ورود تیشرتهای اسلامی به دنیای مد
انتشار کاریکاتورهای پیامبر اسلام در دانمارک، اعتراضات خشونتآمیز بسیاری از مسلمانان را در سراسر جهان به همراه داشت، اما در این بین یک مرد مسلمان تصمیم گرفت تا برای نشان دادن مخالفت خود از خلاقیت دنیای “مد” بهره بگیرد.
پوشیدن دمپایی در محل کار را به هیچ وجه نمیتوان تصویر جذابی توصیف کرد، چه برسد به اینکه این محل کار، دفتر یک طراح مد باشد. در اتاقهای کار مارک “Styleislam” که بروید، همه کارمندان را دمپاییپوش میبینید. در اینجا هیچکس طبق آخرین مد پاریس یا نیویورک لباس نپوشیده، زیرا این نوع از مدرن بودن، دغدغهی ذهنی هیچکدام از کارمندان اینجا نیست.
ملیح کسمان، مردی ۳۰ ساله با هیکلی عضلانی و موهای دم اسبی، در حالی که در میان قفسههای انبار قدم میزند، تیشرت قرمزرنگی را از یکی از طبقهها بیرون میکشد که طرح آن یک خوک و یک لیوان آبجو را نشان میدهد که روی آنها خط کشیدهاند. زیر این تصویر نوشته شده: “Go Helal” (حلال رفتار کن). نیازی به تفسیر این طرح و نوشته نیست، زیرا در همان نگاه اول میتوان فهمید که منظور رعایت کردن قوانین اسلام در مورد نخوردن گوشت خوک و ممنوعیت نوشیدن الکل است.
ایدهی راهاندازی چنین مارک تجاری، یا بهتر بگوییم، چنین مد اسلامی، از زمانی شروع شد که کاریکاتورهای پیامبر اسلام در دانمارک منتشر شدند و به همراهش مسلمانان خشمگین به خیابانها آمدند.
ملیح کسمان هم جزو یکی از همین مسلمانان بود، اما با این تفاوت بزرگ که او نه تنها از رفتار دانمارکیها برای انتشار این کاریکاتورها انتقاد میکرد، بلکه نیمی از خشمش به واکنشهای تند و افراطی مسلمانان باز میگشت: “با خودم فکر کردم، حتما راهی وجود دارد برای اینکه بتوان نسبت به این قضیه خلاقانه و با رفتاری صلحآمیز واکنش نشان داد. برای همین هم برای خودم تیشرتی درست کردم و روی آن نوشتم: من پیامبرم را دوست دارم.”
تلفن تهدیدآمیز
وقتی که ملیح کسمان با این تیشرت به خیابانرفت، استقبال مسلمانان دیگر به حدی بود که ترغیب شد تا این ایده را گسترش دهد. پس این گرافیست ترکتبار تصمیم گرفت تا به زادگاهش، شهر ویتن آلمان، باز گردد و اسلام را وارد دنیای مد و طراحی لباس کند: “البته طرحهای مختلف دیگری هم داریم، از ضد جنگ گرفته تا طرحهای کلی و روشنگرانه.”
در طول سه سالی که “Styleislam” راه افتاده، توانسته جای خود را در میان مسلمانان به خوبی باز کند و برای خالقش نیز سوددهی داشته باشد. البته تبلیغات هم در این بین نقش مهمی را برعهده دارند؛ به ازای هر پیراهنی که به فروش رود، مبلغ یک یورو به پرورشگاهی در آفریقا تعلق میگیرد. به این ترتیب مسلمانان میتوانند از این راه هم کمی به نیازمندان کنند.
سلیمان میخواهد نمونهای برای دوستان و آشنایانش باشد
بخش عمدهای از طرحهای “Styleislam” مخاطبانش را در میان نسل جوان میجوید. برای جلب توجه بیشتر این گروه کسمان از “عمار ” معروفترین خوانندهی رپ مسلمان در آلمان به عنوان چهرهی تبلیغاتی استفاده کرده؛ کاری که بسیار به مذاق جوانان هم خوش نشسته است.
یکی از همین جوانان، سلمان صغیر، به یکی از رستورانهای عربی شهر برلین آمده است. والدین سلمان از پاکستان به آلمان مهاجرت کردهاند و او خود در این کشور متولد شده است.
روی تیشرتی که به تن کرده نوشته شده: “Ummah, be part of it” (امت، بخشی از آن باش). سلمان میگوید: “من دوستان و آشنایان جوان زیادی دارم که دوست دارم برایشان یک نمونه باشم. با چنین نوشتههایی خیلی راحت سر صحبت با آدم باز میشود.”
البته نوشتههای روی تیشرت همیشه هم برای ملیح کسمان بدون دردسر نبودهاند. مثل جملهای که میگوید: “عیسی مسیح هم یک مسلمان بوده است”. او تعریف میکند: “ما از جای دوری در ایالت بایرن تلفن تهدیدآمیزی داشتیم که فرد پشت خط گفت، اگر پای حضرت مسیح را به میان بیاورید، باید منتظر یک حادثه باشیم. البته این حرف کاملا بیمنطق است، زیرا مسیح یکی از پیامبران بزرگ در اسلام بوده و در اصل هم همان پیامی را داشته که حضرت محمد.”
در هر حال جوانان مسلمان نه تنها در کشورهایی مثل آلمان، اسپانیا، فرانسه، هلند، بریتانیا و سوئیس، که در خاورمیانه، کانادا و حتی آمریکا هم میتوانند محصولات “Styleislam” را به تن کنند. ملیح کسمان در میان صحبتهایش میگوید، ما بخشی از جامعهی آلمان هستیم و به عنوان آلمانیهای مسلمان به آن تعلق داریم. و درست همین تعلق است که آنها میخواهند آن را با افتخار نشان دهند.