پیام دبیر جشنواره فرش کاشان به نمایشگاه فرش ۱۳۸۹
فرش دستباف به عنوان نشانه ای از فرهنگ ، هنر و تمدن ایرانیان از برجسته ترین آثار ماندگار و اصیل این مرز و بوم بوده است. هنر و صنعت کاشان نیز به عنوان نماد و تبلور فرهنگ غنی این خطه از دیرباز شهرتی جهانی داشته است.
امروزه باوجود بازار شدید رقابتی، مشغله های دنیای جدید ودغدغه های جهان صنعتی، چه در ایران و چه در خارج از ایران، نام کاشان با نام فرش گره خورده است خمیر مایه اصلی آثاری که به دست هنرمندان خلاق و خستگی ناپذیر کاشان پدید آمده از عمق تاریخ کهن این مرز و بوم نشات گرفته است. فرش دستباف کاشان کالایی است پر ارزش، با سابقه ای طولانی که ریشه در آداب، فرهنگ، سنتها و اعتقادات هنرمندان این منطقه دارد. جایگاه فرش دستباف کاشان بی نیاز از تعریف و تمجید است قالی معروف شیخ صفی که در سال ۹۶۲ هجری قمری بافته شده است حاصل کار استاد مقصود کاشانی بافنده مشهور کاشانی است که هم چنان زینت بخش موزه ی ویکتوریا آلبرت لندن است. هم اکنون نیز بیش از ۲۵ هزارمتر مربع ا ز۸۰هزار متر مربع فرش تولید شده درسال، در کاشان به خارج از کشور صادر می شود. فرشهایی که با وجود توسعه و پیشرفت بیش از پیش این صنعت کماکان توانسته است مرغوبیت خود را حفظ کرده و به سنگ محکی برای تعیین کیفیت فرش تبدیل شود.
در کنار فرش دستباف کاشان، پیشینه درخشان و اعتبار بی نظیر فرش کاشان و نیز دانش بومی شکل گرفته در طی سالیان دراز و وجود هنرمندان و متخصصان آگاه به اصول طراحی و بافت فرش، منجر به رشد و توسعه ی روزافزون صنعت فرش ماشینی در کاشان گردیده است به گونه ابی که در حال حاضر وجود بیش از ۷۰۰ شرکت تولید کننده فرش ماشینی در منطقه، منجر به سهم ۶۵ درصدی تولید فرش ماشینی در کاشان گردیده است. با این تفاسیر و با نگاهی به صادرات غیر نفتی ایران، مشخص می شود که فرش در صدر این جداول قرار داشته و به جز اهمیت آن به عنوان عمده ترین و مهمترین کالاهای صادرات غیرنفتی؛ در سایر ابعاد اقتصادی، فرهنگی و اجتماعی از ویژگی خاصی برخوردار است.
آغاز به کار “اولین نمایشگاه فرش کاشان” گامی است بلند در جهت تحقق حمایت ها و تسهیلات دولت محترم در رفع مشکلات و موانع این صنعت، و موعدی است برای تولیدکنندگان، صنعتگران و خریداران تا همه ساله از داخل و خارج کشور، در آن حضور به هم رسانند. چرا که اعتبار و اصالت فرش کاشان می تواند موقعیتی شایسته برای تبلیغ محصولات، گسترش و رونق این تجارت فراهم کند. برگزاری همزمان این نمایشگاه در بخش فرش ماشینی و دستباف نشانی است از رویکرد جهانی، علمی و بلند مدت به فرش اصیل ایرانی.
امید است که با حضور پرشور و قدرتمند تولیدکنندگان، تجار و بازرگانان در این نمایشگاه و با وجود پتانسیل های موجود در منطقه از حیث حضور کارشناسان، پژوهشگران و دلسوزان این صنعت با همکاری یکدیگر تلاشی ارزنده را در جهت رونق و پیشرفت هرچه بیشتر این صنعت ملی به ثمر نشانده و شاهد رونق و شکوفایی روزافزون، چه در بخش فرش دستباف و چه در بخش فرش ماشینی باشیم.
من الله توفیق
محمود برادران
دبیر جشنواره بین المللی فرش کاشان