اخبار نساجی

کشف پارچه‌ در پایگاه جهانی تخت جمشید

جزئیاتی جدید‌ از صنعت نساجی در زمان هخامنشی‌

مدیر پایگاه میراث جهانی تخت جمشید جزئیات پارچه‌های کشف شده از دوران هخامنشی در تخت جمشید را تشریح کرد.

حمید فدایی مدیر پایگاه میراث جهانی تخت جمشید با اشاره به طرح ساماندهی بقایای پارچه‌های کشف شده از تخت جمشید به ارائه جزئیاتی درباره این امر پرداخت و اظهار کرد: حدود ۹۰ سال قبل بین سال‌های ۱۳۱۰ تا ۱۳۱۸ موسسه شرق‌شناسی شیکاگو ضمن کاوش در تخت جمشید به‌ یکسری از پارچه سوخته برخوردند که متعلق به دوران هخامنشی است.

او با بیان اینکه این پارچه‌ها بسیار کوچک و تکه تکه هستند، گفت: اندازه این پارچه‌ها به زحمت به ۱۰ سانتی‌متر می‌رسد و در آن زمان، هنگام کاوش این‌ پارچه ها یافت شدند و از آن زمان تاکنون در جعبه‌های مخصوص در موزه تخت جمشید حفاظت می‌شدند.

پارچه ترمه

مدیر پایگاه میراث جهانی تخت جمشید با بیان اینکه اطلاعات تاریخی درباره این پارچه‌ها بسیار اندک است، افزود: مشخص نیست که این پارچه‌ها در کدام کاخ‌ها و در چه عمقی کشف شده اند.

فدایی با بیان اینکه این پارچه‌ها به لحاظ تاریخی بسیار ارزشمند هستند، تصریح کرد: در برخی از منابع تاریخی از لباس‌های زربافت یا ابریشم بافت در تخت جمشید اشاره شده، اما اثری از این‌ها جز نقوش برجسته که لباس‌ها را نشان می‌دادند، وجود نداشت.

او با اشاره به اهمیت این موضوع به لحاظ تاریخی، اضافه کرد: وجود این پارچه‌ها در موزه تخت جمشید ایجاب می‌کرد که در قالب یک پروژه جدی بررسی شوند.

مدیر پایگاه میراث جهانی تخت جمشید با بیان اینکه فرایند آغاز پژوهش و رایزنی با پژوهشگاه میراث فرهنگی یک سال به طول انجامید، تصریح کرد: فاز نخست مطالعات آغاز شده و پارچه‌ها ارزیابی شدند.

فدایی با اشاره به جزئیات این مطالعات، گفت: پارچه‌ها لایه لایه باز و هر قطعه مستندسازی شده و یک شناسنامه برای هر قطعه نگاشته شده و در حال حاضر بیش از ۲۰۰ قطعه سوخته پارچه شناسنامه‌دار شده اند.

او با بیان اینکه مطالعات همچنان ادامه دارد، افزود: در ماه‌های آینده بنا است که پارچه‌ها ساماندهی شوند تا اینکه بدانیم این پارچه‌ها از چه جنسی هستند و برای دریافت دیگر جزئیات آن ها، راه درازی در پیش است.

مدیرپایگاه میراث جهانی تخت جمشید با بیان اینکه پارچه‌های کشف شده متنوع هستند، اظهار کرد: به ظاهر شبیه به هم هستند، اما وقتی بررسی و زیر میکروسکوپ قرار داده شدند، مشخص شد که به لحاظ بافت متفاوتند، اما اینکه دقیقا از چه جنسی هستند جای بررسی دارد.

فروش پارچه

فدایی دستاورد این پژوهش را کشف اطلاعاتی درباره صنعت نساجی در زمان هخامنشیان دانست و گفت: بررسی دقیق‌تر، دانسته‌های ما را نسبت به پارچه بافی در زمان هخامنشیان ارتقا می‌دهد، چون در حال حاضر اطلاعات بسیار کمی در این باره وجود دارد.

او تصریح کرد: هنر به ویژه حجاری و سفالگری در دوره هخامنشیان در درجه عالی بوده، اما اطلاعات کمی از پارچه بافی و نساجی وجود دارد این قطعات پارچه شواهد مستندی از این هنر در آن دوران است و از آنجا که این‌ها احتمالا پارچه‌های سلطنتی هستند خیلی مهم است و در دنیا نظیر ندارد چراکه تا پیش از این اطلاعات ما درباره نساجی و هنر تار و پود منحصر به فرش پازیریک بود.

مدیر پایگاه میراث جهانی تخت جمشید با بیان اینکه ساماندهی این پارچه‌ها حداقل تا پایان سال به طول می‌انجامد، گفت: امیدواریم به زودی بتوانیم فاز‌های دیگر مطالعات را نیز آغاز کنیم.

منبع: تسنیم

بهنام قاسمی

فارغ التحصیل رشته تکنولوژی نساجی

Recent Posts

نمایشگاه دموتکس خاورمیانه: جایگاه برجسته فرش دستباف ایرانی در دبـی(ویدیو)

نمایشگاه دموتکس دبی بعد از سال ها در شهر دبی برگزار شد. در نمایشگاه امسال…

14 ساعت ago

آغاز دوباره نمایشگاه دموتکس دبی با حضور فراگیر شرکت‌های ایرانی (ویدیو)

10 دوره در نمایشگاه های دموتکس آلمان، ترکیه و دبی حضور داشتیم. اکثریت شرکت کننده…

19 ساعت ago

مصاحبه با آقای سام فروتنی، مدیر اجرایی شرکت فرش فارکو، در طول نمایشگاه دموتکس خاورمیانه

در گفتگوی اختصاصی مجله کهن با سام فروتنی، مدیر اجرایی شرکت فرش فارکو، که در…

21 ساعت ago

فرش عظیم زاده: جلوه ای از هنر و خلاقیت در نمایشگاه دموتکس خاورمیانه

فرش عظیم زاده یکی از معروفترین و بزرگترین تولیدکنندگان در زمینه فرش دستبافت است. این…

2 روز ago

فرش ایرانی؛ قدرتمند اما نیازمند بازاریابی هدفمند (ویدیو)

معرفی کوتاه از شرکت بزرگ فرش قنبری نیا من امیر قنبری نیا پسر حاج محمود…

2 روز ago

بازگشت ایران به صحنه بین المللی در نمایشگاه دموتکس دبی (ویدیو)

نمایشگاه دموتکس خاورمیانه با یک وقفه 14 ساله دوباره برگزار شد و براساس در خواست…

4 روز ago