اندازه گیری عسلک پنبه جهت ارتقای کیفیت پنبه کشت شده در کشور
از جمله معایب پنبه با میزان عسلک بالا می توان به پیچیدگی بالای الیاف دور غلتک ها در سالن ریسندگی، پارگی بالای نخ، راندمان پایین در کاردینگ و پاساژ، مشکلات انبارداری که با افزایش زمان انبارداری پنبه با عسلک بالا، با افزایش فعالیت میکروارگانیسم ها، استحکام الیاف کم می شود و باعث تغییر رنگ می شود.
چرایی بوجود آمدن عسلک پنبه می بایست توسط کارشناسان بخش کشاورزی مورد بررسی قرار گیرد. با توجه به اینکه پنبه ایرانی کماکان با مشکل عسلک پنبه درگیر است، نیاز به افزایش اقدامات و مطالعات و آزمایشات و تحقیقات در این حوزه بسیار حایز اهمیت می باشد. در این مقاله به یک روش شناسایی و درجه بندی میزان عسلک پنبه پرداخته خواهد شد که با هزینه بسیار پایین میسر است و برای هر کارخانه ریسندگی و پنبه پاک کنی پیشنهاد می شود.
اندازه گیری عسلک پنبه با استفاده از محلول شناسایی بندیکت:
لوازم آزمایشگاهی مورد نیاز:
روش انجاج آزمایش:
۱گرم از نمونه استاندار از عدل پنبه مورد نظر تهیه می کنیم. نمونه باید بگونه ای باشد که خضوضیات آن بیانگر خصوصیات کل عدل مورد بررسی باشد. نمونه را داخل ارلن گذاشته و ۲۰م.ل. آب مقطر و ۱۰ م.ل. از محلول بندیکت به آن می ریزیم و درپوش ارلن مایر را محکم می بندیم. ارلن را داخل بشر با آب جوشیدن قرار می دهیم و ۵ دقیقه در این حالت می گذاریم. بعد از ۵ دقیقه ارلن را برداشته و باز و با هم زن هم زده و نمونه را از داخل لوله آزمایش بیرون می کشیم. کاغذ سفیدی پشت لوله آزمایش قرار می دهیم تا بتوانیم رنگ محلول باقیمانده در لوله آزمایش را شناسایی کنیم.
بدین ترتیب میزان عسلک پنبه شناسایی و دسته بندی می شود.
با اندازه گیری میزان عسلک پنبه در کارخانجات ریسندگی، امید است مطالبه گری ریسندگان از کشاورزان جهت کاهش عسلک پنبه بیشتر شده و سبب همت مضاعف کشاورزان به کاهش عسلک پنبه کشت شده می شود.