اخبار نساجی

۲ ماه نخست سال تولید ملی؛ واردات از صادرات جلو زد

 

2 ماه نخست سال تولید ملی؛ واردات از صادرات جلو زد

در دو ماهه اول سال ۱۳۹۱ ایران ۵/۴ میلیارد دلار انواع کالا صادر کرد، در حالی که طی همین مدت بالغ بر هشت میلیارد و ۲۵۲ میلیون دلار واردات کالا داشت‌. به این ترتیب نسبت واردات به صادرات کالای ایران به عدد ۸۳/۱ رسید‌. همچنین کسری تجاری ایران در دو ماهه امسال به رقم سه میلیارد و ۷۵۲ میلیون دلار رسید‌.

ایران در مدت زمان یادشده با ۱۵۷ کشور جهان مبادله تجاری داشت‌. همچنین در این مدت، تراز بازرگانی خارجی کشور بدون احتساب نفت، گاز و خدمات با ٨١ کشور دنیا منفی و با ٧۶ کشور دیگر مثبت بوده است‌.

عراق، افغانستان، هند، اندونزی و ترکمنستان کشورهای طرف معامله ایران با بیشترین تراز تجاری مثبت و امارات، کره‌جنوبی، ترکیه، آلمان و سوییس نیز کشورهای طرف معامله ایران با بیشترین تراز تجاری منفی بودند‌.
از سوی دیگر واردات و صادرات کالای ایران طی دوماهه نخست سال‌جاری نسبت به مدت مشابه در سال ۱۳۹۰ به ترتیب هشت و شش درصد کاهش یافته است‌.

کاهش ۳۰ درصدی‌صادرات پسته

آیا میدانستید مجله نساجی کهن تنها مجله تخصصی فرش ماشینی و نساجی ایران است؟ نسخه پی دی اف آخرین مجلات از اینجا قابل دریافت است.

صادرات انواع پسته خندان در دو ماهه نخست سال‌جاری در مقایسه با مدت مشابه سال قبل نزدیک به ۳۵ درصد کاهش یافت‌.
بر اساس آمار گمرک ایران، در دو ماهه اول سال ۱۳۹۱ بالغ بر ۵۶۲۷ تن انواع پسته خندان به ارزش ۸/۴۶ میلیون دلار از کشور صادر شد‌. این میزان صادرات از نظر وزنی و ارزشی نسبت به دو ماهه سال قبل به ترتیب ۸/۴۱ و ۸/۳۴ درصد کاهش یافته است‌.

همچنین در دو ماهه نخست امسال ۹/۱ میلیون دلار پسته ناخندان و ۵/۲۵ میلیون دلار مغز پسته از کشور صادر شد‌.

بیش از ۵۰ درصد صادرات پسته ایران طی دو ماهه نخست امسال به دو کشور امارات و روسیه انجام شد‌. همچنین آلمان، افغانستان، اوکراین، عراق، لبنان، هلند، هنگ کنگ و هند از دیگر بازارهای بزرگ صادراتی پسته ایران در دو ماهه نخست امسال بودند‌.

ارزش صادرات پسته ایران در سال ۱۳۹۰ به ۷۹۷ میلیون دلار رسیده بود‌. هنگ‌کنگ با ۲۰۳ میلیون دلار بزرگ‌ترین بازار صادراتی پسته خندان ایران در سال گذشته بود‌. بعد از هنگ‌کنگ نیز کشورهای روسیه با ۱۰۶ میلیون دلار، امارات با ۱۰۱ میلیون دلار، آلمان با ۷۰ میلیون دلار، عراق با ۴۵ میلیون دلار و ویتنام با ۳۹ میلیون دلار رده‌های بعدی را به خود اختصاص دادند‌.

به گفته رییس انجمن پسته ایران، از سال گذشته آمریکا در تولید پسته رتبه‌ اول جهان را به خود اختصاص داده اما با توجه به اینکه آمریکا بیشترین میزان تولید محصول را در بازار داخلی‌اش مصرف می‌کند، میزان صادرات این کشور از ایران کمتر بوده و کشورمان همچنان در صادرات پسته مقام اول را در جهان دارد‌.

