۱۹ صندوق قرضالحسنه مجاز از دید بانک مرکزی
از بین ۶ هزار صندوق قرضالحسنه در کشور تنها ۱۹ صندوق مجوز فعالیت یکساله از بانک مرکزی دریافت کردهاند و البته از این گروه مجوز ۲ صندوق نیز به اتمام رسیده است.
به گزارش فارس «توانا»، بانک مرکزی طی سالهای گذشته ابتدا سیاست ساماندهی بازار غیرمتشکل پولی را در دستور کار خود قرار داد بر همین اساس نیز عزم خود را جزم کرد تا موسسات مالی و اعتباری، تعاونیهای اعتباری، صندوقهای قرضالحسنه، لیزینگها و صرافیها را ساماندهی کند.
سیاست بانک مرکزی هر چند با اما و اگرهایی اجرا شد ولی در نتیجه یا به عبارتی در همان وهله اول موج تعطیلی و ادغام برخی مؤسسات را در این بازار به وجود آورد.
اما ماجراهای اخیر سیستم بانکی به خصوص طی سال جاری موجب شد تا کمی در اجرای سیاست ساماندهی بازار غیرمتشکل پولی اختلال، مشاهده شود. نمونه بارز این مسئله افزایش چشمگیر فعالیت این موسسات در سطح بازار است.
نکته دیگری که باید یادآور شد تبلیغات این موسسات برای جذب مشتری است که با روشهای مختلفی از جمله آگهیهای تبلیغاتی با محور نرخ سود سپردهها و همچنین اعطای تسهیلات با نرخ سود پایین است.
صندوقهای قرضالحسنه یکی از موسساتی هستند که تبلیغات آنها حداقل برای یک بار هم که شده به گوش مخاطبان این گزارش رسیده است؛ اما موجی که بانک مرکزی طی سالهای اخیر به راه انداخت مبنی بر مجاز و غیرمجاز بودن این موسسات موجب شده تا مردم درباره نحوه فعالیت قانونی و یا غیرقانونی فعالان این بخش با ابهام مواجه شوند.
حسین قضاوی قائم مقام وقت بانک مرکزی طی سال ۸۸ برای اولین بار به صورت مشروح به بیان وضعیت فعالیت صندوقهای قرضالحسنه در کشور پرداخت و اعلام کرد: ۶ هزار صندوق قرضالحسنه در کشور وجود دارد که ۶۰ درصد این صندوقها در استان اصفهان فعالیت می کنند.
قائم مقام وقت بانک مرکزی در خصوص نحوه توزیع صندوقهای قرضالحسنه گفته بود: ۷۴۲ صندوق یعنی ۶۰ درصد صندوقها در ۴ استان اصفهان، ۶۶۳ صندوق در خراسان، ۶۳۴ مورد در تهران و ۵۱۶ مورد آن نیز در استان مازندران فعالیت می کنند.
براساس اعلام بانک مرکزی سه گروه صندوق قرضالحسنه در کشور فعالیت میکنند که شامل گروههای تکشعبهای (خانوادگی، اداری و مساجد)، گروه زیر نظر سازمان اقتصاد اسلامی و گروهی که زیر نظر این سازمان نیستند.
قضاوی در آن زمان درباره گروه سوم صندوقهای قرض الحسنه که زیر مجموعه سازمان اقتصادی اسلامی نیستند،گفت: گروه سوم از صندوقها پس از ابلاغ دستورالعمل بانک مرکزی باید خود را با شرایط وفق دهند، به نحوی که سرمایه اولیه خود را باید به ۵۰ میلیون تومان افزایش دهند و حداکثر تسهیلات پرداختی خود را نیز ۵ میلیون تومان قرار دهند.
البته در آن مقطع سیاستگذاران بانک مرکزی اعلام کرده بودند که مهلت زمان دریافت مجوز فعالیت صندوقهای قرضالحسنه نیز مانند موسسات مالی و اعتباری آذر ماه سال ۸۸ است اما همانطور که این مسئولان اذعان داشتند امکان تحقق این امر در آن مقطع فراهم نبود.
شاید به همین دلیل بود که محمود بهمنی یکی از برنامههای بانک مرکزی در سال ۹۰ را ساماندهی صرافیها و صندوقهای قرضالحسنه اعلام کرده بود.
بر همین اساس خبرگزاری فارس تصمیم گرفت فهرست کامل صندوقهای قرضالحسنه دارای مجوز از بانک مرکزی را منتشر کند.
آنچه در این گزارش میخوانید نام صندوقهای قرضالحسنه دارای مجوز و همچنین مدت اعتبار مجوز این صندوقها است.
صندوق قرضالحسنه ندای مهر میهن که در تاریخ ۱۷ مرداد ۱۳۹۰ به مدت یک سال مجوز فعالیت دریافت کرده با مدیریت سعید دوست محمدی در استان همدان و شهر همدان اداره میشود.
صندوق قرضالحسنه زندهیاد سیده وحیده هاشمیزاده نیز در تاریخ ششم شهریور سال ۱۳۹۰ به مدت یک سال از بانک مرکزی مجوز فعالیت دریافت کرده که با مدیریت رحمتا… جهانگیری در استان فارس شهر لارستان اداره میشود.
صندوق قرضالحسنه مهر احسان در تاریخ هشتم دیماه ۱۳۸۹ به مدت یک سال مجوز فعالیت دریافت کرده بود ولی به دلیل اتمام زمان اعتبار مجوز هماکنون در حال تمدید مجوز فعالیت خود است؛ این صندوق در استان خوزستان و شهر دزفول با مدیریت بیژن فرجامیان اداره میشود.
