پنبه سفید در پی سیاست نادرست زرد شد
برنامه های نادرست تولیدی پنبه، کیفیت محصول داخلی و واردات غیر کارشناسی و بی رویه پنبه باعث شده که محصول پنبه در کارخانجات پنبه پاک کنی و بر اثر تغییرات جوی دچار تخریب شده و زرد شوند.
به گزارش خبرنگار ان در مشهد، امروزه نقش صنعت نساجی در میان اقشار مختلف جامعه نقش پررنگی است و وجود و بروز مدلها و مدهای رنگارنگ منسوجات و استقبال در خور توجه جوانان و نوجوانان از آنها تاثیرات مثبتی را در پیشبرد این صنعت ایفا می کند.
در کنار این موضوع مشکلاتی از قبیل قیمت، اصلاح تعرفه ها و عدم وجود ثبات در بازار هدف باعث رنجش دست اندرکاران این صنعت زیربنایی شده است.
در این میان محصول پنبه به عنوان یکی از مهمترین دستاوردهای نساجی جهان برای تولید اقسام مختلف کالاهای منسوجاتی، نقش ویژه ای را در تغییرات بازار لباس و بوجود آوردن تعادل و یا بر عکس بر هم زدن چرخه تعادل تعرفه ها را دارد.
هم اکنون پنبه کاران کشور در جهت خودکفایی کامل تلاشی روزافزون می کنند اما وقوع مشکلاتی این قشر را دچار مشکل کرده است.
تولید پنبه رویایی برای آیندگان
از نزدیکی زمینهای پنبه که می گذریم، سفیدی پنبه انسان را به یاد زمستان و زیبایی هایش می اندازد اما به راستی چرا این سرزمین زمستانی را گرمایی در کار نیست تا رشد و پویایی آن باعث دلگرمی پنبه کاران و پنبه چینان شود.
غلام رسول زارعی پنبه کاری خراسانی است که در گذر ایام موهایش نیز مانند پنبه سفید شده تا کوله باری از تجربه را در زمینهای پنبه به فرزندانش بیاموزد.
او از رنج و گرفتاریهای این کار می گوید و قیمت پایین خرید را موجب ورشکستگی بسیاری از پنبه کاران عنوان می کند.
زارعی ادامه می دهد: شاید تا چندی پیش کسی از پنبه کاران از شغل خود ناراضی نبود و همه ما کارمان را با عشق و علاقه ای مفرط ادامه می دادیم اما با واردات بی رویه این کالا و عدم خرید مناسب این محصول از پنبه کار، عملا تیشه بر ریشه این صنعت درآمدزا وارد آمده است.
زهرا روضه خوان نیز از اهالی سرزمین سربداران سبزوار است که دوشادوش فرزندانش در زمینهای بلورین پنبه کار می کند تا دستش جلوی بیگانگان دراز نشود.
او نیز با بغضی آکنده از ناامیدی برایمان از پنبه کاری می گوید: چهار سال پیش که همسرم از دنیا رفت من و فرزندانم برای گذران امور زندگی با دستمایه ای اندک اقدام به خرید قطعه ای زمین برای کاشت پنبه کردیم در ابتدا وضعیت پنبه و پنبه کاری بسیار مطلوب بود اما دو سالی است که واسطه ها با مبلغی بسیار پایین اقدام به خرید پنبه از پنبه کاران می کند که همین امر باعث فروش و ترک زمینهای کاشت پنبه از سوی پنبه کاران شده است.
پنبه از سفره کشاورزان برچیده می شود!
متاسفانه پنبه نیز به سرنوشت چغندر در دو سال پیش دچار شده و به تدریج از سفره کشاورزان برچیده میشود
نماینده مردم سبزوار، جوین و جغتای در مجلس با اشاره به مشکل گندم در چند سال گذشته اضافه می کند: در چند سال پیش افغانها گندم را از سر مزارع با قیمت پایین خریداری کرده و به خارج از کشور میبردند و بعد ما با قیمت بالاتر مجبور به وارد کردن گندم بودیم.
محسنی ثانی می افزاید: کشورهای ثروتمند دنیا و حتی کشورهایی که بالاترین میزان تولید پنبه را دارند به کشاورزان یارانه پرداخت میکنند.
وی به وجود بیش از ۱۸ میلیون هکتار زمین قابل کشت در کشور اعم از دیم و آبی اشاره کرد و افزود: در ۲۳۰ هکتار از زمینهای موجود کود استفاده نمیشود که محصول این زمینها در دنیا قابل قبول است، زیرا دنیا به سمت استفاده نکردن از کود پیش میرود.
وی در خصوص وضعیت بحرانی بازار پنبه هشدار داد و متذکر شد: برای جلوگیری از این بحران باید مسئولان اقتصادی کشور راه حل مناسبی را جهت تغییرات در تعرفه های موجود اجرا کنند.
وزارت بازرگانی مسئول واردات بی رویه محصولات اساسی کشاورزان است
علافچی رئیس انجمن صنفی صنایع پنبه پاک کنی خراسان به عنوان یکی از روسای انجمنهای صنفی در این خصوص گفت: استان خراسان رضوی حدود ۴۰ درصد و خراسان بزرگ ۶۵ درصد تولید پنبه کشور را به خود اختصاص داده و بدین لحاظ به واسطه ایجاد اشتغال در روستا و جلوگیری از مهاجرت روستاییان به حاشیه شهرها و اشتغال در صنایع تبدیلی وابسته نقش ارزنده ای در بخش کشاورزی، صنعت و بازرگانی استاد ایفا می نماید.
