اخبار نساجی

کسب و کار پایدار، چالش ها و فرصت ها

تهیه و تنظیم : امیررضا باودر

جهانی که در آن زندگی می کنیم ، جهان بیم ها و امیدهاست. اگر بپذیریم جهان و مردمان آن تغییر یافته اند، باید بپذیریم که اداره کسب و کار هم تغییر یابد. نیروهایی که دنیا را مسطح کرده اند (جهانی شدن) و روندهای عمده که آینده را شکل میدهند عواملی هستند که جهان کنونی ما را در حال شکل دادن هستند.

مشکلات زیست محیطی، جمعیت فزاینده و محدودیت های سیاره ای، از هم پاشیدگی اجتماعی، تغییرات آب و  هوایی، تغییر پایه های مزیت رقابتی و خلق ارزش مهم ترین تهدیدها و فرصتهایی هستند که جهان امروز با آنها مواجه است.

مواجهه کسب وکارها با این چالش ها دیگر با رویکرد تامین کننده ثروت (آدام اسمیت، فریدمن) و رویکرد ماشین تولید (تیلور، فورد) امکانپذیر نیست، بلکه کسب وکارها باید رویکردی مبتنی بر منافع و مسئولیتها داشته باشند.

جهان ‌بینی انسان‌ محورانه که عمیقاً در فرهنگ‌ مدرن بشری تاثیر نهاده است ، ریشه مشکلات ایجاد شده به علت نحوه تعامل بشر با محیط زیست انگاشته می شود. بنابراین آینده مشترک ما در گرو توسعه ای است که نیازهای نسل فعلی را برآورده سازد بدون اینکه توانایی  نسل های آینده برای تامین نیازهای خویش را به مخاطره اندازد.

هانس کارلوویتز که نخستین بار به اصطلاح پایداری در نوشته‌های مدرن اشاره کرده بود معتقد بود همزمان با کسب سود امروز باید به اثرات بلندمدت فعالیت ها و دوام منابع برای بهره برداری در آینده نیز فکر کنیم.

در پایداری، سه ضلع طراحی ارزش شامل اقتصاد، زیست‌ محیط و اجتماع (Triple Bottom Line) با  هم به‌طور کامل در تعامل هستند و محققان پایداری را در کیفیت زیست محیطی، عدالت اجتماعی و توسعه اقتصادی بررسی می‌کنند. در این زمینه شرکت های بزرگی همچون پوما و آدیداس در حوزه پوشاک با توجه به این نظریه سعی در ایجاد بالانس بین سود و مسؤولیت های اجتماعی خود شده اند.

ایجاد بیانیه های سود و زیان محیط زیستی یا نرخ بازگشت سرمایه اجتماعی از جمله تلاش هایی است که کسب و کارها برای ایجاد یک تصویر کامل و شفاق از تعهد خود به اهداف توسعه پایدار به وجود آورده اند. راه های مختلفی وجود دارد که یک تجارت می تواند پایدار شود: کاهش ضایعات، جلوگیری از آلودگی، اتخاذ انرژی پاک، صرفه جویی در مصرف آب، سبز شدن کره زمین با کاشت درختان، استفاده از مواد پایدار، ماندگاری محصولات آنها و…

بنابراین کسب و کار پایدار کسب و کاری است که از نظر اقتصادی شاداب، از نظر زیست محیطی هماهنگ و از نظر اجتماعی مسئول است وگذار از اقتصاد خطی به اقتصاد چرخشی نوید دستیابی به مدل‌هایی است که به لحاظ اجتماعی ،اقتصادی و زیست‌محیطی پایدارند.

امروزه شرکت ها به دنبال توسعه محصولات پایدار برای موفقیت درازمدت اقتصاد شرکت خود و همچنین محافظت از محیط به‌عنوان یک مسئولیت اجتماعی هستند و با تصمیمات استراتژیک خود که در کاربردهای محیطی، اقتصادی و اجتماعی کسب و کار اتخاذ میکند این اطمینان را حاصل می‌کند که محصولات تولیدی برای محیط، مردم و رشد سودآوری بلندمدت شرکت مفید خواهند بود.

بازار رو به رشد کسب وکارهایی که مرتبط با موضوع اهداف توسعه پایدار هستند بر اساس تحلیلی های انجام شده در حدود ۱۲ تریلیون دلار در سال پیش بینی شده است.

بر همین اساس و بر اساس تغییر شرایط ارزشی در پروژه ها، در اصول حسابداری شرکت ها نیز تغییراتی در حال پیش بینی و اجراست تا بتوانند در محاسبات مالی ارزش مالی مربوط به منابع طبیعی درگیر در هر پروژه را نیز لحاظ کنند، ارزش هایی که می توانند در صنایع با کارهای ساده یا تکنولوژیک ایجاد شود.

صنعت نساجی راه درازی را برای رسیدن به آینده‌ای پایدار در پیش دارد  با این وجود کسب وکار های پیشرو با تدوین استراتژی بلندپروازانه پایداری، استانداردهای صنعت را به چالش کشیده و سعی در کاهش ردپا و افزایش عوامل مثبت دارند. شرکت ege carpet با وجود سایه کووید ۱۹ و همچنین ادغام برندها و تغییرات سازمانی در تلاش است که با گسترش پایداری در زنجیره تامین، طراحی و تولید محصولات و خدمات پایدار به هدف توسعه پایداری۲۰۳۰ شرکت دست یابد و با انتشار گزارش های پایداری سالانه ذینفعان تا سهامداران را درجریان این زنجیره ارزش قرار دهد.

بهنام قاسمی

فارغ التحصیل رشته تکنولوژی نساجی

Recent Posts

نمایشگاه دموتکس خاورمیانه: جایگاه برجسته فرش دستباف ایرانی در دبـی(ویدیو)

نمایشگاه دموتکس دبی بعد از سال ها در شهر دبی برگزار شد. در نمایشگاه امسال…

10 ساعت ago

آغاز دوباره نمایشگاه دموتکس دبی با حضور فراگیر شرکت‌های ایرانی (ویدیو)

10 دوره در نمایشگاه های دموتکس آلمان، ترکیه و دبی حضور داشتیم. اکثریت شرکت کننده…

15 ساعت ago

مصاحبه با آقای سام فروتنی، مدیر اجرایی شرکت فرش فارکو، در طول نمایشگاه دموتکس خاورمیانه

در گفتگوی اختصاصی مجله کهن با سام فروتنی، مدیر اجرایی شرکت فرش فارکو، که در…

17 ساعت ago

فرش عظیم زاده: جلوه ای از هنر و خلاقیت در نمایشگاه دموتکس خاورمیانه

فرش عظیم زاده یکی از معروفترین و بزرگترین تولیدکنندگان در زمینه فرش دستبافت است. این…

2 روز ago

فرش ایرانی؛ قدرتمند اما نیازمند بازاریابی هدفمند (ویدیو)

معرفی کوتاه از شرکت بزرگ فرش قنبری نیا من امیر قنبری نیا پسر حاج محمود…

2 روز ago

بازگشت ایران به صحنه بین المللی در نمایشگاه دموتکس دبی (ویدیو)

نمایشگاه دموتکس خاورمیانه با یک وقفه 14 ساله دوباره برگزار شد و براساس در خواست…

3 روز ago