صندوق قرضالحسنه صدرا نیز که در استان تهران در شهر تهران به صورت رسمی فعالیت میکند در تاریخ ۱۸ دیماه ۱۳۸۹ به مدت یک سال مجوز فعالیت دریافت کرده بود که البته هماکنون نیز آمارهای بانک مرکزی حکایت از آن دارد که با وجود اتمام اعتبار مجوز موسسه مذکور همچنان این موسسه دارای مجوز از بانک مرکزی است؛ این صندوق با مدیریت نظرعلی صلاحینژاد اداره میشود.
صندوق قرضالحسنه نصر کردستان سوم اسفندماه ۱۳۸۹ در استان کردستان و در شهر سنندج از بانک مرکزی مجوز فعالیت گرفت و هماکنون توسط علی جلالوند مدیریت میشود.
صندوق قرضالحسنه احسان نیز هشتم اسفندماه سال گذشته به مدت یک سال از بانک مرکزی مجوز فعالیت دریافت کرد و در استان اردبیل و شهر اردبیل با مدیریت حسن نوعیاقدم به مشتریان خود خدمات قرضالحسنه ارائه میدهد.
صندوق قرضالحسنه موسیبن جعفر (ع) سودرجان که در استان اصفهان و شهر فلاورجان به مدت یک سال از تاریخ ۲۴ اسفند سال گذشته مجوز فعالیت دریافت کرده توسط براتعلی سلیمی مدیریت میشود.
صندوق قرضالحسنه پشتیبان آینده ۲۵ اسفند ۱۳۸۹ به مدت یک سال از بانک مرکزی مجوز فعالیت دریافت کرده که در استان و شهر کرمان توسط عباس امیدی اداره میشود.
صندوق قرضالحسنه غدیر وائینشهریار ۳۱ فروردین سال جاری مشابه سایر صندوقها به مدت یک سال مجوز فعالیت دریافت کرده که در استان تهران و شهر شهریار با مدیریت محمود صارمی به خدمترسانی مشغول است.
صندوق قرضالحسنه مهر وطن در تاریخ ۲۳ مرداد سال ۹۰ به مدت ۹ ماه از بانک مرکزی مجوز فعالیت دریافت کرده که توسط عباس جعفرزاده در استان آذربایجان غربی و شهر ماکو به فعالیت بپردازد؛ این صندوق تنها صندوقی است که مجوز فعالیت آن ۹ ماهه، صادر شده است.
صندوق قرضالحسنه کریمه اهلبیت(ع) ۲۰ اردیبهشت سال جاری به مدت یک سال از بانک مرکزی مجوز گرفت تا در استان مرکزی شهر اراک توسط محمدرضا جعفرزاده به فعالیت خود ادامه دهد.
صندوق قرضالحسنه والفجر کرشته شهریار نیز ۲۶ اردیبهشت امسال از بانک مرکزی مجوز فعالیت گرفت تا در استان تهران و شهر شهریار به مدت یک سال با مدیریت محمود درخشان در قالب قرضالحسنه به فعالیت بپردازد.
صندوق قرضالحسنه باقرالعلوم معلم تبریز که در استان آذربایجان شرقی و استان تبریز با مدیریت حبیبا… رحیمی شیخ اداره میشود ۲۶ اردیبهشت ماه امسال به مدت یک سال از بانک مرکزی مجوز فعالیت دریافت کرده است.
صندوق قرضالحسنه حضرت رقیه (س) مجوز فعالیت خود را چهارم خرداد سال جاری از بانک مرکزی به مدت یک سال دریافت کرده تا در استان شهر اصفهان توسط حمیدرضا اصلانی اداره شود.
صندوق قرضالحسنه کارگشایان کوثر نیز چهارم خرداد سال ۹۰ مجوز فعالیت خود را دریافت کرد تا با مدیریت علیاشرف هاتفهریس در استان آذربایجان شرقی و شهر تبریز به مدت یک سال خدمات رسانی کند.
صندوق قرضالحسنه کشاورزان جی ۱۳ تیرماه ۹۰ به مدت یک سال مجوز فعالیت از بانک مرکزی دریافت کرد تا در استان شهر اصفهان با مدیریت مازیار ابراهیمی به مردم خدمات قرضالحسنه ارائه دهد.
صندوق قرضالحسنه شفامهر تبریز دوم مرداد امسال از بانک مرکزی مجوز فعالیت دریافت کرد تا با مدیریت محمد پرورش در استان آذربایجان شرقی و شهر تبریز به مدت یک سال به متقاضیان خدمات ارائه دهد.
صندوق قرضالحسنه مبین آذرفجر تبریز دوم مرداد سال ۹۰ در استان آذربایجان شرقی و شهر تبریز مجوز فعالیت دریافت کرد تا توسط میرعلی موسوی به مدت یک سال اداره شود.
صندوق قرضالحسنه شیخ صفی خطایی ۱۲ بهمن امسال مجوز فعالیت دریافت کرد تا در استان شهر اردبیل با مدیریت بهزاد محمدی الماس به مدت یک سال به فعالیت بپردازد.
به گزارش فارس دو صندوق قرضالحسنه با استناد به آمار مرکزی مهلت اعتبار مجوز فعالیتشان به پایان رسیده و تمدید نشده است.
صندوق قرضالحسنه میلاد مکریان که در استان آذربایجان غربی و شهر مهاباد فعالیت میکرده براساس گزارش بانک مرکزی فاقد مجوز است.
صندوق قرضالحسنه زینالمؤمنین نیز که در استان خراسان رضوی و شهر مشهد مشغول فعالیت فاقد مجوز فعالیت است.
براساس آنچه در این گزارش خواندید ۱۹ صندوق قرضالحسنه از بانک مرکزی به مدت یک سال مجوز فعالیت دریافت کرده که البته مجوز دو صندوق با استناد به همین آمارها به اتمام رسیده و باید تمدید شوند.