سرنوشت بازار کامپیوتر از نگاه فعالان بازار؛ انتظار برای لغو محدودیتهای وارداتی
پیشبینیها، حتی اگر تحقق آنها دور از ذهن باشد، بر رفتار گروههای مختلف خریدار و فروشنده و در نهایت بر کل بازار تاثیر میگذارند و باعث بروز تغییر و تحولاتی در بازار کالاهای مختلف میشوند.
میخواهد این پیشبینیها از جانب کارشناسان و در پی بررسیها و شواهد دقیق باشد یا از جانب فعالان بازار و کسبه یا حتی برخی از افراد سودجو که برای گرم کردن بازاری بی رمق از هیزم پیشگویی یا حتی شایعه کمک میگیرند. در هر حال این پیشگوییها از جانب اکثریت خریداران مورد پذیرش قرار میگیرند و باعث بروز رفتارهایی چون رشد یا کاهش تقاضا و در پی آن تغییر و تحولات قیمتی و… میشود.
این موضوع در بازار کالاهای پرمخاطب و پرمصرف و همچنین کالاهای گران قیمت محسوس است. در بازار کامپیوتر، تجهیزات دیجیتال و کالاهای جانبی کامپیوتری و دیجیتال هم به همین صورت است و بازار خرید و فروش این کالاها تحت تاثیر پیشبینی و گاه شایعاتی است که در برهههای زمانی مختلف و در پی بروز اتفاقات خاص قرار میگیرد. اکنون نیز با توجه به مشکلاتی که واردکنندگان کالاهای این حوزه با آن مواجهند بازار پیشگوییها در مورد بازار گرم است. پیشگویی و شایعاتی که در این بخش ما به برخی از آنها اشارهای میکنیم:
نایاب شدن محصولات اپل در بازار ایران
طی هفته گذشته برخی از کسبه بازار با این پیشبینی که طی هفتههای آینده کالاهای گران قیمت و به ویژه کالاهایی با برندهای آمریکایی در بازار به شدت کمیاب میشوند از فروش محصولات اپل خودداری کردند.به گفته وحدت، یکی از کسبه بازار کامپیوتر، با بر زبان افتادن این خبر، پیشگویی یا شاید شایعه برخی از افرادی که قصد خرید دارند به بازار مراجعه کرده و برای خرید اقدام کردند اما اکثر فروشندگان از فروش کالا به آنها خودداری کردند.
آنها اعلام کردند که به دلیل محدودیتهای وارداتی موجودی به حد صفر رسیده است و از این پس محصولی برای عرضه در بازار ندارند.این درحالی است که گروهی محصولات این برند را با قیمت بالاتر از آنچه باید به فروش میرساندند. به عنوان مثال برای مکبوک پروی اپل با صفحه نمایش رتینا قیمتی حدود نه میلیون تومان در نظر گرفته شده است.
یکی از عرضه کنندگان محصولات اپل در این باره گفت: اگر چه در این مورد نمیتوان گفت این پیشبینی درست است یا خیر!زیرا همه چیز به آینده و اتفاقات تصمیمهای آتی برمیگردد. اما این موضوع که ورود کالایی به کشور ممنوع شود و دیگر ما شاهد عرضه آن به بازار نباشیم چندان مورد پذیرش نیست. چرا که این کالاها تاکنون از راههای گوناگونی (ورود به صورت کالای مسافری وسایر روشهای وارداتی) به کشور وارد میشدند و از این پس هم ممکن است که حجم واردات کاهش یابد، اما واردات قطع نمیشود. وی همچنین افزود: بخش زیادی از مشتریان اپل در ایران هستند و این برند با وجودی که به طور مستقیم به مشتریان ایرانی خدمات ارائه نمیکند سود میبرد. در نتیجه از دست دادن این مشتریان برای واسطه هایی که این کالاها را به ایران میرسانند مهم است.
رشد شدید قیمتها در بازار
طی دو هفته گذشته با انتشار خبر ممنوعیت ثبت سفارش کالاهای کامپیوتری و به ویژه نوت بوک و تبلت کسبه قیمتها را افزایش داده و گروهی از عرضه کالا به بازار با هر برندی خودداری کردند. به گفته آنها در صورتی که واردات انجام نشود دیگر کالایی برای معامله نمیماند.
یکی از کسبه بازار کامپیوتر با بیان این مطلب گفت: البته بعید به نظر میرسد که بازار کالاهای کامپیوتری با ممنوعیت واردات کالاهای پرمخاطبی چون لپتاپ و… مواجه شود.اما فعلا انتشار این خبر موجی از نگرانی را در بازار به وجود آورده است و کسبه از خرید و فروش واهمه دارند.
کسبه و فعالان بازار پیشبینی کردند که در صورت اجرایی شدن و تداوم چنین تصمیمی قیمتها در بازار چندین برابر میشود.
خط پایان!
نمیدانیم که پیشبینی تا چه حد میتواند در بازاری که به تازگی دوران رشد خود را سپری میکرد و به بازاری پر سود برای کسبه تبدیل شده بود به حقیقت نزدیک باشد. اما کسبه میگویند، اگر اوضاع به همین منوال پیش رود روزهای دشواری در انتظار بازار کامپیوتر است.
به گفته آنها طی ماههای گذشته برخی از کسبه به دلیل کاهش شدید سود و همچنین از دست دادن توان رقابت ناچار به تعطیلی واحد فروشگاهی خود شدهاند و همچنین شرکتهای بزرگ هم نیروی کار خود را تعدیل کردهاند.
از نظر آنها اینها نشانههای خوبی برای یک بازار نوپا و جوان نیست و میتواند حتی در صورت رفع این محدودیتها صدمات جدی به بازار بزند. غروی رام، مدیرعامل شرکت انفورماتیک گستر هم چندی پیش به «دنیای اقتصاد» اعلام کرده بود در صورتی که اجرای چنین تصمیمی تداوم داشته باشد شاهد اثرات مخرب آن در بازار کامپیوتر خواهیم بود.