهانی هارددیسک در آخرین فصل سال میلادی گذشته ۳/۱۲۳ میلیون دستگاه هارد دیسک به سرتاسر دنیا صادر کردهاند که این میزان در مقایسه با فصل سوم سال ۲۰۱۱ با کاهش ۳۰ درصدی همراه بوده است. حجم صادرات جهانی هارد دیسک در فصل سوم سال ۲۰۱۱ برابر ۲/۱۷۵ میلیون دستگاه بوده است. این در حالی است که همه شرکتهای تولید کننده بزرگ شاهد کاهش میزان صادرات جهانی خود در فصل چهارم نسبت به فصل سوم بودهاند.
در بین این تولیدکنندگان، اما حالا Seagate گویا کمترین ضرر و بیشترین سود را از سیل تایلند برده است. Seagate حالا با پشت سر گذاشتن شرکت Western Digital که کارخانهها و خطوط تولیدش بیشترین آسیب را در نتیجه این سیل دیدهاند، به جایگاه اولین تولید کننده برتر بازار جهانی هارد دیسکها رسیده است. این شرکت در سال ۲۰۱۱ صادرات جهانی برابر ۹/۴۶ میلیون دستگاه داشته است.
این رقم اما برای شرکت رقیبش یعنی Western Digital برابر ۵/۲۸ میلیون دستگاه بوده است. بارانهای سیل آسای تایلند باعث کاهش ۸ درصدی میزان صادرات فصلی شرکت Seagate شدند، در حالی که این سیل کاهش ۵۱ درصدی میزان صادرات فصلی شرکت Western Digital را به دنبال داشته است.
با این اوصاف است که گویا جبر جغرافیایی با شرکت Seagate همراه بوده و توانسته سود قابل توجهی را در بازار آشفته هارد دیسکها برای آن به ارمغان بیاورد.
«فنگ ژانگ» یکی از تحلیلگران موسسه iSuppli در این مورد میگوید: «محل کارخانه Seagate در تایلند از نظر ارتفاع در جای بلندی واقع شده است و به همین دلیل هم این شرکت کمترین آسیب را از سیلهای ماه اکتبر دیده است. در مقابل اما کارخانه Western Digital در قلب مخربترین بلایای طبیعی ۵۰ سال اخیر این شرکت قرار گرفته بود و به این دلیل بیشترین آسیب را از این واقعه متحمل شده است».