پیش‌بینی می‌شود امسال ۱۸۰ تا ۲۰۰ هزار تن پسته از باغات کشور برداشت شود که ۱۵۰ تا ۱۶۰ هزار تن آن در طول سال زراعی ۹۱ قابلیت صادرات خواهد داشت‌.

سالانه ۶۰۰ هزار تن پسته در جهان تولید می‌شود که ایران رتبه دوم تولید این محصول را در جهان دارد و ۹۰ درصد اقتصاد پسته نیز اقتصاد صادراتی است به‌طوری که سالانه بیش از ۶۰ درصد از این محصول به ارزش چند صد میلیون دلار به کشورهای اروپایی، عربی، خاور دور، CIS  و… صادر می‌شود که در این بین چین بزرگ‌ترین خریدار پسته ایرانی است‌.

به هر صورت آمریکا رقیب اصلی ایران در تولید و صادرات پسته محسوب می‌شود‌. از سال گذشته آمریکا در تولید پسته رتبه نخست جهان را به خود اختصاص داد و تولید محصولش از ایران بیشتر شد به‌طوری که این کشور ۲۰۰ هزار تن تولید داشته که پیش‌بینی می‌شود این رقم در سال‌جاری به ۳۰۰ هزار تن نیز برسد‌.

واردات ۴۴ هزار تن مرکبات و سیب

طی این دو ماه ۴۴ هزار تن مرکبات و ۳۴۸ تن شیرخشک وارد کشور شده است‌.

همچنین هفت هزار و ۹۵۸ تن گوشت گاو، ۶۱۰ تن گوشت گوسفندی، ۲۶۳ تن گوشت مرغ و خروس از نوع خانگی به صورت قطعات یخ‌زده وارد کرده‌ایم.
آمارهای داخلی تولید گوشت کشور را ۹۲۰ هزار تن اعلام می‌کند که در طول سال نیاز به ۶۰ تا ۷۰ هزار تن واردات است‌.

همچنین اعلام می‌شود مازاد تولید مرغ در کشور وجود دارد

همچنین ۱۸۶ تن شیرخشک اطفال و ۱۶۲ تن شیرخشک صنعتی واردات داشته‌ایم‌.

سال گذشته وزارت جهاد کشاورزی اعلام کرد واردات شیرخشک به کشور به هر طریق ممنوع است‌. در طول این مدت کارخانه‌های صنعتی همواره مدافع سرسخت واردات شیرخشک بودند و معتقدند بخش زیادی از تولیدات لبنی با وجود شیرخشک بیشتر و راحت انجام می‌شود اما در آن سو دامداران معتقدند وجود شیرخشک وارداتی باعث می‌شود کارخانه‌داران با استفاده از شیرخشک در صنعت لبنی تولید داخل تقاضا نداشته باشد و قیمت پایین بیاید‌.

وزارت جهاد کشاورزی اعلام کرده بود قطع واردات شیرخشک با هدف حمایت از داخل صورت گرفته است‌.

در دو ماهه نخست سال‌جاری ۳۷ هزار و ۷۸۶ تن پرتقال، ۱۹ هزار و ۷۶۸ تن موز، چهار هزار و ۱۰۸ تن نارنگی، ۷۶۵ تن سیب، یک‌هزار و ۹۹۰ تن سایر میوه‌های خشک شده به کشور وارد شده است‌.

در اسفند سال‌جاری بعد از کش‌وقوس‌های فراوان اینکه آیا برای تامین شب عید نیاز به واردات هست یا نه، بالاخره مجوز واردات صادر شد تا نیاز شب عید تامین شود‌ اما در حال حاضر سه ماه از عید گذشته و میوه‌هایی که با استدلال نیاز ایام عید وارد شده بود طوری است که بعد از سه ماه هم در بازار میوه‌های خارجی وجود دارد‌.

از سوی دیگر علاوه بر مجوز وارداتی که برای مرکبات و سیب صادر شده بود سایر محصولات خارجی مانند انبه، نارگیل، انگور و دیگر میوه‌های خارجی نیز در بازار قابل مشاهده است‌.

اشتراک رایگان سالانه مجله کهن

جهت دریافت اشتراک رایگان سالانه مجله نساجی و فرش ماشینی کهن در فرم زیر ثبت نام کنید

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
×