وی متذکر شد: در سالیان نه چندان دور علاوه بر خودکفا بودن در امر تولید پنبه مقادیر زیادی پنبه محلوج از کشور صادر می شد با این حال به بهانه نیاز به پنبه طول تار بلند ۴۲-۵/۳۲ میلیمتر، مسئولان وزارت جهاد کشاورزی مجوز واردات پنبه را صادر کردند.
وی خاطرنشان کرد: با این اقدام ۵۰ درصد پنبه کشور وابسته به خارج شد و در حالیکه انتظارات برای تحرک و جلوگیری مسئولان از این امر می رفت، تعرفه های واردات و صادرات پنبه نیز افزایش یافت.
رئیس انجمن صنفی صنایع پنبه پاک کنی خراسان تولید محصولات کشاورزی را پایه و اساس استقلال سیاسی کشور دانست و گفت: آثار زیانبار این تقسیم غیراصولی و غیرکارشناسانه هم اکنون به صورت انباشت مقدار ۲۰ هزار تن محلوج در ۴۰ کارخانه پنبه پاک کنی مجاز استان به ارزش ۳۵۰ میلیارد ریال که در اثر نزولات جوی در حال تغییر کیفیت است خودنمایی می کند.
وی تصریح می کند: همچنین در هنگام صفر کردن تعرفه پنبه دولت موظف شد ۱۰ درصد ارزش پنبه وارداتی را به عنوان یارانه به پنبه کاران پرداخت نماید که پس از ۹ ماه تاخیر در حال حاضر به هر کیلو وش به کشاورزان ۳۷۵ ریال یارانه پرداخت می شود که به هیچ وجه جوابگوی ضرر و زیان آنها از قرار هر کیلو دو هزار ریال نیست.
علافچی با تاسف از وضعیت موجود ادامه داد: در صورت ادامه مصرف پنبه خارجی توسط کارخانجات نساجی حجم زیادی از پنبه تولید داخلی به دلیل عدم خرید واحدهای نساجی در حال زرد شدن است.
وی میزان تولید پنبه سال گذشته را بالغ بر ۷۰ هزار تن عنوان کرد و گفت: ۳۵ هزار تن از این مقدار در حال حاضر در انبار کارخانه های پنبه پاک کنی کشور و ۲۵ هزار تن نیز در کارخانجات پنبه پاک کنی استانهای خراسان در حال تخریب کیفیت است.
وی ادامه داد: گیاه پنبه به دلیل عملکرد بالا در تناوبهای زراعی مختلف اشتغالزایی مناسبی را از خود به نمایش می گذارد.
تغییر نگرش به تولید پنبه تنها راه جلوگیری از بحران برای این محصول
علافچی تغییر نگرش به تولید پنبه، ارتقای تولیدات داخلی و حمایت های قاطع از کشاورزان را تنها راه عبور از این بحران دانست و افزود: با تخصیص اعتبارات از سوی سازمان تعاون یا بانک صنعت و معدن بسیاری از مشکلات صنعت منسوجات بوِیژه بحث پنبه رفع خواهد شد.
مدیر زراعت سازمان جهاد کشاورزی خراسان رضوی نیز در این خصوص گفت: سال گذشته ۵۲ هزار هکتار از اراضی آبی استان اعم از اصلاح شده و بومی زیر کشت پنبه قرار گرفت که از این وسعت بیش از یکصد هزار تن وش تولید شد.
حسین سابقی اضافه کرد: به دلیل کاهش قیمت جهانی و تعرفه واردات پنبه کشاورزان پنبه کار موفق نشدند محصول تولیدی خود را به بهای مناسب به فروش برسانند.
وی تشریح کرد: بر همین اساس و به منظور حمایت از کشاورزان پنبه کار مقرر شد به ازای هر کیلو وش تحویلی به کارخانجات پنبه پاک کنی مجاز ۳۵۷ ریال یارانه نقدی پرداخت شود.
اما فارغ از این مباحث وزارت صنایع و معادن اقداماتی را در جهت رفع این مشکل بزرگ برداشته است.
بر همین اساس این وزارتخانه کارگروهی را متشکل از نمایندگان کمیسیونهای کشاورزی، وزارت جهاد کشاورزی، بازرگانی، کار و امور اجتماعی، اتحادیه پنبه کاران، اتحادیه صنعت پنبه پاک کنی و موسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران برای بررسی بیشتر در این خصوص ایجاد کرده است.
بحث و بررسی در خصوص حقوق ورودی پنبه و رژیم تعرفه ای آن، حقوق ورودی نخهای پنبه ای و الیاف مصنوعی، میزان یارانه مورد نیاز و نحوه پرداخت آن به منظور توسعه کشت پنبه، نحوه صدور پروانه و جواز تاسیس برای واحدهای پنبه پاک کنی، تنظیم طرح جامع پنبه و بازسازی و نوسازی صنایع پنبه پاک کنی از جمله مواردی است که در این کارگروه ویژه مورد پیگیری قرار می گیرد.
با این حال نگاه اساسی به این صنعت پر درآمد و اشتغالزا نه از روی بهینه سازی امور بلکه با هدف ارتقای امور اقتصادی کشور باید مورد توجه بیشتر مسئولان قرار گیرد
منبع : خبرگزاری مهر